“Luren” är död.

Min trogne följeslagare här på bloggen som försett läsarna med stor del av bilderna och videorna har gett upp. Det är främst det som gjort att det inte blivit så flitigt deltagande här på bloggen den sista tiden, inte att jag blev tagen av det stora intresset enligt bloggundersökningen. Men visst är jag precis som de övriga bloggkollegorna överaskad och tacksam över det stora intresset för våra ibland tafatta försök att beskriva vardagen på våra gårdar. Att skriva blogg är väl kanske inte i första hand ett självändamål även om det i mitt fall ibland har en terapeutisk funktion. Att det under vissa perioder varit endast vi bondbloggare som kommenterat varandras inlägg har nu som då fått mig att fundera om detta enbart är en klubb för inbördes beundran. Efter att ha tagit del av kommentarerna i kollegornas senaste inlägg konstaterar jag att så inte är fallet.

Frånvaron av kommentarer orsakades visst också av lite tekniska problem under sensommaren vill jag minnas. Men som sagt roligt att det fortfarande intresserar och för egen del tycker jag att läsarna nog gärna, även om vi skriver när andan faller på och inte per beställning, kan fråga efter saker som Ni undrar över.

Laddningsproblem.

Men åter till luren. Det har varit lite till och från med laddningen av batteriet den sista tiden och jag trodde till först att batteriet var slut. Märkte sen att genom att vicka lite på Micro-USB’n kunde laddningen ibland fås att fungera men ibland så ville det inte alls. Vid närmare undersökning konstaterade jag att det nog är kontakten och inte batteriet som krånglar och efter att ha googlat lite verkar det som om det är en svag punkt på denna telefon som i övrigt fungerat bra trots att den hängt med både i vått och torrt. Hittade i arkivet det inlägg som skrevs då telefon köptes och kunde på så vis verifiera att det är ganska exakt 3 år sen den skaffades. Vad jag förstått så får det numera räknas som en helt OK livslängd för dylika apparater även om denna säkert ännu skulle kunna användas ytterligare en tid blott jag fick den fixad. Största problemet med USB-porten verkar vara att den inte är så lätt att byta ut då den tydligen är fastlödd direkt på moderkortet. Att föra den på service lönar sig antagligen inte även om en ny USB-port kostar endast någon Euro. Det blir antagligen att införskaffa en ny följeslagare.

Vad härnäst?

Jag har kommit bra överens med Lumia 800 och jag har också förvånats över att den varit så pass tålig att den klarat av den stundtals tuffa hanteringen i skog och mark. Utan telefon klarar man sig inte längre så nu är frågan vad skall man välja härnäst? Det får gärna vara någon snarlik modell så att man inte behöver lära sig använda luren från början. Förslag?

Mina tidigare mobila verktyg kan Ni läsa om här

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

18 reaktioner till ““Luren” är död.”

  1. Är inte någon expert på mobiler, men påstås att Caterpillar (eller CAT) gör telefoner man kan köra över med bil (Har själv en sådan också, laddningshållbarheten är enda svaga frågetecknet (ca två veckor i standby (som ny), vid “måttlig” användning (några samtal om dagen) ca 1 vecka). Tål visst litet dopp i vatten också, så utfallsdikena borde inte vara något problem. Doro sägs ju vara världens enklaste (har dock ej egen erfarenhet), och enligt mina erfarenheter håller jag med Nisse om att KISS (Keep It Simple, Stupid) är en god grundregel gällande tekniska prylar. Själv har jag en Nokia 5840i som fyllt 10 år för länge sedan och fortfarande går för fullt med ursprunglig akku, visserligen håller den inte mera 1 månad utan bara drygt 2 veckor med liten användning, men ändå!!! Skalet av mjukplast är det enda som börjat flaga, så några tryckknappar har kommit i dagen och vattentätheten därmed =0, men så länge den är i en skyddad ficka är det ju inget problem.

  2. Det finns att välja bland, det är helt klart, både bättre och sämre. Jag kommer nog att försöka reparera Lumian själv när jag får hem reservdelar, någon dag när jag är extra stadig på hand (kanske måste man ta en konjak till först). Små komponenter det här och måste vara extra försiktig för att inte värma moderkortet så mycket att alla komponenter lossar.
    Man har ju skämt bort sig med att ha kontoret på fickan sen smarttelefon togs i användning. Så trots att min gamla samsung fortfarande är i användbart skick och möjlig att använda med hjälp av adapter för det mindre SIM-kortet blir det inte att använda den annat än i verkligt nödfall, som nu.
    Lumian har jag inte prövat att sänka under vatten men rejält fuktig har den nog varit nån gång när kläderna blivit genomblöta av svett och/eller regn. Det enda skydd jag haft åt den är en stickad påse av garn, med hjälp av det har den också hittills klarat några fall utan skador.
    Cat verkar tålig men klumpig och batteritiden lär vara ett problem. Jolla har jag inte hört något om men har några i bekantskapskretsen som använder dem, antagligen fungerar dom eftersom inget sagts 🙂
    Lär finnas telefoner med sladdlös laddning också vilket skulle minska på problemet med en uppnött laddningskontakt.

