Vårvädret igen …

Efter att ha lusläst väderprognoserna på vintern så lusläser jag dem ännu oftare nu på våren. Inte för att det hjälper på något sätt men man hoppas ju ändå att prognosen skulle ändras litet till det bättre för varje gång. Det är helt onödigt  att se på samma prognos varje halvtimme men man kan inte låta bli …

Vintern kom tillbaka men inte tillräckligt. Jag borde ännu köra ut flisveden. Det går för all del också om det är torrt men nu hotar 10-dygnsprognosen med regn – på onsdag hela 18 mm. Någon tidig vår blir det nu inte men det hade jag inte heller väntat mej efter den varma vintern (då kommer det lätt en kall vår). Helst skulle jag vilja ha kalla nätter och torra dagar just nu för att få ut veden och sedan skulle det får komma regn och därefter värme. Sådetså ! Beakta det här alla metereologer …

Grannen hade sett tiotals tranor på våra åkrar förra veckan (han kör där förbi oftare än vad vi gör). Det är nånting nytt. Gäss och svanar börjar man redan vänja sej vid. Fast jag tycker mera om tranorna. De är hjärtligt välkomna. Men jag undrar vad tofsviporna tycker om invasionen av stora fåglar ? Förr hade vi inte en enda stor fågel på åkrarna och alls inte svanar. Så nånting måste ha ändrats. Förstås gör direktsådden också att det finns mycket mera spillsäd lätt tillgängligt på fältena.

Kallt och blåsigt är det ännu och ett riktigt aprilväder: Ibland kommer det snöbyar och ibland skiner solen riktigt varmt. Om man nu tror på prognosen så skall det i alla fall blir varmare väder från och med Wappen – men vi får se då den dagen kommer.

Jag har inte ännu kört ut Rapiden (såmaskinen) men det är knappast någon brådska med den ännu. Sprutmedlen är beställda och jag har avlagt byråkraternas examen på nätet så det viktigaste är avklarat. Sedan gäller det att få utsädet i jorden men det är väl mindre viktigt …

P.S. Bilarna tycks fungera bra (peppar, peppar …) så någon nytta var det med de varma veckorna i mars då jag inte kunde fara till skogs.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Vårvädret igen …”

  1. Var och kollade in vårens framfart till Spanien i förra veckan. Kornet i ax och bra början på matningen och potatisen blommade liksom frilandstomater. Även jordgubbarna mogna. Tyvärr var också flyghavren som växte vilt längs de flesta vägar på väg att börja drösa. Tydligen är man effektiva med bekämpningen på
    åkern för på åkrarna fanns inte ett strå flyghavre.

  2. Det kommer nog en bättre prognos imorgon efter bryggeriernas lobbning. För sånt väder som utlovats passar inte alls affärerna 🙂

  3. Min mor brukade säga : En klingande isgång (med högvatten) ((på en laxälv i Sydösterbotten)) fylla bondens lador och lårar all.
    Men om isen ruttnar(smälter) ruttnar grödan på åkern. I år ruttnade isen bort och det är täcken på ett regn år.

    Dessutom skall åstranden sköljas tre gånger innan det blir vår och hittills har den inte sköljts ännu en ända gång. Dåliga tecken om man kan följa gammal visdom.

  4. Har per fd en liknande version från Österbotten men gällande havsvattnet. Min bortgångne svärmor brukar prata om att “om isn råcknar i sjön var int e na sommar” och ifall “langkallan” (iskanten som går upp på stranden) inte är under vatten tre gånger innan isen far blir det heller ingen sommar. Har väl att göra med varandra såtillvida att tre högvatten ganska säkert bråkar sönder isen. I barndomen firades alltid Morsdag vid Mommos i Larsmo och de flesta gånger håll isen på Hästöfjärden (inskärs) nätt och jämnt att gå på.

Kommentarer är stängda.