Livet på landet i Solf, Ytterholm, Yttermark, Heisala och Hindersby
Kinesiska vasaloppet – after ski.
Väl hemkommen har man drabbats av ett flunsaåterfall, jag som trodde att vinterns snorande var över efter tre veckors förkylningen kring lilla-jul. Sen har det varit lite att se över här hemma så det utlovade “after ski” – inlägget har låtit vänta på sig. Tänkte ändå försöka få det undan nu och också sätta med det utlovade bildmaterialet så att jag kan återgå till mer vardagliga blogginlägg. Intrycken från resan är ändå många och kommer säkert att snurra på en tid men jag lovar att försöka bespara er från ytterligare semesterminnen.
After ski.
Och vilket “after ski” sen….. normalt under våra skidresor brukar det efter loppet badas bastu och bli en bit mat med lite dryck för att återställa vätskebalansen och i bästa fall också kaffe med bakelse men årets efterspel slår nog alla tidigare “efterloppet” upplevelser. Vi blev nämligen liksom alla andra deltagare bjudna på en bankett som inte saknade motstycke åtminstone vad gäller programmet. Då jag häromkvällen råkade titta på den inhemska idrottsgalan i tv:n kunde jag konstatera att den i jämförelsen var något blek, visserligen är stämningen på plats något annorlunda men ändå. Kineserna kan verkligen det här med musik- och dansframträdanden och inte var trakteringen vad gällde mat och dryck illa den heller även om det ibland var lite svårt att veta riktigt vad man åt 🙂
Jag har svårt att i text beskriva stämningen på banketten men kanske en skakig videosnutt kan ge lite bild av det hela.
Det är ju inte riktigt tänkt att det ska se ut så här men utan hjälp kommer jag inte längre, mannen i röd halsduk som syns i slutdelen av videon är annars en tiofaldig orienteringsvärldsmästare från Sverige.
VasaloppetChina i bilder.
Kina i övrigt då?
När man nu åker så pass långt som till Kina så måste man väl se lite annat än ett skidspår också? Så därför valde jag liksom de andra i gruppen att förlänga vistelsen med ett tre dagars “turistprogram” för att se de “stora” turistmålen som det pratas om.
Kommer man från en liten by i Finland märker man snart att allt som är stort inte är vackert alla gånger, stora befolkningscentra och livlig trafik medför vissa olägenheter. Här har nog miljönissarna annat att fundera över än att varje torp på landsbygden skall anslutas till det kommunala avloppsnätet.
Under en närmare 7 timmars färd med snabbtåget från Changchun till Beijing passerades inte en enda plätt som man kunde kalla för skog. Det mesta var en oändlig slätt med majs- och risfält vilka här och där bröts av städer med febril byggverksamhet och rykande industrier.
Under resan konstaterades också den kinesiska befolkningen vara väldigt slanka, vi antar att största förklaringen ligger i ätandet med pinnar. Antagligen skulle vi nog också magra en del för det tog sin lilla tid att tömma talriken, det skulle ändå inte fallit oss in att försöka få kineserna att äta med kniv och gaffel. Man får ta seden dit man kommer även om köks- och serveringspersonal hade lite roligt åt våran pinnhantering 🙂
Borta bra men hemma bäst……….
Författare: Christer
Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.
Visa alla inlägg av Christer
13 reaktioner till “Kinesiska vasaloppet – after ski.”
Det var säkert en ny och ovanlig upplevelse. Men harm med flunsan. Man känner sej slö och hängig och det är inget roligt alls.
Oj, vilken resa, ett minne för livet! Jo, här skulle miljönissarna ha något att bita i. Det jag drar mig mest för angående en kinaresa är just det där med att äta med pinnar. Kan inte finnas några fördelar med pinnar, obegripligt att de inte gått från detta ännu då de annars gärna vill vara västerländska. Noterade många västbilar på gatubilden.
Joo, flunsan tycks ha drabbat de flesta i gruppen men grasserar här hemma också så kanske den kommit ändå oberoende om man rest eller inte.
Hej Mikael och god fortsättning så här en bit in på året.
Efter några dagars övning började man få i sig lite mat och det fanns kniv och gaffel att fås på flera restauranger, och ibland hämtade serveringspersonalen dem efter att ha sett våra tafatta försök med pinnarna 🙂 Hur man delar större köttstycken utan kniv vet jag inte men stora fiskar lyckades de på nåt vis finfördela med hjälp av pinnarna.
