Vädret får tillsvidare finna sej i att komma på andra plats – nu kollas vetepriser. I Paris sjönk vetepriset först och sedan steg det igen. Vete småfåglarna var det här slutar … Våra egna vetepriser har gått upp med två euro per dag men i Paris är (november)priset redan över 190 euro per ton. Hur mycket som är panik och spekulation vet ingen. Vetelagren lär räcka till årsskiftet men sedan borde Australien och Argentina kunna leverera tillräckligt och där finns osäkerhet.
Här i Finland börjar man skriva om en låg veteskörd. Inget under eftersom torkan på sina håll varit grym. Då kan priserna stiga ordentligt för vid import måste firmorna betala Parispriset PLUS transport (ca. 20 euro/ton) … Av dagens regn blev det inget – bara en halv millimeter. Och det börjar bli för sent för den här skörden. Vi får en massa förkrympta och brådmogna kärnor som varken ger kvantitet eller kvalitet. Den skörd som såg bra ut för en månad sedan börjar bli allt sorgligare.
Där ser man hur det är att ta ut rekordskördar på förhand. Jordbruket är så osäkert att man kan säja om skörden blev bra först då man tröskat färdigt, sålt säden och slösat bort pengarna !
Antagligen blir största delen av vetet foder efter en så lång torka.Och foderpriset blir lågt.Då är höga priser endast till glädje ifall det duger till brödvete.Kraven är stora , högt protein och falltal.Även hög hektolitervikt mm fordras.
Lustigt nog har fodervetet stigit mer än brödvetet (Avena). Skillnaden är också relativt liten på världsmarknaden.
Jag misstänker svagt att de höga kraven enbart “behövs” för att få ned priset – om det blir brist så struntar man i alla krav.
Vad man hört av lastbilskuskarna så kippas allting i samma silo i alla fall – foder- såväl som brödvete.
I Hamburg var 27.7 priserna:
Brotweizen 12 % Protein, 230 FZ franko cif Hamburg/Holstein 175,00
Futterweizen – franko Hamburg/Holstein 166,00
Det är inte så stor skillnad mellan bröd och foder. Men om fraktkostnaderna är 20 euro/ton så är skillnaden till priserna i Finland litet väl stor …