Vad skall han heta?


Idag kalvade den sista kon för den här våren, nämligen Ynna. Kalven är pigg och mår bra, men Ynna själv var lite skärrad efter kalvningen. Det händer ibland att de är det men adrenalinet brukar lägga sej efter nån timme.

Kalven är en tjur och av rasen Aberdeen Angus, som ursprungligen kommer från Skottland. Till Angus särdrag hör att de är ganska envisa, har temperament, saknar horn och är helt och hållet svarta. Inte en vit fläck nånstans.

Men nu måste ju kalven få ett namn. Därför utlyser Bondbloggen en namntävling!!

Vad skall kalven heta? Du har tid på dej att komma med förslag t.o.m. fredagen 23.4. Förutom hedern att ha bestämt kalvens namn får vinnaren självfallet en Bondbloggen-keps. Vinnaren kungörs i Lördax 24.4.

I år skall alla nötkreatursnamn egentligen börja på H. Också andra förslag är tillåtna, men H-namn får pluspoäng.

Namnförslag kan lämnas som kommentar till det här inlägget eller på e-post till bonden.blogg@yle.fi.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

41 reaktioner till “Vad skall han heta?”

  1. Mitt namnförslag är Tjalve, ett förnamn som förekom i Houtskär på 1920-talet. Kalven Tjalve 🙂

  2. Hej! För många år sen hade vi en stor tjur som hette Nimbus. Jag gillade det namnet. Så det namnet tycker jag du skall döpa din tjurkalv till. Alltså den lilla kalvens namn tycker jag skall vara Nimbus.

  3. Eftersom det är en Angus (skottland) skall han heta Haggis (nationalrätten i Skottland)

  4. hekla fjolla höskull kunde passa som adels namn till en förnäm avels tjur,eller kommer han att svärta ner besättningen?

  5. Svårt med namn, glömmer aldrig två riktigt stora hankatter på granngården i min barndom. “Kobbarna” var bröder o hette Sessan o Mia… Men jag håller med Antte, Haggis är ett bra namnförslag (kalvens innehåll motsvarar också ganska långt namnet 🙂

  6. Haggis är ju givet!! Eller varför inte Habbe (förkortning på Haberdeen) eller Hangus?

  7. Hamlet skall han heta
    -huvudperson i Shakespeares drama
    -son till dansk kung (1600-talet)
    -spelade en tid vansinnig för att rädda sitt liv
    -sändes till England för att röjas ur vägen
    -återvände som kung

    Storyn betyder inte att åsnan nu skulle sändas till England även om han beter sig litet åsnigt ibland. Poängen är att han blir kung.

  8. Jag tycker att kalven skall heta Hymir (isländska av Hymer). Hymer betyder jätte i nordiska mytologin, då Aberdeen Agnus är rätt stora. Den isländska stavningen för att vi då kan komma ihåg att han föddes mitt under detta vulkanutbrott, på Island, som nu är på allas läppar.

  9. En tjur med namnet Hannibal,var min första tanke,såg att de var en annan som hade haft samma tanke.

  10. Det första namn, som for genom min skalle var Hannibal. Fast det kanske blir lite tjatigt…

  11. Hagbart Den Store, i daglig tal Hagbart. Tjurkalven har ättlingar i Skottland, dit dom norska vikingarna rodde och la grunden för skottarnas lugna och trevliga väsen…….

  12. Herlevi är ett bra namn. Tänker på familjen Herlevi som tävlar i traktorpulling med starka maskiner

  13. han skall heta Herbert eller Hebbe lelle om du vill efter Albert och Herbert,
    detta pga att dom stora tjurarna brukar vid vuxen ålder vara rätt så sävliga av sig.

  14. Namnet skulle börja på H och då passar det bra att fortsätta med aber(deen). Så namnet är Haber.

  15. Jag kan inte bestämma mig, så jag måste ge två förslag.
    Henning – bara för att.
    Hillman – för att scottland är kuperat.

  16. Han är ju en Hamilton!

    Hamilton är ett vanligt mansnamn i Skottland (finns också en stad som heter Hamilton och ett fotbollslag som heter Hamilton FC) och för hans mamma var tydligen kalvningen lika spännande som Guillous Hamilton-
    serie 🙂

    Och har kalven bra fart på så kan man också komma att tänka på Lewis Hamilton (brittisk F1-förare, om någon undrar)…

  17. Hej
    Jag tycker att den lilla krabaten skall heta Hampus: Varför skall bara barn och katter få heta så? Nu tycker jag att en tjurkalv borde vara i turen för det namnet!
    Kram Suz

  18. För att den ser ut att ha mycket hår är Harald Hårfager det finaste namn den kan få ! 🙂

  19. Även om förslaget har kommit tidigare så tycker jag att killen ska heta Hagrid efter den “mörke halvjätten i Harry Potter”

  20. Herr-Kules låter maffigt, Herr-Bert är lätt att uttala då man behöver locka på tjuren, eller varför inte Hubert, som kunde bli Hubbe-gubben.

  21. Hej.
    Lite förslag till
    -Hannu (blir han till avel så ändras svenska namn till finska)
    -HP (från HP-sausen, stark o kraftig)
    -Lillen (små djur brukar va envisa så nog kan stora envisa ha de namnet)

Kommentarer är stängda.