Vad gäller bilarna ligger vi nog i lä här i landet, dom allra största bilarna lyste kanske med sin frånvaro men bilparken bedömdes betydligt nyare än här i landet. Så har dom också en progressiv bilskatt så att familjens första bil kan köpas billigt med låg bilskatt medan familjens andra och tredje bil beskattas betydligt hårdare. Nu försökte man begränsa trafiken genom att förbjuda 2 slutsiffror för var dag från måndag till fredag så att t.ex. på tisdag var bilar med slutsiffra 4 och 7 förbjudna att användas på Beijings gator. Ingen kines vill ändå ha en bil med slutsiffran 4 eftersom det anses vara ett olycksnummer så tisdagar var en dag med mycket trafik. Dessutom kringgår de välbärgade bilförbudet genom att köpa en andra bil med lämpligt slutnummer. Bil anses ändå vara en nödvändighet för dem som bor i förorterna utan tillgång till tunnelbana, bostadspriserna i “Downtown Beijing” eller innanför tredje ringvägen låg på ~10000€ kvadratmetern så för låg och medelinkomsttagare var det uteslutet att bosätta sig där. En första bil för den nya familjen var ofta en i bröllopsgåva erhållen bil, fattiga föräldrar en kinesisk bil, medelinkomsttagande föräldrar en Golf eller Passat och hade man rikare föräldrar kunde man förvänta sig en Audi eller Bmw.
Här hemma kunde statsmakten faktiskt ta modell av bilbeskattningen så att de som bor utom räckvidd från kollektivtrafiken kunde få köpa bilarna skattefritt eller få lägre fordonsskatt till exempel.
På tal om familjer så luckrades ett barns politiken upp lite till nyår så att efter nyår får två syskonlösa som bildar familj skaffa 2 barn. Vi tyckte att tågstation i Beijing var lite folktom och antog att det här medförde att dom hade annat för sig 🙂 Men det visade sig att säkerhetskontrollen inte släppte in obehöriga i stationsbyggnaden så när vi kom ut på gatan var trängseln påtaglig i alla fall.
Fråga mera om bilderna ger frågor, det som jag gärna skulle velat få lite uppgifter om är om dom faktiskt skördade de milsvida majsfälten för hand. Vi såg inga spår av skördemaskiner och stjälkarna stod kvar med kolvarna borta på många fält.
Kanske fördelen att äta med pinnar är att man inte äter för mycket eller för snabbt. Så räcker maten åt flera.
Kanske bonde odlar virke till pinnar och får mera inkomster ?
Ja risken för att äta för snabbt är nog minimal vid användning av pinnar. Antagligen skulle nog matpauserna få förlängas för att hinna äta tillräckligt.
Här finns bilder från majsskörden i Kina, metoderna varierar
Tack Sven-Erik, blev aldrig av att google då i Kina eftersom Google är bannat där. Sätten att skörda är många det vet jag av egen erfarenhet men hade svårt att föreställa mig att så stora fält handplockas men eftersom inga spår av större skördemaskiner syntes och det faktum att det odlades innanom de stora kraftledningsstolparnas fundament pekar på att handskörd används. Så hävdade också den lokala guiden.
Kanske får du fram vad dom gör av stjälkarna också? 🙂
Hej Christer!
Kan tro att denna resa var intressant allt ut i fingertopparna. Tror du kände dej “liten” i ett land som Kina, men vad du sett på några dagar hålls säkert kvar i minnet länge.
Var du riktigt i TV:n där, kanske dom trodde du var vår “skidkejsare” därför skulle du interjuvas , visst kan du vara stålt för många blir väl inte sådär väl mottagna som du.
Vilka skulpturer de är fantastiska, men kineserna har ju varit föregångare av olika saker o statyer.
Ser roligt ut ditt ätande/fångande med pinnar, vad har du på tallriken? ser lite ut som “larver” eller kanske spagetti.
Men att du ändå prövade med pinnar det är OK , jag har fått pinnar som är köpta därifrån av släktingar, men dom är så fina säkert “söndags-pinnar” så har inte ens prövat.