  3. Nokia verkar ha problem med kontakterna. På min N900 fungerar den än men man är rädd varje gång laddaren skall kopplas till. På Samsungarna är den hur stadig som helst. Som vanligt så väntar och ser jag hur den sladdlösa laddningen fungerar i verkligheten. Det låter ju bra men …

    Det är bra att ha med sej “kontoret” men jag är inte nöjd med smartmobilerna. Helt enkelt för att skärmen är för usel och ändå blir den en svag punkt på apparaten. Så jag tar med Putte i traktorn i stället. Putte är en minibärbar som förstås inte tål vatten och stötar alltför bra. Och så behöver jag en verkligt bra GPS så den har jag också som skild apparat. Garmin 60CSx tål nästan vad som helst. Den är litet bökig att använda men fungerar i skogen och det är viktigast. Snart kommer helt nya GPS-apparater så jag väntar där också.

    Telefonen skall i alla fall vara telefon först och främst. Det jag behöver är bra Blåtand för man måste ha lurar under hörselskydden i hjälmen. Mobilerna har ganska bra Blåtand i allmänhet men bra Blåtandlurar som passar under hörselskydd är det svårare med. Och så måste man kunna använda telefonen med handskar på. Redan att svara är olika för olika modeller. En del är totalt hopplösa i skogen. Man borde ha en stor knapp på bröstet som man kan slå på då man vill svara. Helst inget småpillrande alls.

    Mjuka påsar är annars ganska bra som skydd. De tar inget utrymme men tål mycket.

  4. Vad använder du GPS’n till i skogen, det är väl inte för att hitta hem?
    Provade ned Blåtand med små snäckor som gick att använda inuti hörselskydden men hållbarheten var inte det bästa så jag har nog använt vanliga snäckor kopplade till telefon. Nokian använder ju sladden som antenn så man är tvungen att ha dem inkopplade hur som helst. Brukar höra på radion via telefon i skogen, tyvärr inte så bra ljudkvalitet. Peltor har visst någon modell av hörselskydd med Blåtand och mikrofon men vet inte om det finns skogshjälmsmodell. Telefon är ju nödvändig när man jobbar ensam i skogen.

  5. Just nu försöker jag hitta råarna ute på mossen. Åtminstone behöver jag söka inom ett mindre område om jag får en GPS-punkt. Men vanligen använder jag den för att kartlägga vägar och hopar av virke. Kommer det mycket snö så kan man ha svårt att hitta hoparna. Det går också bra att ta ett varv kring ett område som man tänkt göra nånting åt. Sedan har man en egen karta för olika åtgärder. Vindfällen kan prickas in i GPS:en också.

    Sladdar har jag slutat med. De är alldeles för krångliga och har man dem utanpå kläderna så rycks de loss av kvistar och allt möjligt. Radio kan vi inte använda för fältstyrkan är urusel. Dessutom hör jag hellre på egen musik från mobilens minneskort.

    Hörlurarna får inte sitta i hjälmen. Jag tänker inte köra traktor på sommaren med skogshjälm. Men örompropparna borde passa under olika sorters hörselskydd.

  6. jag hade en Lumia 800 i flera år och var rikti nöjd, men den dog helt plötsligt och gick int att återuppliva. Nu har jag kört i snart två månader en äppel telefon modell 6 och är riktitriktit nöjd. De flesta applikationer finns att få till den, tex kan jag gå in via fjärranvändning på laduårdsdatorn och roboten vilket underlättar en del. Till äppel telefonerna finns de rikti bra stötsäkra skal att köpa, min ha ramla flera ggr i betongen redan i ladugården.

  7. Krävs noggrann GPS för att hitta råar. Försökte i förrfjol med bekants hjälp men det blev nog lite krokigt. Så jag har oftast satt färggrann påse i skogskran och lyft upp maximalt (ca 7m) vid rösena på så vis kan man få ganska lång sebarhet, vi har ju inte så kuperat här 🙂 Gäller bara att få bort det mesta av slyet till först.
    Jag har nu en massa hopar i skogen som snöar ned då det ännu inte bär på mossen, kanske kunde en notering på gps vara till hjälp. Har man själv huggit minns man ändå någorlunda var högarna lagts men visst ………. mannaminnet lär ju bara hålla i 5 minuter enligt förriga kärringen 🙂

  8. Joo, som sagt så överaskades jag av hållbareten på 800:an också. Hade ju tänkt använda min gamla i skogen då jag tänkte att man säkert bryter sönder 800:an då man bär och knuffar träden i skogen men latheten gjorde att det inte blev av att flytta runt SIM-kortet mellan telefonerna. samsungen kräver en adapter för att SIM-kortet ska passa och det är lite pilligt med bondfingrarna att få det på plats.

