Sorry Lördax…….

…..men jag gav väl egentligen inget riktigt svar på frågan om önskevädret (vid 1:49). Däremot berättade jag om att jag inte vill ha det väder som vi fick efter den tidiga morotssådden i fjol …….. det att jag inte vill ha kyla och långvariga hårda regn. Sätter in bild på följderna av regnen efter sådden i fjol, kanske lättare att förstå det som jag försökte förklara.

Stenhård skorpa på morotsbädd, kämpigt för ett litet frö att ta sig upp till det livgivande ljuset.
Stenhård skorpa på morotsbädd, kämpigt för ett litet frö att ta sig upp till det livgivande ljuset.

Jaa, och så till frågan om önskevädret. Svårt att ge nåt entydigt svar är det då man har många grödor i olika stadier. De nyplanterade plantorna borde ju få ett lätt regn efter planteringen under ett par tre dagars tid tills dom rotat sig, medan man vill ha uppehållsväder på de åkrar som man förbereder (jordbearbetar) för nästa sådd eller plantering. Det som sås direkt i jorden borde få fukt innan sådden så att de gror jämnt och snabbt men inga hårda regn efter sådden som orsakar skorpa, speciellt tiden ett par tre dagar efter sådd är kritisk, senare verkar de fina partiklarna som orsakar skorpan struktureras så att de inte är lika känsliga för regnets mekaniska påverkan. Under skördeperioden senare på säsongen får det gärna komma ett ordentligt regn, ~30mm, från fredag eftermiddag till lördag kväll. Som synes är det inte lätt det här med väder när det gäller jordbruket, kanske därför som vi bönder är kända för att för det mesta klaga på vädret. Fjolårets svala fuktiga sommar var idealisk för sallatsväxterna medan höstens regn försvårade skörden av speciellt rotfrukterna.

Kaffet nu urdrucket så det är bäst att fortsätta……. lite svårt att planera för nästa vecka då väderprognosmakarna (Fmi, Foreca, YR m.fl.) ger så olika bud som de gör nu på förmiddagen……….

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.