Förra veckans fina vårväder förbyttes i snö, slask och regn samt kalla nordanvindar under veckan som nu är till ända. Få se vad inkommande vecka för med sig?
Det blev nästan bråttom med vårbruksförberedelserna och man tyckte sig ha en hel del på slarv, som vanligt, men när sen våren kom av sig så fick man lugna ner sig lite igen. Almanackan menar att det ännu är tidigt men när tiltorna börjar gråna upp och större delen av vårfåglarna anlänt så börjar det knycka lite i vårbruksnerverna. Fredagen den 15:e var jag ute på den normala tjälmätningsrundan och det visade sig att all snö var borta och även största delen av vintertjälen. Den kalla natten innan mätningen hade dock lett till att ett par cm ny tjäle bildats vid markytan men den smalt antagligen under dagen. Kalla nätter har vi haft de flesta nätter faktiskt ända ner mot en 9 till 10 minusgrader och senaste tisdag fick vi 5 cm blötsnö som både ställde till det i trafiken och satte stopp för den planerade skörden av palsternackorna. Snö, regn och slask har gett oss lite på 20 mm nederbörd sen medlet av månaden så det har inte gett oss anledning till att beträda åkern, man vill ju inte packa till det som vinterns tjäle luckrat upp.
På tal om snö- och tjälmätningar så har mina mätningar som jag påbörjade hösten 1988 föranlett Finlands miljöcentral att förorda mig en prenika. Republikens president tilldelade mig således Finlands vita ros orden senaste självständighetsdag och det fysiska beviset överräcktes förra onsdagen av vattenresurschef Liisa Maria Rautio och vattenhushållningsexpert Ulf Höglund från Österbottens NTM-central. Trots att jag knappast kommer att delta i några tillställningar där jag kunde stoltsera med medaljen så visst värmer det att arbetet med mätningarna uppskattas. Speciellt uppskattar jag kommentaren från de ansvariga på Finlands miljöcentral “olet todella ansainnut kunniamerkin huolellisella ja tarkalla havaintotyölläsi! Sinun mittaustuloksiisi voimme aina luottaa, mikä on arvokas asia. Toivottavasti yhteistyö jatkuu vielä pitkään!“, då jag tycker att gör man “vetenskapliga” undersökningar så bör man göra dem så noggrant som möjligt för att de ska ha nåt värde. Och även om medaljer brukar utdelas när man är på slutrakan av karriären så får jag tydligen förtroendet att fortsätta några år till 🙂 Fast det vet man ju aldrig, det har gjorts försök att automatisera mätningarna men det har inte lyckats nåt vidare. Statens sparåtgärder har också hotat verksamheten men när några hallar rasade av snötyngden för några år sen fick plötsligt snömätningarna betydelse igen. Hur som helst så bockar jag och tackar!
Veckan som gick tog också morötterna slut i lagret och visst hade det gått åt morötter en tid till men det har varit en dryg säsong med stora kvalitetsproblem så jag tror nog personalen är glad över att dom tog slut. Det har varit mycket sorterande och täljande för att få dem handelsdugliga och egentligen har vi balanserat på kanten av kvalitetsnormerna en längre tid. Riktigt goda har dom ändå varit så åtgången har varit bra trots lite brister i utseendet, jag får tacka våra trogna kunder som hållit ut till slutet.
Riktigt tomt är det ändå inte i lagret, lite vita morötter, rödbetor och vitkål har vi kvar och då det inte blev av att skörda palsternackor så passade vi på att packa bort lite kål i väntan på vårbruksvädret.
Avslutar med en länk om morötter för den intresserade.
Gratulerar till utmärkelsen! Den har du säkert förtjänat.
Grattulerar! Vårbruket blir nog inte lika tidigt som vi Trodde för några veckor sen. Nåja, man sår inte i år oljeväxter och man har enbart tidiga spannmålssorter. Har förstått att många tänkte så vårraps, kanske en del ändrar till rybs om det går över 5 Maj? Men allt beror föstås på hösten.
Tack Stefan!
Dessutom är det dacapo av läget den 19:e i dag igen, helvitt ute.
Tack Johnny!
Nää, med dagens utsikt som är snarlik den i tisdags så blir det nog att skrinlägga palsternacksskörden idag igen. Tror vi satsar på kålaktiviteter idag. Sådd av ny kål i groningsrummet och packande av gammal kål ur lagret, cirkeln är sluten så att säga.
Det blir nog inte så tidigt som man trodde för ett par veckor sen men å andra sidan är det bättre med snö nu än i maj.
GRATTIS CHRISTER!
DU, om någon, är värd utmärkelsen!
Tackar Kimitobon, det var snällt skrivet!