Vet du vad jag drömde om då för längesen innan jag blev “stor o gift” jo om jag nångång har möjlighet att resa så till Kina o få se ens en liten del av muren, det andra var Egypten o pyramiderna,, nu är jag stor o gift sen länge, men till ingetdera land har jag varit, varken sett muren eller pyramiderna annat än på tv o foton som släkt o vänner har visat. Men man vet väl aldrig vart man kan hamna ,,, så kanske jag ännu hinner…
Jag beställde en resa för några år sedan åt “gubben” som födelsedags-gåva till hans 60 årsdag, han visste ingenting vart vi var på väg,, förrän på flygfältet då jag sa när planet avgår,, han såg ut som “ET”figuren då han sa att Rovaniemi “jukupliuta” ,,, detta ska jag hämnas på,, då du fyller 60 så ska du få “enkel biljett till Sibirien” … vi hade så roligt redan där på flygplatsen efter avslöjandet ,, till detta hör att han jobbar med snöröjning och har snö upp över huvu.. så han förstod inte att jag förde honom dit … men jag hade aldrig varit så högt oppe i vårt land så därför.. dessutom kunde vi inte vara så länge borta hemifrån då “snön kallade igen” men han har inte ännu köpt biljett åt mej… fast det har gått många år sen dess.. Vem vet!!!
Roligt att du orkar skriva o visa foton från intressant o fin resa, hoppas att flunssan ger med sej ..
Här har vi snö o kallt som det ska vara på vintern. Hälsar vi två..
Hej ni två där i Öst-Nyland 🙂
Man är ju inte precis bortskämd vad gäller resande och det här var första gången jag åkt österom Kuusamo så visst var mycket nytt och annorlunda.
Lite resande har det ändå blivit tack vare samlandet av stämplar i Worldloppetpasset, denna var nu min tionde stämpel och var ihopskidad lika långt borta som min första stämpel som jag skidade mig till i American Birkebeiner 2007. Sommartid är jag lika bunden med odlandet som “gubben” med sitt snöröjande vintertid. Tack vare stödet hemifrån kan jag ändå ta mig några lediga dagar i januari och februari. Gruppen på bild som jag åker med har också sin betydelse, vi har nu i stort sett varit samma grupp på alla resor och vi har riktigt roligt på våra äventyr. Utan dem skulle det knappast blivit av att komma sig ut i världen.
Vi var två i gruppen som blev intervjuade och det kan gott tänkas att kineserna trodde att vi var större stjärnor än vi är 🙂 Nå, den andra har faktiskt varit bästa finländare i nåt lopp så visst helt okända är vi kanske inte. Jag tittade nu inte på den kinesiska Sportrutan så om vi faktiskt televiserades vet jag inte. Lite roliga frågor fick säkert lite roliga svar och det som verkade förvåna dem allra mest var att detta var mitt första besök i Kina.
Maten var helt okej även om den var lite väl kryddad, det hände nog att man såg sig om efter brandsläckaren i fall om vid några tillfällen. På bild är det visst nåt pastaliknande som förtärs. Larver eller insekter tror ja inte vi blev serverade en enda gång. Ris i alla dess former, grönsaker och sjömat fanns det gott om. De två senaste var vi ändå lite försiktiga med, magsjuka är det sista man vill ha inför ett skidlopp. Flaskvatten att dricka och borsta tänderna i fanns framlagt på hotellet så det var inget problem. Köpte hem en omgång pinnar så kanske man hinner öva lite med dem ifall om ….. det går nämligen ett Worldlopp i Sapporo i Japan också 🙂 Hur man orkar skida med sushi magen låter ändå lite osäkert. Som ni kanske noterat på bilden så finns det också kniv och gaffel i beredskap på bordet, men man vill ju gärna ta seden dit man kommer.
Södra Sibirien flög vi över och det såg lite ödsligt ut från ovan så jag hoppas “gubben” inte gör allvar av utfästelsen. Resa hinner ni säkert ännu men spara nu inte allt alltför länge. Muren kan ni säkert åka för att se även om det ändå var mycket annat som intresserade mig mera där borta. Folket är glatt och hjälpsamt och enligt guiden behövde man inte söka beskydd av “Odins soldater” för att säkert röra sig i mångmiljonstaden. Den största faran lär vara trafiken och främst de ljudlösa elmopederna som i hög fart plötsligt dök upp ur mörkret.
