Dagarna går och det händer mycket som eventuellt kunde intressera bondbloggsläsarna denna speciella vår. Tyvärr har jag inte kunnat ge mig tid att skriva nåt inlägg och när jag kommit hem har jag somnat. Det håller jag på att göra nu med, kroppen vibrerar av trötthet och dessutom är synen nedsatt av all jord som blåst i ögonen under dagens plantering i stormen.
Normalt brukar vi ha nån regnvädersdag då man kan sätta sig ner och knappa in några rader men dom dagarna har som bekant lyst med sin frånvaro denna vår. Nån stund i traktorn under väntan på bevattningsmaskin skulle det funnits tid för lite skrivande men via telefon blir det nog ändå inte till något även om det tekniskt vore möjligt. Finns i och för sig tangentbord som (tror jag) kan anslutas till telefon via blåtand, ett sånt borde man kanske skaffa sig. Det skulle också underlätta antecknandet i den skiftesvisa bokföringen. Svårigheten till skrivandet har fått mig att testa lite andra sätt som jag gärna skulle vilja ha lite synpunkter på men som sagt jag ber att få återkomma……… god fortsättning på veckan (i blåsten)
Författare: Christer
Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.
Visa alla inlägg av Christer
Tangentbord är ju så gammaldags, eleverna i skolan har redan slutat skriva för hand och de slutas snart med tangentbord också. Nu skall texten talas in, och man skall inte heller läsa utan få texten automatiskt uppläst. Vi går mot ett samhälle där vi åter alla blir analfabeter, men där vi ändå kan förmedla information via text, även om den texten förmodligen kommer att modifieras för att kunna läsas effektivare av datorer
Tangentbord är utmärkta – jag hatar mobilernas tryckkänsliga skärmar. Ifråga om inmatat ljud så är det rena katastrofen. Hur skall man få östnyylendskån att fungera. Allt blir stereotypt språk med ett fåtal fraser som upprepas till lust och speciellt leda. Men bäst är fortfarande blyertspennan. Med en liten stump i byxfickan så klarar man sej i nästan alla sammanhang.
Det kommer allt möjligt nytt som alla trendfjantar hoppar på genast men efter en tid så börjar man se nackdelarna. Typiskt exempel är den digitala klockan som var så otroligt pop för 50 år sedan ungefär. Numera har man insett att visarklockan är överlägsen. En del nya saker är bra men en stor del dåliga. Allting borde gå igenom en skärseld först som tar bort det odugliga skräpet. Jag skulle gärna mata min idiottelefon i skärselden för jag är innerligt trött på att peta på den usla skärmen och i all synnerhet dess urusla “tangentbord”. Tur att den inte kan lagra det jag säjer …
Jo, stilskrivning är väl ett bortglömt ämne i skolan idag. Skrev på ett studentkort inför dimissionen med “gammaldags” skrivstil vilket fick till följd att barnen (inga barn mera utan vuxna) kommenterade: “van har tu lärt de skriv såde?” Touchkontroller hatar jag precis som powerpointföreställningar. Ett jävla såtas bara! Hade 10 i vitsord i maskinskrivning i skolan och var skrivare i armén. Fältarn ringde staben när jag satt och skrev på en gammal Olympia och fick frågani telefon från staben:” vem fan har stägä på sarja i kansli” för det hördes ju förstås igenom i telefon. I morse 5+ och nordanvind ca 18m/s (segelvind far i hucka) och inte en droppe regn. De som höstplöjde och var ute i god tid med såningen har fina broddar än så länge, men speciellt vårplöjda vallar gror, om det gror , väldigt ojämnt. Vallarna ser glesa ut och växer just ingenting alls nu när inte heller temperaturen räcker till. I natt, om det lugnar, så är risken för nattfrost verkligt stor. Skulle ju vara f-n om efter tre dyblöta vårar växtligheten torkar/fryser bort. Skulle verkligen behövas en riktig odlingssäsong i år!
Skiftesvisa bokföringen som ljudfil i telefon? En intressant tanke men kanske inte så praktiskt i efterskott om än ganska enkelt vid noterandet av olika odlingsåtgärder.
Men röststyrning vid svarandet i telefon kanske ändå inte är så dumt? Hur ofta har man inte fått höra att man inte svarar när dom ringer, folk kanske inte förstår att man inte kan plocka fram telefon ur fickan med händerna fulla av skit, olja eller vaselin. Eller så håller man på med nåt precisionsarbete, drar nån längre svetssträng eller dylikt. Nää den får snällt ligga kvar i fickan även om man hör signalen.
Jag håller på och vattnar dagens plantering och ett tag kändes det som om nattfrosten kommer men nu har det blivit mulet så kanske inte ändå. Lite gurkväxter och blommande jordgubbar får jag väl lov att täcka in för säkerhets skull ändå.