Gratulis, Christer ! Tur att våren blir sen så du hinner titta på pränikan :-). Jag var rädd för att det skulle gå såhär då det var så varmt i februari – det brukar slå tillbaka. Men förstås är det bättre nu än senare i maj och juni.
På tal om rotfrukter så gillar jag kål och morot men vi har återupptäckt en gammal fin rotfrukt: Pepparrot. Den är verkligt fin och har en mjuk eftersmak i jämförelse med chili och andra utländska kryddor. Enligt min mening kan chilin gå och slänga sej i väggen i jämförelse med pepparroten. Har du funderat på att odla pepparrot ? Finns det någon marknad för den ?
På tal om vetenskapligt så är det verkligen på tiden att fotfolket får en pränika. Forskningen är rena skämtet om man inte kan lita på mätningarna. Ju högre upp man kommer i kedjan desto mera skeptisk blir jag och de värsta är de som “tolkar” resultaten – ofta med någon politisk eller ideologisk agenda. Som gammal forskare vet jag också bra att det viktigaste med forskningen är att fixa mera forskningspengar så resultaten vill dra åt det håll som beslutsfattarna representerar. Men bra mätningar är omöjliga att förvanska. Så fortsätt gärna länge ännu.
Tack Nisse! Prenikan är blank å fin 🙂
Så uttrycket är bekant också i Hindersby? Ordet lär härstamma från ryskan och betyder där pepparkaka. När jag var ung kunde man också få en pepparkaka som belöning om man var snäll och lydig 🙂
Peppar, peppar verkar allt bli till nu när prenikor kommer på tal…….pepparroten är bekant och visst finns den också i min odling dock närmast för eget behov. Men den kan vara på ökande för jag fick faktiskt en förfrågan om pepparrot till förädling ifjol och tanken var att jag skulle föröka upp de plantor jag har, tyvärr regnade försöket bort så det blir väl att försöka igen i år…..skam den som ger sig för lite otjänligt väder. Den är annars lättodlad men för att få handelsvara så fordras en hel del arbete. Visst kan det finnas en viss marknad som uppskattar färska välsmakande pepparrötter. Prismässigt går det ändå inte att konkurrera med de torra och skrumpiga importrötter från långtbortistan som brukar finnas i handeln.
Joo, vetenskapens vägar kan vara outgrundliga, ibland tycker man att tolkningarna kan vara helt de motsatta trots att samma grundmaterial har använts. De tolkas enligt betalarens önskemål. Det här är ändå så “basic” att det knappast går att förvränga, snödjup och -vikt är vad den är om man bara är noggrann vid mätandet och vägandet och konsekvent använder sig av samma metoder från år till år så kontinuitet i observationerna kan vara bra. Föregående observatör på “min” linje hade också hållit på i flera tiotals år.
Hejsan Christer!
Hjärtliga Gratulationer till utmärkelsen, garanterat förtjänt, ett fint sätt att bli “berömd” för ett fint utförligt jobb..
Här har vi sådan eländig vår att huuhuu … började bra sol o varmt en tid sen kallt med både snö o slask ,, o nu regnat ihärdigt runt 35-40 mm allt är vått eller våtare… nån grad på plus.. kanske det blir bättre då vi kommer till maj..
Här har “gubben” förberett maskinerna för vårbruk men få se när det blir av.. han har bara en tredjedel av arealen att bruka i år o jag tänker inte stiga opp i traktorhytten alls ,,det sa jag på hösten redan, för nångång måste “gammalt” folk ta det lugnare ,, han påstod att då måst han gömma nycklarna för annars håller jag inte ordet… få se hur det går…
Roligt o läsa alla er bloggares skriverier, det gör vi med “gubben”regelbundet , jag har varit så lat o inte kommenterat på länge, men nu då vädret är så vått att ute kan man inte göra något vettigt så passar det ju för skrivande..
Lycka till , allihopa med väder o vind och lyckat vårbruk.
Hälsar vi från öst-nyland.
Tack öst-nyland, jag får väl akta mig för att inte smittas av stöddighet nu då prenikorna trillar in flera i året 🙂
Nåå, vädret om inte annat tar väl ner en på jorden, snöslask och 6-7m/sek nordlig vind håller mig inomhus med sådd och plantdrivning. Men snart får det lov att bli varmare för växthuset håller på att bli fullt och jag borde få flytta ut plantorna på avhärdning inför planteringen för att ge utrymme åt nya plantomgångar. Lite varmare väder har utlovats så jag hoppas att det håller sträck.
Roligt att ni orkar följa med våra förehavanden jag skall försöka vara lite flitigare med skrivandet i sommar, ifjol tog vädret udden av skrivarglädjen då det inte fanns just något positivt att skriva om.
I år blir ett bra år ……..tror optimistbonden 😀