Det är ju ganska sent att köra hem ved men det blev uselt i april med förkylning och resor. Det går ju bra att köra nu eftersom det är så torrt. Men det är litet för varmt och man svettas i hytten.
I dag fick körandet ett brått slut då gripen gick sönder. Ena “vingen” brast helt och hållet så nu blir det att svetsa.
Det är inte så farligt men det tar tid att svetsa ihop ordentligt och i natt skall det komma regn. Det är välkommet för brodden men inte så bra i skogen. Hur mycket det kommer vet man inte men omkring 10 mm lovar prognoserna. Det stör ännu inte vedkörandet. Inte hjälper det brodden så mycket heller men åtminstone borde det få vallfröet att gro ordentligt.
Författare: Nisse
Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden.
Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.
Visa alla inlägg av Nisse
Det ser konstigt ut att så tjokt material brister. Och nu gäller det att fasa och svetsa och tar man tid på sig så blir det nog bra. Grävmaskins soporna brukar brist när man över anstränger dem och det går nästan enhel dag att påima ihop dem.
Jag undrar om det var de stora 80 cm tallstockarna som jag lyfte i vintras. Man måste knipa om riktigt ordentligt så de inte föll ur gripen.
Ser inte ut att vara orsakat av en större punktbelastning, mera som materialtrötthet eller lite för mycket
för många gånger. Tror nog teorin om stockbamsingarna håller. Med de dimensionerna och vikterna känner
det på ordentligt också på rotatorn och svängen som kunde vara bra att titta till.
Det visade sej vara mycket besvärligt att svetsa gripen. En del järn är brutna och man måste få ihop bitarna precis på rätt sätt så att gripen kan öppnas och gå ihop ordentligt. Jag har också tidigare haft besvär med att sidorna på gripen kommit loss (de är ihopskruvade) så jag funderar på en helt ny grip.
Tills vidare så satte jag fast en gammal grip som jag fick med processorn för omkring 25 år sedan. Det är en enkel grip (inte dubbla sidor) men den fungerar utmärkt till vedkörning för vi har i år stora mängder krokiga tallkvistar.
Jag köpte en grip från Kellfri, största modellen 590€, verkligt stabil, ingen plåt. Fast folk skrattade nog lite då jag har så liten lastare och gripen ser litet överdimensionerad ut, men den är väldigt bra. En misstänkt lik finns också hos IKH men priset är där 1100€.
Intressant. Jag kollade också Kellfris gripar. Många anser att Kellfri är “för billigt” men man kan också få skräp fastän man betalar dyrt för det. Jag köpte hydrauliska pallgafflar från Kellfri och de är helt sakliga. Visst kostar kvalitet men ibland så visar tester att det billigaste alternativet är det bästa så man vet aldrig …
Köpte ett schaktblad från Kellfri med hydraulisk bladsvängning. Otroligt att sådant får säljas. Billigt var dt,
ca hälften av vad ett annat märke skulle ha kostat. Infästningen till hydraulcylindern har böjts, liksom även
själva bladet (!) Har inte använts till annat än att sladda gångar och schakta snö med. Järn (obs inte stål) kvaliteten får armeringsjärn att framstå som rena hållfasthetsstålet. När man svetsar i det beter det sig som trött, söndervibrerad fartygsplåt dvs det skiktar sig . Svetsfogarna i bladet är ser ut att vara gjorda
av kvarsittningsgruppen i småskolans andra klass i Kina. Aldrig mer ngt från samma firma!
Problemet med billighetssäljare är att kvaliteten är mycket varierande. Ibland får man prima kvalitet och ibland får man skräp. Jag har länge handlat hos Biltema och för det mesta är det hyfsad kvalitet men ibland rent skräp. Till exempel elmaterial skall man inte köpa därifrån eftersom skruvarna för ledningarna är rena skämtet – små ynkliga stackare som inte kan hålla fast nånting. Men det är ju småprylar så man förlorar inte så mycket som om man köper större saker. I allmänhet köper jag hellre begagnat av god kvalitet än nytt av oförutsägbar kvalitet.