Ett stående bekymmer på landsbygden är avsaknaden av kollektivtrafik. Det spelar ju ingen roll hur gärna man skulle åka i gemensamma transportmedel om det helt enkelt inte finns några. Följaktligen företas de flesta resor i egen bil och i många fall åker det bara en person per bil. I och för sig är det ingen ovanlighet i tätorterna heller, men på landet finns det sällan ens några valmöjligheter.
I den småländska orten Tolg i Sverige tröttnade man på det här fenomenet och ordnade saken själva. Man startade helt enkelt en nättjänst för samåkning. Den som skall åka nånstans matar in vilken resesträcka det rör sig om i systemet och de som vill åka med tar kontakt. Enkelt och smidigt. Smålänningar sägs ju vara företagsamma och snåla, och det här är ju både innovativt och sparar onekligen också pengar. Nån kollektivtrafik har de fortfarande inte, däremot har de kollektiv trafik.
Måhända nåt för hindersby.net, kanske? 🙂
Författare: Mats
Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.
Visa alla inlägg av Mats
Härligt initiativ! Man får hoppas att det sprider sig – även till Österbotten. 🙂
Skulle onekligen underlätta för många.