Det är inte så många år sedan de första Kinapaketen började dyka upp. Nu lär det komma omkring 100 000 per dag till Arlanda. Man kan köpa en mängd olika småprylar (och stora) för en spottstyver och få dem gratis hemskickade. Priserna är ibland en tiondedel eller mindre jämfört med europeiska produkter. Det verkar ju vara för bra för att vara sant.i
Så nu har posten i Sverige tillsammans med Tullverket börjat ta ut en avgift på 75 kronor för varje paket – och så 25 % moms förstås. Få se hur lång tid det tar innan man i Finland börjar med samma system. Det minskar säkert på paketen för om man köper nånting för 5 kronor och måste betala 75 kronor avgift så blir det mycket mindre intressant. Men inte tar paketen slut. En vara som i Europa kostar 150 kronor och i Kina 15 kronor är i alla fall billigare trots avgiften på 75 kronor (75+15=90). Dessutom lär det redan vara på gång nya system som för paketen via ett annat EU-land och då kan posten i Sverige inte sätta på avgiften. Om det tar längre tid så gör det detsamma för man får i alla fall räkna med en leveranstid på 3-4 veckor.
Mina Kinapaket har varit av olika slag. En hel del elektronik som för det mesta har varit av god kvalitet och så en mängd LED-lampor som varit av mycket varierande kvalitet. Två LED-strålkastare som jag skruvade upp i somras är redan döda och en sats på fem LED-lampor med rörelsevakt är ganska oanvändbara för de ha börjat blinka som galningar.
Det är knappast själva lysdioden som är dålig i lamporna utan mest troligt är att strömförsörjningen innehåller komponenter som är av usel kvalitet. Jag tippar på kondensatorerna. En lysdiod behöver nämligen ett par volts likspänning så det behövs nätdelar som omvandlar 220 V växelström till lägre likspänning. Om man bygger nätdelarna av billiga komponenter så är sannolikheten mycket stor för att de går sönder eller bara inte klarar låga och höga temperaturer.
Då är det frågan om hur man kan välja lampor med bra komponenter ? Sanningen är att det vet man inte. En del påstår att man skall välja dyra lampor för bra komponenter kostar. Tyvärr fungerar den logiken inte. Även om en bra lampa inte kan vara grisbillig så finns det ingen som helst garanti för att en dyr lampa är ett smack bättre. Försäljare är ena sluga banditer – de vet att det finns folk som tror att dyrt är bra så de sätter ett högt pris på en skräplampa. Då kan de sälja den åt godtrogna människor och få en förskräcklig vinst.
Jag surfade på nätet och på ett ställe så menade man att man skall köpa lampor med garanti. Tanken är att de som säljer skräp inte vågar sätta garanti på dem. Men det fungerar inte heller. Sannolikheten att folk sparar sina kvitton för att få ny lampa på garantin är ganska nära noll. Och det är billigt att ge en ny skräplampa åt de få stackare som trots allt sparat sina kvitton.
Så kan man försöka köpa märkeslampor. Det har jag också försökt. Jag köpte en bunt Airam LED som har tre års garanti. De höll ungefär lika länge som en vanlig gammaldags glödlampa. Allt prat om 20 000 och 50 000 timmar är rent struntprat. Faktum är att ett par LED-lampor utan något märke alls har fungerat längre trots att de var mycket billigare. Så vad man än försöker så är det rent lotteri. Då kan man lika väl köpa de allra billigaste LED-lamporna.
Råd&Rön brukar testa produkter och är ganska pålitliga. Men de testar bara ljusstyrkan – inte hållbarheten för det skulle ju ta många år och sedan säljs testlamporna inte mer. Så vi är riktigt i spadet. Marknadsteorin att dåliga produkter så småningom gallras bort är helt och fullständigt felaktig. Tvärtom blir produkterna allt sämre för folk köper det billigaste eftersom det dyra inte är bättre. Skurkarna byter namn på sina produkter och klarar sej bra medan de som tillverkar bra produkter gallras bort av “marknaden”.
Till all tur så köpte jag femhundra glödlampor då idioterna i EU började förbjuda glödlampor – ett av de mest korkade besluten som någonsin gjorts. De var dessutom mycket billiga eftersom man bara ville bli av med dem. Så jag klarar mej länge med dem. Förstås köper jag fortfarande LED-lampor eftersom de drar mycket mindre ström och inte blir heta. Och så ger de mycket starkare ljus. Men jag söker fortfarande efter något märke som jag kan lita på – troligen en hopplös syssla.
De LED-lampor som fungerat bäst är 12 V lampor. Helt logiskt för de behöver inte någon nätdel utan kan kopplas direkt till traktorns eller bilens ackumulator. Om man sätter flera lysdioder i serie så kommer man upp till 12 volts drivspänning. Inga dåliga komponenter alls utan enbart lysdioderna. Man kan förstås ha 12 V LED i husen också kopplade till en ackumulator men då måste man också ha en laddare som håller ackun uppladdad. Det har jag ifråga om lysdiodslingorna men det blir inte så billigt.
Nu borde man lägga upp ett lager med billiga kinesiska produkter men det är svårt att veta vad man borde köpa för utvecklingen går framåt hela tiden och en del produkter blir så föråldrade att det bara är att kasta bort dem. Så gick det till exempel med halogenstrålkastarna.
Nu verkar det som om supertönten på andra sidan pölen skulle starta ett handelskrig och då vet man aldrig hur höga tullmurar och andra handelshinder det för med sej. Om den ena höjer tullen så höjer de andra tullen och snart så kan vi bara handla inom EU. För jordbruket blir det inte mycket sämre utom för dem som kör John Deere då reservdelarna stiger i pris. Vi har mest bara europeiska maskiner för jag har aldrig kunnat tåla tums gängor. Bara de gamla Massey-Ferguson traktorerna är anglo-saxiska.