Vad gäller landet med pyramiderna är saken kanske en annan vad gäller tryggheten åtminstone för tillfället?
Roligt att skriverierna och fotona intresserar……. flunsan håller nog på att ge vika så snart blir det mera bondelika inlägg igen.
h. Christer
Det har frågats en del om maten och det råkar sig så att det för några dagar sen handlade om Kina mat här på YLE’s sidor. Den intresserade kan titta på följande: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/14/en-rik-och-ibland-ifragasatt-matkultur
Sjömat och räkor fanns det som sagt men de vi serverades var nog döda i alla fall 🙂
Hej igen.
Tack Christer för svaret, jag glömde så mycket i mitt långa skriveri,,, skulle ju gratulera dej o hela pumpen med duktiga skidare o en fin medalj lyser på bilden, GRATTIS för den.
Dessutom som du skrev så var festligheterna i storlek med landet… säkert oxå en upplevelse i högsta grad.
Jodå trafiken ser nog massiv ut, tror att rusningstrafiken vid ring trean här “nära oss” är bara småpotatis..
då man ser tätheten på fordonen där..
Ha en bra fortsättning på vintern så länge den varar..
Det var säkert en ny och ovanlig upplevelse. Men harm med flunsan. Man känner sej slö och hängig och det är inget roligt alls.
Oj, vilken resa, ett minne för livet! Jo, här skulle miljönissarna ha något att bita i. Det jag drar mig mest för angående en kinaresa är just det där med att äta med pinnar. Kan inte finnas några fördelar med pinnar, obegripligt att de inte gått från detta ännu då de annars gärna vill vara västerländska. Noterade många västbilar på gatubilden.
Joo, flunsan tycks ha drabbat de flesta i gruppen men grasserar här hemma också så kanske den kommit ändå oberoende om man rest eller inte.
Hej Mikael och god fortsättning så här en bit in på året.
Efter några dagars övning började man få i sig lite mat och det fanns kniv och gaffel att fås på flera restauranger, och ibland hämtade serveringspersonalen dem efter att ha sett våra tafatta försök med pinnarna 🙂 Hur man delar större köttstycken utan kniv vet jag inte men stora fiskar lyckades de på nåt vis finfördela med hjälp av pinnarna.
Vad gäller bilarna ligger vi nog i lä här i landet, dom allra största bilarna lyste kanske med sin frånvaro men bilparken bedömdes betydligt nyare än här i landet. Så har dom också en progressiv bilskatt så att familjens första bil kan köpas billigt med låg bilskatt medan familjens andra och tredje bil beskattas betydligt hårdare. Nu försökte man begränsa trafiken genom att förbjuda 2 slutsiffror för var dag från måndag till fredag så att t.ex. på tisdag var bilar med slutsiffra 4 och 7 förbjudna att användas på Beijings gator. Ingen kines vill ändå ha en bil med slutsiffran 4 eftersom det anses vara ett olycksnummer så tisdagar var en dag med mycket trafik. Dessutom kringgår de välbärgade bilförbudet genom att köpa en andra bil med lämpligt slutnummer. Bil anses ändå vara en nödvändighet för dem som bor i förorterna utan tillgång till tunnelbana, bostadspriserna i “Downtown Beijing” eller innanför tredje ringvägen låg på ~10000€ kvadratmetern så för låg och medelinkomsttagare var det uteslutet att bosätta sig där. En första bil för den nya familjen var ofta en i bröllopsgåva erhållen bil, fattiga föräldrar en kinesisk bil, medelinkomsttagande föräldrar en Golf eller Passat och hade man rikare föräldrar kunde man förvänta sig en Audi eller Bmw.
Här hemma kunde statsmakten faktiskt ta modell av bilbeskattningen så att de som bor utom räckvidd från kollektivtrafiken kunde få köpa bilarna skattefritt eller få lägre fordonsskatt till exempel.
På tal om familjer så luckrades ett barns politiken upp lite till nyår så att efter nyår får två syskonlösa som bildar familj skaffa 2 barn. Vi tyckte att tågstation i Beijing var lite folktom och antog att det här medförde att dom hade annat för sig 🙂 Men det visade sig att säkerhetskontrollen inte släppte in obehöriga i stationsbyggnaden så när vi kom ut på gatan var trängseln påtaglig i alla fall.
