Glad Påsk.

Lugnt skrev jag senast och då var det vädret jag åsyftade inte livet på gården för lugnt har det inte varit, inte ens nu över påsk. Har väl samma dilemma som Charlotta det vill säga svårt att ta mig tid att fira högtider speciellt nu i vårbrådskan för odlingssäsongen inledde vi för två veckor sedan och det två veckor försenat.

Takläggning.
Inte ens bygget har stått stilla över påsk för plåtslagarna som är muslimer frågade om jag tar illa vid mig ifall de jobbar långfredag och påsklördag. För mig var det OK blott de håller tyst fyra timmar per natt för då behöver jag få sova.

Plastbyte.
Själv har jag också jobbat på taket idag dock inte på hallen utan på växthuset. Fick hjälp med plastbytet av min systers pojkar så då bör man passa på för visst är det mycket lättare att byta plast när man är fler trots att vinden inte var speciellt hård idag heller.

Påskhäxor.
Men visst har vi trots brådskan märkt av påsken om inte förr så idag när vi besöktes av ett flertal häxor och visst kan tankarna gå till eftertanke rörande påskrelaterade händelser ty stor del av det vi gör är ju som vi brukar säga “siiand arbeit”. Mina tankar har bland annat gått till morfar som dog på en långfredag och min son Erik som vad jag hört fortfarande innehar byns inofficiella rekord i att samla godis som påskhäxa. En påsk var han speciellt flitig och cyklade runt hela nejden och vid hemkomsten vägde han in 4,7kg godis. Han var också förtjust i ägg, som ju också förknippas med påsk. Minns hur han berättade om skollunchen inför en påsk, då när kolesteroldebatten gick som hetast, att han hade fått äta hela klassens ägg då ingen annan av de 16 klasskamraterna ville ha dem. En stund på långfredagen tillbringade jag och Eivor vid hans sista viloplats samt tände ett nytt ljus trots att det nu är ljust en stor del av dygnet. Trots sorgen och saknaden så är det i alla fall ljusa minnen vi har och vi försöker efter bästa förmåga leva upp till devisen om en Glad Påsk.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Glad Påsk.”

  1. haha,, ja dedär påskhäxorna va roliga att se. Här knallar vi på o märker kalvar mm..o snart får vi börja i åkern.Så inte märks nu påsken av här heller mera än att vi äter ägg o memma.Häls Bjarne

  2. Svar till -: Dom var inte muslimer, dom är muslimer ursprungligen från Bosnien men åtminstone 2 av dem har bott länge i Finland.
    Väldigt duktiga killar! Jobbade med första sektionens tak i vintras trots närmare -25 grader.

  3. Vad använder du för fästlister för plasten ? Och vilken sorts plast ?

    Jag skall bygga växthus efter vårsådden och vi har inte så stor sakkunskap här i södra Finland. Jag tänkte skruva ihop det av 1 ” galvaniserade rör med 1,5 m mellan bågarna. Frågan är om det lönar sej med dubberl plast …

  4. Jag använder 6,5 mm:s fanér som för ovanlighetens skull (brukar ju ha egna funderingar) är 65 mm breda (normalt används 38 mm breda fanérlister). Mina växthusbågar är endast 55 mm breda så därför föredrar jag en bred list i stället för två smala. Fäster nästa plastvåd innan jag smäller på fanerlisten som jag stiftat fast på föregående våd innan jag stiftat fast den på bågen. Om du sågar fanérlisterna själv så se till att du sågar i yttersta fanérskiktets längdriktning!
    Plasten som jag använder är 2580 mm bred EVA växthustubplast. Jag blåser luft mellan skikten med en timerstyrd 100 mm:s kanalfläkt via rör och slangar monterade i nocken. Huvudsaken att du ser till att plasten är UV-tålig annars får du köpa ny plast varje år. Den allmännaste bredden på plasten är nog för 2,5 m bågavstånd så urvalet är störstl om du anpassar bågavståndet efter det. Men då kan de hända att 1″ rör kanske är något i underkant om du inte fixar till nån form av fackverk förståss. Rör + fastskruvad impregnerad bräda att spika / stifta plasten i kanske är en gångbar kombination.
    Dubbelplast har den fördelen förutom att det håller värmen lite bättre att det minskar risken för kondensdropp som inte alla växter gillar. Jag är ju ingen byggnadsingenjör men delar gärna med mig av mina erfarenheter så fråga mera bara om det är nåt du tycker verkar oklart. Lycka till med vårbruket och växthusbygget 🙂

Kommentarer är stängda.