Tömmning istället för fyllning

Det har varit överraskande mycket arbete att tömma det gamla svinhuset på saker. Nu har vi haft lite hjälp så det har blivit en hel del gjort under de 2 senaste veckorna. Min plats blev i köket för att sköta om hungriga magar. Något som var betydligt annorlunda var tömningen av fodersilosarna.

Vi har under många år använt oss av en entreprenör som malar foder. Visst har vi haft planer på att bygga en tillbyggnad med kvarnar mm. men det blev inte av. Kanske det var lika bra med tanke på dagens situation då vi har lagt ner produktionen.

Tarvasjoen Rehupojat som entreprenören heter besökte oss en gång i månaden och då tillverkade han ca 28 t på 4 timmar. Spannmålet sög han in i kvarnen, 8 t i gången, från en fristående spannmålssilo invid torken och körde till fodersilosen och blåste in fodret. Det var väldigt enkelt och han skötte arbetet själv. På lördagen blev det lite tvärtom, istället för att fylla blev det att suga.

Eftersom det blev en del foder kvar så måste vi på något sätt tömma silosarna. Det fanns två allternativ. Tömma med skruv ut fodret  i en skottkärra och skotta det genom foderrummet till traktoskopan, eller be entreprenören komma och suga silosarna toma och skruva ut fodret på en traktorvagn. Som sagt det blev alternativet 2 🙂 Skulle det nu ha varit fråganom några kärror men då det var totalt 7,5 ton mjöl så tyckte jag synd om skottkärran 😉

Jord, moder jord.

Idag har vi fortsatt köra jord. Som ombyte spadade vi ner matjord där dom täckdikat. Svårt att förklara för mig som inte är så insatt. 🙂 Men, här kommer många bilder – en bild säger mer än tusen ord!

Första två bilderna är från förra veckan då vi körde jord.
Följande är från fähuset, uppenbarligen 😉
Sen två bilder från denna veckas jordkörning, då med lastning av grävmaskin. Och punktering..
Och en förklarande (?) bild på hur vi fyllde jord vid täckdikningen.

Med- & motvind

Lördag kväll och söndag morgon samt kväll var jag i fähuset och mjölkade. Ganska skönt att bara få stå och koncentrera sig på det och inte tänka på massa annat. Detta gjorde jag för min vän Eric som fått förhinder.
I morse började vi klockan åtta med att köra jord vid fladan. Jag hade en av John Deerarna, Marcus den andra och så hade vi vår kära civiltjänstgörare Kalle med oss som lastade med grävmaskin. Först var en av ringarna på Marcus kärra utan luft., och fick åka tillbaka till skolan och fylla på ringen. Sen började det spruta olja ur min JD där man kopplar hydraulslangarna, så då var det min tur att åka på reparation. Det visade sig dock bara att det var att byta uttag, så fungerade det hur bra som helst igen. Innan vi kommit på det, så hade Marcus och Kalle kommit upp igen och hade slut med luft i samma ring. Så efter matpausen blev det att byta ring på kärran, ta bort breddningsdäcken på Forden och koppla kärran jag haft till den. Efter det blev det återigen att fara ner till fladan och fortsätta köra. Vi blev erbjudna att arbeta övertid för att jobba in fredagen denna vecka. Vi tackade ja och körde vidare till klockan 20. Så en 12h arbetsdag har det varit idag. Ganska skönt, då jag inte har något annat för mig. Eller imorgon har jag förhöjningstent i matte, men det kan man ju inte ta så hårt 😉 Troligtvis blir det övertidsjobb imorgon också! 🙂

Bilder kommer, don’t worry! 😉

Slutrakan

Lite regn var eller varannan dag. Sådan har väderleken varit på Ytterholm och på Dånö. För min del gör det ingenting, vallarna vill ha vatten, och som de sägs så är allt vatten som kommer före midsommar välkommet. Mats däremot vill inte ha vatten varannan dag, det bromsar upp all sådd och sättning. Så fort det torkat så det går att så och sätta hinner han vara på åkern någon dag och så kommer det ett regnil igen. Det som är tokigt är att när det sedan väl gå att vara igång blir det att köra “fullt ös – medvetslös”. Att sätta sej ner och äta en lång middag är helt uteslutet, att äta på dygnets ljusa timmar händer sej, men ofta brukar de dagar det går att köra och allt löper på, bli så att mat äts på kvällen när dagens arbete är färdigt. Under dagens lopp brukar det bli en hastig smörgås och kaffe i någon maskinbytarvända. Mats och hans bondekollegor brukar skoja och säga att dom skulle behöva ha näringsdroppflaska i traktorn så det skulle gå att köra nonstop långa dagar. 😉