  9. Alltså – problemet är att hitta rösena. Att gå upp råar med nuvarande GPS går inte. Men det kommer GPS med 10 cm noggrannhet. Och då menar jag billig-GPS. Redan nu finns det byggar-GPS men den kostar alldeles för mycket. I senaste Koneviesti fanns en artikel om de nya (gratis) korrigeringstjänsterna som är på kommande.

  10. Nokia byggde fin hårdvara (utom USB-kontakterna). N900 är den bästa telefon jag sett rent hårdvarumässigt. Men grisarna på Nokia (FÖRE bödel-Elop) tog livet av hela linjen. Jolla fortsatte på linjen men de har ju inte Nokias resurser. Enligt min mening var beslutet det misstag som tog livet av Nokias mobiltelefoner. Nokias Communicator var långt före Apples fån och om Nokia hade satsat på den linjen (som min förre handledare och Nokia Mobile Phones utvecklingschef företrädde) så hade Nokia varit före Apple med smarta telefoner. Men ekonomfjantarna inom Nokia stirrade sej blinda på kvartalsprofiterna och så gick det som det gick.

  11. Jag har de senaste åren städat runt rösena och tagit bilder av dem som jag sparat i telefon och dator för att underlätta för kommande generation. Erik var ofta med i skogen så han visste lika bra som jag var rösena fanns men de övriga i familjen har inte lika aktivt deltagit i skogsarbetet. Helt klart kommer omgivningen runt rösena att förändras men en bild är ändå den bästa dokumentationen om man inte har tillgång till tillförlitlig GPS.

  12. Angående Peltor-hörselskydd med både FM-radio och Blåtand, så finns det nog en version av dem också, som passar på en skogshjälm men tyvärr bara som sk. aktivt hörseskydd, (“Alert” i Peltors terminologi) vilket genast gör dem onödigt dyra.

    Annars jädrans bra hörselskydd, och rentav otroligt bra ljudkvalitet i Blåtanden (modellen är ursprungligen framtagen för användning i helikopter, så mikrofonen har en slags inbyggd aktiv filtrering för störande yttre ljud) men tyvärr har Peltor av någon konstig anledning alltid haft så _URUSEL_ FM-radio i alla sina lurar, att just den närmast är oanvändbar. Synd, för en bättre FM-radio kunde inte serieproducerad ha kostat så många cent eller euro till att det skulle ha haft någon betydelse.

  13. jag hade en lumia 800 i två år och de sista 2 månaderna var det problem med laddningen och tillsist bara dog den och gick inte att få liv i. så jag köpte i vårast en samsung s4 mini och jag är verkligen nöjd med den, det fins mycket mera appar och dylikt och batteri tiden är enligt mej bra, om jag bara ringer något samtal och skickar något sms per dag så håller det utan problem 3 dagar och om man sätter den på laddning med 10% så på 35 min har man så gott som fullt batteri. jag har nog tappat den några gånger i verkstads golvet och den har hållit (jag har ett skyddsskal) och inte har det varit något problem med väta för nog har jag blivit våt när jag varit i skogen och huggit. så den telefonen kan jag rekomendera 🙂

  14. Jag har ett par vanliga radiolurar (peltor) och kan instämma i den dålig radiomottagningen, verkar som om dom inte förstår att mottagningen bör fungera i alla lägen 🙁

  15. Jag kollade också in S4 mini men fastnade i alla fall för S3 4G (=LTE) till sist. Även om S3 är (litet) äldre så är S3 4G en ganska ny mobil. Och priset är hyfsat. S3 LTE, S4 mini och S4 LTE är ganska lika men S4 mini har för litet minne för mej. Om man börjar installera appar så tar minne fort slut. S3 LTE har bästa batteritiden också. Men S4 är den enda med trådlös laddning fast det har jag ingen erfarenhet av. S4 har mest pixlar på skärmen, därefter kommer S3 LTE och minst har S4 mini. Men till formatet är ju S4 mini minst.

    Valet beror mest på vilka egenskaper man anser vara viktiga.

    Sedan kommer ju de nya modellerna i mars-april …

  16. Kan int låta bli att kommentera Peltorena i diskussionen. Enligt mej hade di äldre röda Peltorena med Blåtand dåli FM mottagning medan dom nyare svarta Peltorena med Blåtand har alldeles ypperlig FM mottagning. Dessutom funkkar Blåtanden i dom svarta myyyki betär.

  17. Min Peltor är nog svarta men utan Blåtand, de är köpta efter branden då mina röda brann upp. Det oaktat är radiomottagningen inget vidare och ljudstyrkan varierar väldeliga. Kanske har de förbättrats sen dess för jag har noterat i diverse diskussionsforum att det klagats på radiokvaliteten. Finns visst andra märken också men verkar ändå som om Peltor är förhärskande.

Kommentarer är stängda.