Återuppbyggnaden av produktionshallen har nu framskridit så pass att det börjar vara dags att sätta lite färg på ytterväggarna. Problemet är bara att välja rätt färg, alltså typ av färg inte kulör. Tycks finnas lika många förslag som antalet personer jag frågar om råd.
Förra hallen hade jag grundat med en blandning av Teho + fernissa + terpentin samt övermålning med Teho enligt rekommendation av svärfar. Vissa delar hade inte ens övermålats och trots det hade färgen hållit väldigt bra förutom en burk av äldre årgång som blev blåaktig efter ett par år. Nu säger dock målaren att Teho inte är vad det varit och att mögel hotar då svampmedel inte längre används vid tillverkningen.
Tänkte rådfråga Lördax’s byggexpert i dagen sändning men kom inte fram då det tydligen inte gick att köa i växeln och jag hade inte heller tid att försöka flera gånger på grund av brådskan med grönsaksskörden. Har också slängt fram motsvarande fråga på facebook och där var Ultra ett populärt förslag men drog mig till minnes en artikel i Vasabladet för något år sen där mögelproblem med Ultra beskrevs.
Frågan om rätt färg får nu gå vidare till Bondbloggens läsare, bräderna är finsågade och grundmålade vid leverans med för mig okänd färg. Kulörerna är röd och vit (vad annars på en österbottnisk byggnad). Tacksam för tips!
Författare: Christer
Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.
Visa alla inlägg av Christer
Målaren har helt rätt. Gamla Teho var bra men det nya är bara skräp. Samma varumärke borde inte få användas för helt olika innehåll. Det lurade mej att måla om huset med Teho på 80-talet och då var det redan skräp. Förr var det linoljefärg men sedan satte de in plastolja. Så nu lossnar färgen i flagor på vissa ställen men sitter stenhårt på andra så det är rena helvetet att skrapa och måla om.
Jag har återgått till gamla färgtyper (linolja eller slamfärg) men man måste vara försiktig för lurendrejeriet är utbrett. Det som kallas linoljefärg behöver inte alls vara äkta linoljefärg utan de kan ha “förstärkt” den med litet plastolja (alkyd). Jag köper numera färg enbart från Byggnadsapoteket i Billnäs eller Gysinge byggnadsvårdscentrum.
På uthus sätter jag självklart Falu rödfärg – som inte heller behöver vara äkta slamfärg om man köper i butik. Varumärket är skyddat så pigmentet är troligen äkta men den kan vara “förstärkt” med linolja. Vissa påstår att slamfärg färgar kläderna men då får man nog gnugga sej ordentligt mot väggen. Om man ofta kliar sej på ryggen mot hörnet så kan det vara skäl att ta den Falu rödfärg som har litet linolja.
Om man är orolig över svarta prickar (mögel som lätt kan tvättas bort) så kan man hälla i litet järnvitriol i färgen. Finns att köpa i ovan nämnda affärer. På våra uthus har jag aldrig sett mögel och de målades senast för 50 år sedan (skall målas om men jag tänkte lägga på ny brädfodring först).
Ifråga om färg så har tyvärr allting blivit sämre med åren. Täta plastfärger röter dessutom virket så använd dem absolut inte. Ett trähus behöver inte alls målning annat än för utseendet så färgen får inte vara tät. Det är för huset som att vara i regnkappa året runt – ytterst obehagligt.
Det går bra att måla med röd linoljefärg också men den är betydligt dyrare och knappast så mycket bättre. Linoljefärg används mest på hyvlat virke.
Hoppas du har en bra målare – de flesta målare ger totalt felaktiga råd nuförtiden även om det börjar komma litet förståndigare så småningom. En mellangeneration är i alla fall skyldig till röta, flagor och en massa annat elände. Men visst får de arbete med att måla om eländet vart tredje år … Till det här stället kommer plastmålarna i alla fall inte.
Grundmålade låter illa – jag tippar det är nån jävla plastfärg de har använt. Om den sitter fast så kan man måla linoljefärg över. Slamfärg bör man måla bara på ren träyta.
Målade huset för 11 år sedan med Vinha och huset ser fortfarande ut som det var ny målat.
Tack Nisse för en utförlig redogörelse över färgurvalet. Tehon jag använde var tillverkad i början av 90-talet och kanske inte lika bra som den “gamla” Tehon men kanske min förstärkning med linoljefernissa (20-30% inblandning) var det som gjorde resultatet gott? Virtasen neljän öljyn maali verkar annars motsvara det som du beskriver som god färg utan plastoljetillsats. Vill minnas att den också gjorde väl ifrån sig i (Käytännön maamies?) test av färg, måste söka efter den i min tidningssamling eller kanske den rent av finns på “nätet”?
Byggentrepenören föreslår Riihi färg och målaren Vinha på knutbräder och fönsterfodringar.
Ben H. har goda erfarenheter av Vinha men den innehåller visst lite plastförstärkning?
Min egen målning av förra hallen höll bra i åtminstone 15 år på solsidan och kanske skulle den ha hållit ytterligare 10 år på skuggsidan av byggnaden, så visst önskar jag motsvarande hållbarhet på nya hallen. Har ju annars händerna fulla med odlandet sommartid så målning vart 3:e år betackar jag mig för.
har du inte som växthusodlare tillgång till mögelbekämpnings medel? T.ex formalin att späda färgen med borde funka
Tror inte målaren skulle gillla formalinfärgen men det lär finnas mögelmedel för målfärg att köpa i USA. Säljs visst fatvis så man borde kanske vara flera om en sändning 🙂
Det enklaste är att tvätta bort mögelprickarna med vatten. Om man vill kan man använda linoljesåpa som är ganska effektivt.
Mögelprickar på färg är för det mesta bara ett utseendemässigt problem för möglet angriper inte färgen utan sätter sej bara på ytan om färgen är av god kvalitet. Huvudsakliga orsaken är att ytan inte torkar upp efter regn tillräckligt snabbt och det kan bero på problem i konstruktionen – inte färgen. Jag bygger gärna långa utskott som skyddar väggarna bättre än vissa idiothus som inte har just takutskott alls. Problemen förvärras också av att isoleringen i nya hus är för bra vilket hindrar upptorkandet.
Vi hade svarta mögelprickar på vårt hus i Medåker ett riktigt regnigt år men nu är de borta utan att vi gjort någonting.
Mögelprckar på nymålade hus kan bero på att virket varit för fuktigt vid målning. På äldre hus mest på grund av att ytorna torkar för långsamt efter regn.