Maskindrömmar.

Så här års vill tankarna ofta gå till nya tekniska lösningar som kunde underlätta arbetet. Under tiden som jag slötittat på självständighetsbalen har tankarna kring ett eventuellt möjligt såekipagekoncept malt i bakhuvudet. Vill nu testa bloggläsarnas idéer kring följande som jag hastigt klippte och klistrade ihop (man har ju inte tillgång till fina CAD-program).

Såekipagekoncept
Såekipagekoncept

Jag behöver så småningom få en ersättande lösning till att låna in såmaskin och har då funderat på om man genom att ha skild gödsel- och såenhet kunde kombinera gödselenheten med bäddfräsen och precisionssåmaskinen för grönsaker i stället för att köpa en kombisåmaskin. I och för sig medför väl inte en kombisåmaskin så stor merkostnad men då jag kunde använda gödselenheten till andra ändamål så känns det liksom lite dumt att köpa den dubbelt.

Sen blir ju såmaskinen lite lättare och smäckrare också om den inte innehåller gödseldelen. Jag behöver inte heller större utsädesbehållare än att jag kan så en ca 3 hektar per fyllning. Däremot skulle jag önska 4,2 meters arbetsbredd för att få 5 kördrag att motsvara 21 meter som är växtskyddssprutans  arbetsbredd. Och jag vill också helst ha såenheterna bakom såmaskinens bärhjul / packningshjul samt att såbillarna (tallriksbillar) har enskild djupreglering.

Eventuellt kunde frölådan bäras i trepunktslyften bak och vikten delas mellan traktorn och bärhjulen / packningshjulen med så- och gödselbillsenheten men kanske blir då vikten till den för liten. Och det kan också bli lite knepigt att få leden mellan fröbehållaren och såenhetskombinationen att fungera. Att ha fröbehållaren fast monterad i trepunktslyften skulle minska behovet av lång dragbom för att klara vändningarna. Kanske blir det också lite väl stor påfrestning på lyftens sidobegränsare med denna lösning?

För att minska på transportbredden bör såenhetsdelen vara tredelad så att de yttre sektionerna fälls in. Under transport skulle så fröbehållaren belasta både traktor och mittsektionen av såenhetskombinationen. Är det nån som fortfarande hänger med i mina tankar?

Drömmer vidare men tar tacksamt emot förslag till lösningar. Speciellt såna som innehåller befintliga (färdiga eller nästan färdiga) maskiner. Jag vill ju inte helst börja bygga maskiner från grunden.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

7 reaktioner till “Maskindrömmar.”

  1. Dags för en modulmaskin ? Problemet med alltför mycket kombinerat är att det blir invecklat och jag stöder KISS-principen (Keep It Simple Stupid). Å andra sidan så är det fånigt att köra flera gånger. Redan för 60 år sedan satte farsan vältern direkt efter såmaskinen.

    Problemet med moduler är att vikten lätt ökar för varje modul behöver extra stödkonstruktion – ifall den inte är extra smart konstruerad. I och för sej borde det inte vara omöjligt att konstruera en modulär såmaskin där man kan flytta modulerna före och efter hjulen hur man vill. Eller ta bort dem.

  2. Om såaggregatet ändå är bogserat, vad exakt blir vitsen med hydraulburen utsädestank? Visst, mer vikt på de drivande traktorhjulen men att dragbommen skulle bli värst mycket kortare har jag svårt att se… Dessutom kommer såaggregatet längst bak att bli VÄLDIGT baktungt i upplyft läge så det kräver fortfarande bra bärhjul på aggregatet samt tyngd i traktorn… Kanske du hittar nån engelsk modell som faller i smaken, dom har ju en väldig fetish för hydraulburna såmaskiner med mindre behållare… Lite osäker hur pass det finns dylika med kombiaggregat dock… Hittade bara denna nu så här snabbt som hade skivbillar, och gödselsidan saknas så det blir kanske att spika ihop nåt eget ändå… http://classified.fwi.co.uk/advert-detail/11631824/demo-lemken-4m-power-harrow-drill-combination-

  3. Finns ju en “grund” till en såndär maskin som står oanvänd längs Solf Ängsväg som du kunde bygga vidare på. Antar att du vet var den står

  4. Jo jag har tittat lite på Lemken. Finns några alternativ som kunde gå att bygga vidare på. Kombination med rotorharv bryr jag mig inte om, här behövs oftast en upptorkande harvning innan sådd.

  5. Bond77´s kommentar fick mig att fundera på om man kunde ha fröbehållare och såaggregat helt skilt så att fröbehållaren är hydraulburen och såaggregaten bogserade. Vid vändning kunde man avlasta såaggregaten för att minska tillpackningen på vändtegen och under sådd kunde man kanske sätta ned fröbehållaren att vila på dragbommen för att avlasta traktorn, hmmmm?

    Har också funderat på ett stumt trepunktsupphängt ekipage med pivotstyrda bärhjul som trycks ned för att användas under transport och svängning på vändteg, men kanske blir det också där lite väl stor påfrestning på lyftarmarnas sidobegränsare. Tycker dock att jag nån gång sett nåt liknande på nån amerikansk maskin, kanske?

  6. Vält direkt efter sådd är väl också vältkombins lösning och visst fungerar också en vältkombi bra till spannmål. Men nu har jag lite funderingar på alternativa odlingsväxter (det finns ju alldeles tillräckligt av billigt spannmål) och då söker jag såkoncept som klarar lite av varje. Använder jag gödselenheten fram behöver den inte demonteras vid växling mellan de olika maskinerna efter traktorn.

    Blir det en kombimaskin bak så blir det antagligen nån lösning med tank för flytande gödselmedel fram för att ge flexibel justering av gödslingen för olika krav hos olika växter och åkrar. Gödselprisen hålls ju fortfarande höga trots vikande oljepris (när oljan stiger är det däremot en annan sak) så en optimerad användning borde ge lite inbesparingar på sikt.

  7. I min jakt på såmaskinskoncept stötte jag på följande youtubeklipp https://www.youtube.com/watch?v=GhSFl1zh2AA

    Kan ju vara intressant för den oinvigde att se hur det går till och hur bonden fördriver tiden på åkern 🙂
    Den unga Aimee förklarar hur det fungerar. Hon verkar vara lika intresserad (och kunnig) som mitt barnbarn Ines.

Kommentarer är stängda.