Röststyrning är inte alls dumt. Precis som du skriver så är det ett problem att svara i telefonen eller ens stänga av den då man har händerna fulla av olja vilket händer mej ganska ofta. Men då är det bäst att svaret inte går vidare från telefonen :-). Med fördel kunde telefonen “översätta” det till ett artigt “jag kan inte just nu svara” …
Det var kallt här i går (och blåst) men molnen gjorde att det inte gick under +3,5 grader.
Vi har de så kallade järnnätterna nu (som förorsakat mycken hungersnöd i tiderna), ser ut att bli kallt ännu ett par tre nätter. Sen utlovar väderprognosen varmare väder igen. Och torkan fortsätter……
Fick 4 mm regn idag, första regnet på över en månad. Allt för lite förstås, men alltid något.
Vi fick en hel millimeter i förrgår …
Man blir int klok på hittje vädre, å inte heller på landets regering..
Varför finns det inget vargrevir innanför ring 3? ; – )
Bönder i stan
https://www.youtube.com/watch?v=8i0MXos627k
Odlingsspaning i Vik(hesa)
Rundbalning/inplastning av ensilageskörden pågick som bäst. Kornet/havren rätt bra enligt rådande förhållanden, på några få ställen med inslag av baldersbrå. Bondbönan har också grott hyfsat.
Hur man äter riktig finsk nypotatis.
1 Kokt nypotatis med smör och dill på och Vestas eller Ahti sill och en Sandels öl.
2 Kokt nypotatis doppas i gräddfil med lite salt och gräslök.
3 Kokt nypotatis doppas i “pickalakan” gjord på vattnet efter kokningen och i satt smör.
Tack för den rapporten. Vi får hoppas att höbärgarna lockar hit lite regn.
Sen så glömde du gräslöken i alternativ 3 🙂
Jo visst gräslök också haha, mycket gräslök.
En butiksbesök i storstan
I Hertonäs passerar jag lidl, en stor skara nyanlända står utanför, vem borde upplysa de om historien, kooperationen och andelslagsrörelsen. Hur våra fäder byggd upp det här landet genom att enas och förenas, däremellan kriga och försvara sig mot anfallande granne. Nu springer de efter det billigaste med en del av våra skattepengar på fickan.
I nya citymarket i östra centrum lyser det grönt på en del parkeringsplatser så man får det parkerat på ett smidigt sätt, rött betyder upptaget. Tar åt mig en korg(anser man skall orka bära hem bytet precis som på savannen) Tar man kundvagn blir det lätt för mycket handlat)I envåningsvaruhus blir det att irra i klädavdelningen i onödan och det blev det. Sedan på karaavdelningen blev det ett hjulkors, 3 kniptänger och en liter bilschampo. Det var halvgratis. Så en kombiask jordgubbar/hallon/blåbär. Skinka från j-stad, mm. Träffar på en man med två fruar, religion må vara oskriven och enligt finländsk lag är det förbjudet men de brukar hänvisa till någon annans lag. För något år sedan blev en nyfödd utvisad men det berodde på antalet fruar och det skrevs inte i pressen och migri blev delvis vandaliserat. Nå när allt är i korgen så tar man självbetjäningskassa, det börjar bra men när stallhagen dras lyser den röda varningslampan, butiksbiträdet kommer och kollar att man ser ut att vara över trettio. Med plussakortet borde det gå att få ut åldern men nu lever man i det kontrollerande landet Finland. De som inte redan startat mikrobryggeri börjar vara sent ute, marknaden börjar vara full.
Nästa vecka kommer de inhemska jordgubbarna !
Snart är det midsommar och vi väntar så småningom vad du sådd, sätt och planterat ?
Vi får väl se om det blir så där under morgondagens besök i storstaden. Ska lämna torvan åt sitt öde för en dag. Jobbar in lite nu på småtimmarna och borde hinna med nån spruta till innan tåget avgår, kanske får man blunda en stund under resan ner.
Det har börjats harva upp en del åkrar under färden mellan hesa och s-ö. En bonde har dragit harven till åkern men ej ännu kommit sig för. En sak är nu säker för varje dag som går så är det en dag närmare regn, men nog börjar tåget(skörden) ha gått på en del ställen. Den i fjol först sådda och tröskade åker var nu uppharvad i huittinen. Den bästa åkern ett år kan bli den sämsta ett annat år.
Är nu nere i 300 plantor per dag i skogsplanteringen för jag har vattenkannan i ena handen och häller två kaffekoppar i planteringsröret förrän jag släpper plantan om det är vettigt kan man se om några år. Det finns folk som står vid spelautomaterna dagar i ända och någonstans skall man försöka överleva semestern.
Trumptullar pressar ssab(Rautaruukki) och outokumpo. Är det inte ett så är det något annat, aldrig är det bra. Skulle Sverige styrt fredspriset har han nog spelat bort det själv (privat åsikt)
Satt för några dagar sedan på en parkbänk(med lön) i hesa och fika vid monumentet till minne av mika Waltari och täkte det finns författare och det finns författare, ridå
När odlingsjorden inte räcker till ca 4,20
http://www.atl.nu/atltv/lantbruk/torkan-slar-hart/VujtpGD1vSa3e3nLp-W8dQ/