Men ännu kommer det Kinapaket och kineserna siktar på att bygga en ny “Sidenväg” som skall få transporterna till Europa att bli snabba. Och ifråga om världspolitiken så vet man man aldrig hur det går. Det är ganska så vanligt att både den ena och den andra går upp som en sol och sedan ned som en pannkaka.
Kan jag undvika, så rör jag inte det som är made in China men det börjar bli svårare och svårare när det gäller smågrejer. Gjorde misstaget att införskaffa ett Kellfri schaktblad för några år sedan som ju är tillverkat i kina. Aldrig mer! Svetsfogarna är av den kvalitén att en 2:a klassare på kvarsittning gjort det bättre. Materialkvaliteten är av den kalilbern att armeringsjärn klassas som härdstål i jämförelse. Dessutom rostar det något fruktansvärt. Medföljde stödhjul som jag fick nya tre gånger på garanti sen köpte jag finsktillverkade. Misstänker även att problemen med alla givare i dagens traktorer och tröskor härstammar från nämnda land. Mekaniskt fungerar ju grejorna, men oberoende av märke, så förr eller senare blir det problem med ngn givare, vanligtvis förr. Beträffande “the Big Boss overthere” så kan man ju med förvånandets finger i häpnandets mun fundera hur i all sin dar ett demokratiskt land med en massa urvalsprocesser och valsystem kan vaska fram den värsta galning och idiot som blivit född!?
Jag minns att förr var Japan också känt för dålig kvalitet men det har minsann ändrats. Kinapaketen innehåller mycket varierande kvalitet. En del är bra och en del dåligt. Problemet är att man inte vet vilkendera så det är litet lotteri. I alla fall så börjar man känna igen vissa kvalitetsmärken. Jag köper till exempel nätdelar från MeanWell och de har hållit mycket god kvalitet.
Antingen vi vill det eller inte så är vi numera beroende av den internationella marknaden. Jag tror inte det går att dra sej tillbaka till isolation och det får både England och USA lära sej – troligen den hårda vägen. Som bönder måste vi lära oss leva med det liksom vi förr måste lära oss leva med kungens fogdar.
När paketen går via annat EU-land, så får nog i alla fall posten betalt för frakten, problemet tidigare har ju varit avtalet om låg fraktavgift med Kina.
https://www.youtube.com/watch?v=OHznE5iM0Vs
Lär vi oss öppna en för att
1 Nalle kom hem med banken(privat åsikt)
2 Som nybliven delägare i ett bränneri
3 Skogsaktierna går bra
Har ej ännu köpt något från en enpartistat med evig kejsare på postorder
Det är svårt att undvika kinesiska varor. Ungefär 80 % av alla lysdioder tillverkas i Kina – också för “märkeslamporna”. Man kan bara välja om man vill betala extra till någon importör. Jag misstänker starkt att också Airams lampor kommer därifrån.
Som verksam i fastighetsskötselbranchen är jag storförbrukare av LED-lampor med den klassiska E27-sockeln, och jag brukar ofta av pur nyfikenhet “dissekera” dem som slocknat. Grovt räknat skulle jag våga påstå att i 99% av fallen är det nog en eller flera LED:ar som dött och inte strömförsörjningen som falerat. Men det torde bara bero på att deras strömförsörjning till konstruktionen är så otroligt enkel, oftast bara en diodbrygga och två kondensatorer av vilka bara den ena är en eventuellt sårbar elektrolytkondensator.
När det gäller LED-strålkastare, så är det däremot precis som du skriver, att det oftast är strömförsörjningen som ger upp andan, för dom har oftast betydligt mera invecklade konstruktioner…egentligen också dom som är gjorda för fordonsbruk, för dom är ju sällan enbart 12V-versioner utan ofta(st) för 12-24V eller rentav mera, och då är deras strömförsörjning inte en rent passiv “broms” utan oftast ett switchat aggregat. Vilket man (åtminstone då det gäller billigare lampor) ofta kan hör som radiostöringar, ren likström ger inga sådana störingar.
Jag kollade upp en 220V strålkastare som gått sönder och den hade en matning på ca. 55 volt. Spänningsmodulen var ingjuten i plast så den gick inte att reparera.
Det finns olika sorter. En del har en mängd små lysdioder medan andra har en stor. Jag hittade på nätet en beskrivning hur man byter de små lysdioderna men det är ju ett petjobb … Tills vidare har mina 12V lampor hållit ganska bra medan 220V har gått sönder.
Gjorde en kinabeställning. 100 kronor för LED och 87 kronor för administration och moms av PostNord. De som inte gör något än att administrera skall ha nästan lika mycket som de som producerar nyttan. Helt sanslöst. Sverige blir inte sämra om de 87 kronorna uteblir. Administrationen kan skötas gratis via ehandelssajten.
Vad jag lärt mig är att LED behöver mycket kylning. Ner så lågt som möjligt i temperatur. För 50W LED behöver du 2-5 W fläktkylning på rejäla kylflänsar. Det gör att LED blir ganska energikrävande ändå eftersom mängden aluminium som går åt till kylflänsar i en miljö på +20 C blir ganska stor. Energikalkylen är långt sämre än vad EU försöker lura på europeiska konsumenter. Speciellt om man inte kan byta ut LED enskilt utan måste köpa en helt ny armatur varje gång. BLUFF!
Jag har dock ett antal mindre 1,5W lampor som klarat sig i snart två år lysande 12 timmar per dag med bara sin GU10 sockel lödd till elsladd.