Idag var det dags för den årligen återkommande sportlovstraditionen; grillning! Vi samlas hela bunten och går/åker ut någonstans, tänder en brasa, grillar korv och har det trevligt. Vi hade minsann vädret på vår sida idag, det var soligt och vindstilla. Kan det bli bättre än det? Korven smakar extra gott då den är grillad så här på vintern. 😉 Men tacka vet jag värmehalare! För nog blir det ganska kallt då man är stilla några timmar. För att nu inte tala om att den var bra att ha då jag låg i snödrivan..! 😛
Men det tar på att vara ute, så före kvälls sysslorna i ladugården kastade jag mig på soffan en stund. Detta ledde förstås till en lite försenad start av mjölkningen, krhm. Nå, allt löpte bra och vi var färdiga i så gott som normal tid. Vi seminerade också en kviga här på kvällen. Det var ett projekt för sig för en sådan här som jag, som till längden närmast påminner om en svamphuggare! Kvigan är ganska hög, hennes rygg är i samma höjd som min hake, så jag hade vissa problem att hålla henne stilla då Antte seminerade henne. Men vi fixade det, nu är det bara att hoppas att hon blev dräktig.
Författare: Sonja
Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!
Visa alla inlägg av Sonja