Slag i saken av sådana idéer är ju uteslutet. Att diskutera hälsokost likaså. Bland det sista en bonde (dem jag känner i alla fall ) mitt uppe i slutrakan på vårbruket vill höra talas om är hälsokost och shopping  😉

Själv är jag också på en slutraka, fårklippningen. Jag kan bara konstatera att det man inte gör med en gång utan lämnar och “gör det sen” ofta blir ogjort tills en deadline kommer emot. Fårklippnings deadlinen är nu här. Min fårklippmaskin strejkade tidigare i våras, kolena va slut. Nya kol gick som jag då gissade inte att få tag på, så det blev att göra som flera av er läsare då föreslog, fila till ett par. Sagt och gjort, “gör det sen” har blivit nu, och med lite hjälp av min pappa som i sina gömmor hittade ett bäcksvart fint kol, lite filande och karvande så fungerar nu igen klippmaskinen med kol av egen design. 🙂

Spannmålsförsök?

En holländare som besökte mig för något år sen kommenterade våra grönsaksodlingar med “looks like an advanced trial field in Holland”. Det var antagligen de många små odlingslotterna som fick honom att fälla kommentaren.

När det gäller spannmålsodlingen på gården brukar jag för det mesta hålla mig till mer traditionella metoder som plöjning, S-pinnharvning, kombisådd och vältning. Så dock inte i år. Denna vår har spannmålssådden som jag avslutade i torsdags utförts av 4 personer med 4 traktorer och 3 olika såmaskiner på flera olika sätt.

Havrefältet vårplöjdes, Carrierharvades (+ punktharvning med S-pinnharv i samband med stenplockning) och såddes av Ingvar med Kongskilde multiseeder.
Kornåkrarna i kyrkbyn vårplöjdes, Carrierharvades + en överfart med S-pinnharven och såddes av Kjell-Göran med Simulta vältkombi.
Kornåkrarna “Zanderas backåkrin”, “Norra vägåkern”, “Norra Fredman”, “Fredman” och “Hemåkern” fick en överfart med Carriern och såddes av Henry med Kongskilde multiseeder. På “Södra vägåkern” Carrierharvades enbart vändtegarna efter tröskningen före sådd av Henry.
“Malaxåkrin” såg ren ut efter höstens glyfosatbehandling så den direktsåddes av Henry.
På åkrarna vid “Skärigobbis” fanns mera ogräs så dom Glyfosatbehandlade jag tidigt på måndagsmorgonen varpå ogräset fick ta till sig behandlingen till torsdag eftermiddag innan Niklas direktsådde dem med Rapiden.

Blir intressant att se hur de olika bearbetnings- och såmetoderna inverkar på ogräs och sjukdomsförekomst samt skördeutfall, samtidigt borde det ge lite underlag till beslut om hur jag går vidare med min spannmålsodling, för orsaken till årets experimenterande är ju att min egen såmaskin förstördes i branden i fjol.
Tackar de lejda såningsmännen för väl utfört arbete och Tage för att jag fick testa Carriern 🙂




Vasa-Petalax-Vasa

Igår körde vi ut jord på en åker för att jämna ut den. Eller jord var det väl inte riktigt ännu, men kompostmaterial bestående av föredetta halm, växthusrester och sådant. En lastade, två körde ut på åkern, en schaktade ut och jag harvade sönder det. Otaliga gånger stockade harven så jag fick gå ur och rensa den. Men det gick väl ganska bra i alla fall! Efter att jobbet var utfört for jag hem till Petalax. Av en slump somnade jag strax efter sju på kvällen, och vaknade först elva imorse. Huh, inte ofta jag sover så länge! Men skönt var det, och välbehövligt. Nu är jag tillbaka på skolan, då jag bytte ihop två dejourpass med Eric. Lite långtråkigt är det här för tillfället, men ska väl snart börja krypa i säng i brist på bättre att göra. Det är ju trots allt väckning klockan 6. Trevlig helg kära läsare! 🙂