Filhantering

Kölden i vintras innebar ett uppehåll i skogsarbetet för min del, men mildvädret återför huggandet på dagordningen. Eller i ärlighetens namn är det nog enbart min pappa som kommit sig ut i skogen, jag har mest rännt omkring med en massa annat.

I skogsarbetet ingår en del service och underhåll av motorsågen och något av det mest grundläggande är att hålla kedjan vass. Motorsågskedjan är uppbyggd av en rad med tänder där varannan “biter” åt vänster, varannan åt höger. När man vässer kedjan måste vinkeln på dem bibehållas. M.a.o måste man hålla filen i rätt vinkel horisontellt sett för att få en bra såg. Dessutom måste filen också ligga rakt vertikalt sett för att kedjan skall bli bra. Alla dessa vinklar i kombination med en lite småtrött och ovan filare innebär ju att det är upplagt för misslyckande.

Då kan det vara bra med en filmall. Filmallen är ett litet hjälpmedel som man sätter fast på sågsvärdet och hjälper till att hålla filen i rätt vinkel. Mallen ger en del spelmån både horisontellt och vertikalt, så helt idiotsäker är den inte. Man kan fila sågen helt åt skogen trots att man använder mallen, men visst hjälper den. Riktiga skogskarlar brukar fnysa åt denhär typen av hjälpmedel (filmallar, fälljärn och liknande) men för mej som inte hugger så värst många tankar på ett år är den faktiskt rätt så praktisk.

Skogen är ju för övrigt ett av de få sammanhang där fildelning är helt tillåten. 🙂

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

8 reaktioner till “Filhantering”

  1. Filmallen är nog bra, använder den själv. Då man inte hugger så mycket så blir man ju inte så van att fila att det skulle gå bra utan mall. Och den är ju inte direkt dyr heller.

    För övrigt kan det inte nog påpekas hur viktigt det är med vass kedja. Man märker direkt när den börjar vara slö, det blir en helt annan snabbhet i sågandet med vass kedja. Så åtminstone en gång per dag ska den nog vässas i normal avverkning, är min åsikt.

  2. Jag är lite filfetischist, jag försöker vässa ett par tag vid varje tankning. Lite tid tar det förstås, men jag är så lat att det känns bättre att vässa lite och ofta en mycket en gång om dagen. 🙂

  3. Absolut. Jag filar kedjan varje morgon. Om man inte har sten i skogen så räcker det med att dra en gång med filen – men filas skall den. Det är dumt att nöta av trädet …

    Filmallen har jag nog slängt. Den var mest i vägen. På de kedjor jag använder så finns det en liten märkning som visar hur snett man skall fila och den hjälper faktiskt.

    Och så skall man använda nya filar ! Gamla dåliga filar bara gör kedjan sämre.

  4. Är det någon annan än jag som tycker att kvaliteten på svärd,kedjor och filor blivit sämre

  5. sitter ryttarmallen fast vid filmallen, har själv en där det är två delar att hålla reda på…eller tre med filen

  6. Nu finns det ju en ny leksak, ni har säkert sett den nya kedjan som automatvässas på plats. Undrar om det är just en leksak eller så bra som det verkar

  7. Fanns en test av den nya snabbvässande kedjan i Koneviesti. Den höjdes inte direkt till skyarna, men ansågs helt användbar för hobbysågare och till byggarsågning.

Kommentarer är stängda.