Lägesrapport.

Ursäkta frånvaron och tack Nisse för att du håller ställningarna. Har försökt få till några inlägg men nukku-matti har tagit mig så fort jag satt mig vid tangentbordet. Senast jag skrev låg jag närmare 2 veckor efter de senaste årens och kanske en 10 dagar efter normal tidtabell och jag har försökt jobba in den tiden sen dess. Har lyckats ganska bra tack vare hyfsat väder och duktiga medhjälpare så nu är jag på ett par tre dagar när ifrån att vara ikapp. Men det har tarvats långa dagar så därav inga inlägg. Orken och humöret som inte blev bättre av slaget efter tolv’s debatt om jordbruket har trutit nu som då. Att under sena reprisen framåt midnatt på radion få höra att man jämförs med förortens bilbrännare och att varje jordbrukares arbetstimme belastar statsekonomin med 2 euro fick mig närapå att fälla ihop harven och åka hem till madrassen. Man får tydligen kalla jordbrukaren för vad som helst numera…… nåjaa politik hör inte hemma i detta forum så jag lämnar det där hän.

Nu faller ett stilla försommarregn som gör gott åt det som är sått och planterat och jag borde antagligen ta itu med stödansökan som ska va inne till torsdag men till det räcker inte humöret så jag försöker mig på ett inlägg i stället. Jag är nu inte ensam som har ansökan liggandes, lokala ProAgria direktören tittade in igår och hon menade att ännu i förra veckan så hade 50% av jordbrukarna ansökan liggandes.

Bilder lär berätta mer än tusen ord så jag gör ett hastigt sammandrag med korta kommentarer om vad som gjorts sen sist.

Lök.

18.5.2017 Försöksfrölöken såddes.

 

20.5.2017 Växtskyddsarbete under de tidiga småtimmarna.

 

20.5.2017 Samcoplastläggning och utmärkning av försöksrutorna.

 

27.5.2017 Plantlökssättningen halvvägs. Så här långt relativt hyfsat planteringsväder men sen tog nordanvinden kommandot men med frusna fingrar kunde lökplanteringen slutföras sista maj.

Palsternacka.

Just hade vi tagit upp fjolårets och nu var det dags att så nya 🙂

22.5.2017. Bäddfräsning för Palsternacka.

 

23.5.2017 Sådd av Palsternacka……

 

11.6.2017. …..och fint har dom grott 🙂

Sallat.

11.6.2017. Några lätta försommarregn har bidragit till att sallaten kommit bra igång. Vi har mellan varven som vi planterat annat satt några omgångar sallat. Här den femte planteringsomgången som är den första som planterats på bar jord, de tidigare har satts på bioplast.

Morot.

28.5.2017. Bäddfräsning för morot. Har i år lyckats byta till mig jungfrulig mark för lagermorötterna så jag ser fram emot en kvalitativ skörd om allt går vägen.

 

28.5.2017 Sådd av morot i den vackra solnedgången.

 

Råg.

19.5.2017. sent omsider börjar rågen visa tecken på liv. Uppe vid skogskanten ligger dock snö kvar och det är för blött för odlingsåtgärder.

 

5.6.2017. Hoppsan, här har det hänt saker. Kanske får man lov att ta itu med ogräsbekämpning och ge lite tilläggsgödsling i alla fall.

 

Kål.

9.9.2017 Lagerkålen är planterad och tredje omgången broccoli planteras samtidigt som nattdimman rullar in.

 

9.6.2017. Äntligen lite sommarvärme 🙂 …..men med den kom också lopporna 🙁

 

Vårsäden.

Fick lagom till månadsskiftet hem såmaskin som jag liksom tidigare år lånar eftersom min gamla strök med i branden. Lite sent kanske men å andra sidan har det som såddes tidigt här i grannskapet vuxit långsamt så så långt efter borde det ändå inte bli nu när det är varmare. Det är nog ändå första gången jag inleder vårsådden i juni månad, maj är nog det normala.

