Golvtorken.

Golvtorken med luftkanalen i mitten.

Golvtorksbygget har nu kommit till det stadiet att det är dags att bestämma vilken sorts ytmaterial som skall användas. Jag har VIRA-duk som räcker till halva torken och kommer att använda den på sidan för småfrö. Andra halvan som kommer att användas för flis behöver nog lite hållbarare material för att tåla stickor och andra vassa föremål. Nu verkar det finnas en uppsjö av olika hålplåtar att använda och jag undrar vad som vore det bästa alternativet vad gäller hålstorlek och -form.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Golvtorken.”

  1. Är inte det där en kalluftstork? Har sett såna där torkar tidigare för spannmål nångång…

  2. Joo, konstrukjton påminner om kalluftstork och fungerar också som sådan med den skilnaden att denna görs på golv och tålig för traktortrafik så att tömning och fyllning kan göras med frontlastare.

  3. Har från tidigare också en likadan konstruktion byggd mobilt på släpvagn och där använt tätmaskigt nät för att få största möjliga hålarea. Tror dock att hålplåt är att föredra i detta fall men om hålen ska vara runda eller avlånga är något jag undrar över. Likaså hur stora hål man kan använda utan att allt för mycket “skräp” faller igenom?

  4. Jag har goda erfarenheter av ögonlocksplåt – även om man inte tömmer den med luft. I motsats till hålplåt med runda hål så pressas ögonlocken ned och bildar smala springor. Jag har förmånen att ha en tillverkare i grannbyn (Lindkoski) och beställde plåt med många springor men ganska litet nedpressade så att springorna är smala. Det går utmärkt för rybs till exempel.

  5. Joo Nisse, jag funderade också på ögonlocksplåt men i och med att den torkade varan skall kunna lastas från båda hållen så var jag rädd för att det styrs in i ögonlocken när man lastar “mothårs”.

Kommentarer är stängda.