Odlingsplanering.

Har nu suttit ett bra tag inpå småtimmarna med gödselmedelsberäkningar. Det börjar nämligen bli hög tid med beställning av förnödenheter inför annalkande säsong. Det är inte så lätt att finna tid för djupare analyser och funderingar dagtid samtidigt som de dagliga sysslorna tynger på och inte vill det bli till något nu heller även om det är tyst och lugnt i huset, får nog ta ny fart i morgon.

 

16.3. Ny dag till ända.
Fortsatte med planeringen idag men även denna dag tog slut allt för tidigt. Kom i alla fall lite framåt och känner mig inte lika frustrerad som jag gjorde i går kväll 🙂

Odlingsplan 2012 sida 1 av 4.

Vad gäller planering av sådd, plantering och skörd för grönsakernas del använder jag mig av en egen kalkylbotten för att kunna hålla ordning på alla kulturer och omgångar som vid det här laget närmar sig ett par hundra.

Har också ett köpt odlingsplaneringsprogram där jag hanterar planering av spannmålsodlingen och den skiftesvisa bokföringen, men trots att jag den första vintern jag använde det programmet samarbetade en hel del med programmets programmerare fick jag det inte som jag ville ha det. Så därför använder jag mitt egna parallellt trots att det till en del blir lite dubbelt arbete. Men hellre lite extra jobb här vid datorn och dessa underbara kalkyleringsprogram än en felaktig planering som lätt leder till att det inte finns en chans att få allt utfört i praktiken…….. hmmmmm. Nåjaa dylika arbetstoppar blir det ju ändå ty det är ju omöjligt att planera in rätt väder för dagen, men man behöver ju inte planera in topparna med vett och vilja.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.