Fråga mera om bilderna ger frågor, det som jag gärna skulle velat få lite uppgifter om är om dom faktiskt skördade de milsvida majsfälten för hand. Vi såg inga spår av skördemaskiner och stjälkarna stod kvar med kolvarna borta på många fält.
Kanske fördelen att äta med pinnar är att man inte äter för mycket eller för snabbt. Så räcker maten åt flera.
Kanske bonde odlar virke till pinnar och får mera inkomster ?
Ja risken för att äta för snabbt är nog minimal vid användning av pinnar. Antagligen skulle nog matpauserna få förlängas för att hinna äta tillräckligt.
Här finns bilder från majsskörden i Kina, metoderna varierar
Sorry, glömde länken https://www.google.fi/search?q=corn+harvesting+in+china&tbm=isch&imgil=kdOis0z4m1_lxM%253A%253BBNpjU5Kk1yUjCM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.nebraskacorn.org%25252Fnews-releases%25252Fnebraska-corn-board-executive-director-provides-insight-into-china%25252525E2%2525252580%2525252599s-corn-yield-estimate%25252F&source=iu&pf=m&fir=kdOis0z4m1_lxM%253A%252CBNpjU5Kk1yUjCM%252C_&biw=1366&bih=659&usg=__Rux1RmpAiDltKZ1SABtJJTagjEs%3D&ved=0ahUKEwi-zIXJlq_KAhUD1XIKHanbBqMQyjcIJw&ei=u6iaVv6CCIOqywOpt5uYCg#imgrc=kdOis0z4m1_lxM%3A&usg=__Rux1RmpAiDltKZ1SABtJJTagjEs%3D
Tack Sven-Erik, blev aldrig av att google då i Kina eftersom Google är bannat där. Sätten att skörda är många det vet jag av egen erfarenhet men hade svårt att föreställa mig att så stora fält handplockas men eftersom inga spår av större skördemaskiner syntes och det faktum att det odlades innanom de stora kraftledningsstolparnas fundament pekar på att handskörd används. Så hävdade också den lokala guiden.
Kanske får du fram vad dom gör av stjälkarna också? 🙂
Hej Christer!
Kan tro att denna resa var intressant allt ut i fingertopparna. Tror du kände dej “liten” i ett land som Kina, men vad du sett på några dagar hålls säkert kvar i minnet länge.
Var du riktigt i TV:n där, kanske dom trodde du var vår “skidkejsare” därför skulle du interjuvas , visst kan du vara stålt för många blir väl inte sådär väl mottagna som du.
Vilka skulpturer de är fantastiska, men kineserna har ju varit föregångare av olika saker o statyer.
Ser roligt ut ditt ätande/fångande med pinnar, vad har du på tallriken? ser lite ut som “larver” eller kanske spagetti.
Men att du ändå prövade med pinnar det är OK , jag har fått pinnar som är köpta därifrån av släktingar, men dom är så fina säkert “söndags-pinnar” så har inte ens prövat.
Vet du vad jag drömde om då för längesen innan jag blev “stor o gift” jo om jag nångång har möjlighet att resa så till Kina o få se ens en liten del av muren, det andra var Egypten o pyramiderna,, nu är jag stor o gift sen länge, men till ingetdera land har jag varit, varken sett muren eller pyramiderna annat än på tv o foton som släkt o vänner har visat. Men man vet väl aldrig vart man kan hamna ,,, så kanske jag ännu hinner…
Jag beställde en resa för några år sedan åt “gubben” som födelsedags-gåva till hans 60 årsdag, han visste ingenting vart vi var på väg,, förrän på flygfältet då jag sa när planet avgår,, han såg ut som “ET”figuren då han sa att Rovaniemi “jukupliuta” ,,, detta ska jag hämnas på,, då du fyller 60 så ska du få “enkel biljett till Sibirien” … vi hade så roligt redan där på flygplatsen efter avslöjandet ,, till detta hör att han jobbar med snöröjning och har snö upp över huvu.. så han förstod inte att jag förde honom dit … men jag hade aldrig varit så högt oppe i vårt land så därför.. dessutom kunde vi inte vara så länge borta hemifrån då “snön kallade igen” men han har inte ännu köpt biljett åt mej… fast det har gått många år sen dess.. Vem vet!!!