Årets fyllningsstation ser ut så här. Merparten av årets spannmålsåkrar ligger nära driftscentrum så maskin har fyllts hemma på gården.

1.6.2017 En andra överfart med harven på den vårplöjda åkern där vi skördade palsternackor för ett par veckor sen.

 

2.6.2017. Vårsådden inleddes och avslutades 5 dagar senare……..

 

……tanken var att så ytterligare några hektar men när jag anlände med plogen möttes jag av följande syn så det fick bli en roundupbehandling i stället. Tror det får bli lite gröngödslingsvall här.

 

En vecka efter sådd är något på gång i vart fall 🙂

Övrigt.

Bråda tider på åkern drabbar inte bara bloggandet utan allt övrigt kontorsarbete blir också på hälft, till och med räkningarna som vill uppstå så fort man försöker göra något hopar sig.

Det är alltid lika spännande att se om det finns täckning på kontot när räkningsbuntarna betas av.

 

 

Blev rena rama utdraget ur skiftesvisa bokföringen det här i all sin korthet.

Är det nåt Ni undrar över så var så vänliga och ställ en fråga. Det är ju svårt att veta vad som intresserar 🙂

 

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Lägesrapport.”

  1. Blev själv lite nerslagen av nämnda “slaget efter tolv”, var svårt att hänga med i resonemanget och förstår inte var all arbetskraft som skulle frigöras kunde sysselsättas. Om vår självförsörjningsgrad skulle sänkas till 50% borde vi ju hitta på på någon produkt/tjänst att sälja utomlands för att kompensera de pengar som skulle lämna landet vid varje måltid och litet mellanmål. Enligt mitt förstånd iallafall. 🙂

  2. Det sades nåt om att vi kunde bli tjänstemän int nu för att jag förstår hur det hjälper statsfinanserna.
    Det blir nog hastigt tomt i hyllorna med 50% självförsörjning, några dagars kyla i Spanien tömmer åtminstone grönsaksdiskarna här om inte egen produktion finns.

  3. Ni har haft besvärligt väder där längre norrut. Här i söder har det gått bra med vårsådden även om de kyliga dagarna har fått brodden att stanna upp i växten – men det lrä vara bra för rötterna. Och så heter det att “april våt och maj kall fyller bondens lada all”.

    Jag har slutat lyssna på skräppratet. Det är bara allmänt gnäll som förbyts i motsatt gnäll då det blir problem med matförsörjningen. Intressant nog försöker Sverige öka självförsörjningen igen …

  4. Njaa besvärligheten bestod mest i att tjälen låg länge och marken torkade långsamt. Sen var det ju svinkallt i månadsskiftet. Men i övrigt har det varit relativt hyfsat.

  5. Man blir riktigt anfådd när man läser allt vad Christer har uträttat o har att uträtta.

  6. Nåå, det här var ju bara en del 🙂 Just nu har jag ett läckage på kylsystemet, det är ju mycket underhåll som också följer med förutom odlandet och byråkratin.
    Andas lugnt och djupt så ska du se att det släpper 😀

  7. Jag har en liten fråga om palsternackorna…eller egentligen om strategin att låta dem övervintra.
    Så här som enfaldig stadsbo utan någon som helst odlingserfarenhet tycker man ju, att allt som går att skörda också skördas så fort det bara är möjligt, i stället för att ta den extra risken att få den färdiga skörden förstörd av vädrets makter.
    Visserligen är ju all odling alltid ett hasardspel med vädret som en fullständigt oberäknelig motspelare…men man tycker ju att oddsen borde vara rätt dåliga för en övervintrande skörd.

    Det måtte alltså föreligga någon antingen praktisk eller marknadsekonomisk orsak bakom det där….?

  8. Nu ska vi se….lagerutrymmesbrist, kylenergibesparing, nyskördat alltid fräschare om dom klarar vintern är väl några orsaker som ev. uppväger risken? Å så har man ju nånting att skriva om på bloggen 🙂

Kommentarer är stängda.