Det är ju inte bara jämmer och elände hela tiden. Sista raden närmast skötselgången har fått mera luft och ljus så där var blasten i gott skick och upptagningen gick ungefär som det är tänkt att det skall gå. För att den oinvigde ska få lite bättre grepp om hur det går när det går så lägger jag in en liten video här.
Författare: Christer
Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.
Visa alla inlägg av Christer
Hejsan.
För att travestera Nils Ferlin så äro morötterna späda sibyllor. Tappar man dem från halv meter så spricker de, åtminstone i min lilla hobbyodling. Ibland spricker de bara av att dras upp från jorden när det omgivande jordtrycket upphör att verka på den. Lite som dykarsjukan om man stiger för snabbt upp ur djupet. Jag förstår att det är kinkigt att ta upp dem maskinellt men jag antar att man i professionell odling får mera jämnstora morötter än jag i min täppa, där den största moroten vägde 920 g. För att inte tala om alla förgrenade ” pojkfigurer ” som där hittas. Dina morötter tycks mig väldigt jämnstora, har du utvecklingssamtal med dem under sommaren gång?
Hejsan hejsan,
jo dom är spröda varelser, morötterna, och ju godare dom är desto lättare spricker dom. Jag får hela tiden uppmana mina säsonganställda att tänka på ägg då dom hanterar grönsakerna, hur man hanterar ägg tycks man veta oberoende av språk eller nationalitet 🙂
Det var rejäla morötter du har fått. Om det hängde enbart på utvecklingssamtal så skulle nog mina gå självmant till lagret så mycket som jag pratar med dem under säsongen och nu under upptagningen skulle dom antagligen ha skrämts till att göra detsamma efter att dom fallit ur maskin 🙂
Likvärdig såbädd av rätt jordart, jämnt fröavstånd (jag kör med 2,5-2,8mm mellan fröna i dubbelraden) och annars jämna odlingsförhållanden är nog nyckelorden för att få jämnstora rötter. Här hann det bli lite för torrt i slutet av juli och när regnen i kombination med relativt varmt väder kom i augusti ledde det till att en del av de tidigare sorterna sprack av växtiver, så en del kluvna rötter finns det bland dem
Tack för tipsen, får du avsättning för de spruckna morötterna också? Jag skulle tippa att 20 % av min skörd är icke handelsduglig p g a sprickor och förgreningar.
Joo då speciellt den här tiden då hjortjägarna är aktiva, efter den första februari brukar deras intresse avta. Men hästar, får, kaniner m.m. tycker ju också om morötter så det är nog oftast endast de skämda morötterna som hamnar på komposten. Svinnet stiger framåt våren och ligger nog kring 20% också här i medeltal……
intressant maskin.. 🙂 Ser ut att bli en liten % som faller från maskinen, är det nånting som plockas upp för hand efteråt eller kan man räkna det som förlorat?
Hej,
Om du läser mina tidigare inlägg om morotsskörden så ser du att det inte gått så bra som på videon hela tiden, det var ett par sorter som blasten farit väldigt illa av regnen i augusti och där lämnade nog en 15-20% efter maskin. Harmligt på annars fina morötter så vi plockade en hel del, lämnar det mycket efter löns det nog i allmänhet att plocka men när det som på videon kanske rör sig om en procents bortfall är det tveksamt om det lönar sig att plocka dom som ramlar ur.