Roligt att du orkar skriva o visa foton från intressant o fin resa, hoppas att flunssan ger med sej ..
Här har vi snö o kallt som det ska vara på vintern. Hälsar vi två..
Hej ni två där i Öst-Nyland 🙂
Man är ju inte precis bortskämd vad gäller resande och det här var första gången jag åkt österom Kuusamo så visst var mycket nytt och annorlunda.
Lite resande har det ändå blivit tack vare samlandet av stämplar i Worldloppetpasset, denna var nu min tionde stämpel och var ihopskidad lika långt borta som min första stämpel som jag skidade mig till i American Birkebeiner 2007. Sommartid är jag lika bunden med odlandet som “gubben” med sitt snöröjande vintertid. Tack vare stödet hemifrån kan jag ändå ta mig några lediga dagar i januari och februari. Gruppen på bild som jag åker med har också sin betydelse, vi har nu i stort sett varit samma grupp på alla resor och vi har riktigt roligt på våra äventyr. Utan dem skulle det knappast blivit av att komma sig ut i världen.
Vi var två i gruppen som blev intervjuade och det kan gott tänkas att kineserna trodde att vi var större stjärnor än vi är 🙂 Nå, den andra har faktiskt varit bästa finländare i nåt lopp så visst helt okända är vi kanske inte. Jag tittade nu inte på den kinesiska Sportrutan så om vi faktiskt televiserades vet jag inte. Lite roliga frågor fick säkert lite roliga svar och det som verkade förvåna dem allra mest var att detta var mitt första besök i Kina.
Maten var helt okej även om den var lite väl kryddad, det hände nog att man såg sig om efter brandsläckaren i fall om vid några tillfällen. På bild är det visst nåt pastaliknande som förtärs. Larver eller insekter tror ja inte vi blev serverade en enda gång. Ris i alla dess former, grönsaker och sjömat fanns det gott om. De två senaste var vi ändå lite försiktiga med, magsjuka är det sista man vill ha inför ett skidlopp. Flaskvatten att dricka och borsta tänderna i fanns framlagt på hotellet så det var inget problem. Köpte hem en omgång pinnar så kanske man hinner öva lite med dem ifall om ….. det går nämligen ett Worldlopp i Sapporo i Japan också 🙂 Hur man orkar skida med sushi magen låter ändå lite osäkert. Som ni kanske noterat på bilden så finns det också kniv och gaffel i beredskap på bordet, men man vill ju gärna ta seden dit man kommer.
Södra Sibirien flög vi över och det såg lite ödsligt ut från ovan så jag hoppas “gubben” inte gör allvar av utfästelsen. Resa hinner ni säkert ännu men spara nu inte allt alltför länge. Muren kan ni säkert åka för att se även om det ändå var mycket annat som intresserade mig mera där borta. Folket är glatt och hjälpsamt och enligt guiden behövde man inte söka beskydd av “Odins soldater” för att säkert röra sig i mångmiljonstaden. Den största faran lär vara trafiken och främst de ljudlösa elmopederna som i hög fart plötsligt dök upp ur mörkret.
Vad gäller landet med pyramiderna är saken kanske en annan vad gäller tryggheten åtminstone för tillfället?
Roligt att skriverierna och fotona intresserar……. flunsan håller nog på att ge vika så snart blir det mera bondelika inlägg igen.
h. Christer
Det har frågats en del om maten och det råkar sig så att det för några dagar sen handlade om Kina mat här på YLE’s sidor. Den intresserade kan titta på följande: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/14/en-rik-och-ibland-ifragasatt-matkultur
Sjömat och räkor fanns det som sagt men de vi serverades var nog döda i alla fall 🙂
Hej igen.
Tack Christer för svaret, jag glömde så mycket i mitt långa skriveri,,, skulle ju gratulera dej o hela pumpen med duktiga skidare o en fin medalj lyser på bilden, GRATTIS för den.
Dessutom som du skrev så var festligheterna i storlek med landet… säkert oxå en upplevelse i högsta grad.
Jodå trafiken ser nog massiv ut, tror att rusningstrafiken vid ring trean här “nära oss” är bara småpotatis..
då man ser tätheten på fordonen där..
Ha en bra fortsättning på vintern så länge den varar..