Titta på YLE Arenan när Nisse radar upp stockträd
Tävla och vinn – hur många träd tror du att jag får med mig ur skogen i vinter?
Författare: Nisse
Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen. Visa alla inlägg av Nisse
Är det några speciella standardmått som man måste såga stockarna i om man avverkar själv?
Och hur pass mycket lönsammare blir det istället för att hyra in en skördare? 🙂
Jo, längderna måste vara 43, 46, 49, 52,55 dm och för gran gäller minsta toppdiameter på 16 cm, för tall 15 cm. Absolut inte grövre än 55 cm ens i roten.
Det är omöjligt att säja allmänt vad som är mest lönsamt men i allmänhet lönar det sej att sköta gallringar själv och stockavverkning om man inte har något lönsammare att syssla med. Och så måste man ha maskiner: traktor, skogslastare och skogsvagn. För att det skall löna sej måste man avverka många hundra kubik per år.
Men så är det ju helt ovärderligt att få jobba i skogen ….