Visst utlovades det 25 mm regn men jag tömde mätaren i går då det gick ordentligt över skalan 40 mm och i dag var där igen 20 mm så vi har åtminstone fått över 50 mm regn – kanske närmare 60 mm (det fanns kring 5 mm i mätaren före regnet). Tur att vi jobbade tills det blev mörkt före regnet och fick upp halva taket. Det kommer att ta tid innan det här torkat upp.
Författare: Nisse
Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden.
Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.
Visa alla inlägg av Nisse
Hesa 7.7.2019 kl 10.52 +17
https://www.hel.fi/helsinki/sv/boende-och-miljo/natur/naturutflykter/naturstigar/naturstigarna-vik/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Viikki
På åkrarna växer vall,korn,havre och bondböna. Någon viltåker(ryps?) och litet försök med majs. Det mesta ser bra ut men vissa kornåkrar har inslag av baldersbrå ,när grannåkern är helt ren. Gräsmattorna och parkträden skulle behöva mera regn, det kom nog en skur igår.
Evira,luke och syke står alla på rad. Luke med fasaden mot kvällssolen, persiennerna öppna och lamporna på typ 24/7. I synnerhet ifjol med kylfläktarna skrikande på max. Nog undrar man som snål bonde och allt är som det skall. Så många experter på ett ställe.
https://www.google.com/search?q=luke&oq=luke&aqs=chrome..69i57j0l5.3303j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
En tall på gång:
http://hiilipuu.fi/sv
Det kan komma några mm till idag..
förutom i Österbotten. ; – )
Jo, men prognoserna är ganska opålitliga eftersom det är fråga om skurar. Vi hade nyss 40 mm i mätaren så det hade kommit över 15 mm förra natten. Allt som allt börjar det vara över 80 mm sedan förra veckan. Det skall ännu regna i morgon men sedan blir det (hoppas jag) uppehållsväder …
Ser ut som du prickat in takjobbet ett år för sent, ifjol var det ett strålande väder. Byggjobb är lite som bondjobb aldrig är det bra.
Själv blev det till att byta 4 fönster i vardagsrummet. Blev flera gånger kontaktad av en försäljare som räknade till ett pris med otaliga rabatter, offerten blev någon huntti billigare för varje gång. Kollade med en lokal fönstertillverkare i sö och en insättare med alla lister och plåtar. Det blev över femtio % billigare på en gång.
Lokalproducerat med skatter i kommun och landet och inte till skatteparadis.
De utbytta var från 73 tvåglas i ost och nordlig riktning. Nu skall sparas bergvärme och lite i hushållsavdrag.
Det skulle kostat hälften av nypriset att fräsa in värmeglas i de befintliga.
Skall någon byte fönster fråga offert från flera, så bråttom är det aldrig att man inte hinner ringa några samtal eller skicka några mail och tjäna några slantar. Fråga referenser, flotta hemsidor är inte allt. Googlar man så har några smarta köpt sig före i söksvaren.
Enligt en stor dansk undersökning är gammaldags tvåglasfönster lika bra som nya “värmefönster” och med en tilläggsruta mycket bättre. Dessutom är de hållbarare. Värmeglasen börjar läcka efter 25 år – det har vi bevis på i Ribackshuset som jag byggde 1977. Då var jag ännu så ung och dum att jag satte in “värmefönster” eller vad fasen de nu kallas numera. Pojken skall byta ut dem till gammaldags tvåglasfönster som man kan tvätta på bägge sidorna. I elementen far det nu in damm och snart är de heldammiga och går inte att tvätta. Bara att byta – fast det gillar ju fönsterfabrikanterna. De drar oss vid näsan med sitt skitprat om “moderna fina fönster”.
Se Byggnadskultur 1.17: “Gamla fönster är bättre än nya” av Sören Vadstrup, docent vid Kungliga danska konstakademien
Beträffande fönstren är nog Nisse på rätt spår! När jag byggde på -87 så lade jag in treglas fönster och tyvärr till Husmoderns stora förtret var jag så konventionell så att yttersta fönstret blev med infattade 6-rutor. Ingen dröm vid fönstertvätt precis! Har testat vintertid med lasertermometer och temperaturen skiljer inte nämnvärt mellan vägg och fönster. Lasertermometern är bra att upptäcka värmeläckage med liksom att hitta lagerfel med.
Meterologyrket i dagens läge är en slumpgenerator tydligen. Jag tror att orsaken till att felmarginalen idag närmar sig 100% är att man har för mycket information att tillgå och att datorer i mångt och mycket tagit över. Bara att förutspå att på tisdag om 2 veckor klockan 3 på eftermiddagen är sannolikheten för 0,4 mm nederbörd 72% säger ju allt. När det begav sig och Pohlman gav prognoser i Sveriges tv så var ju sannolikheten att det träffade rätt iaf över 50%. Ibland dristade han sig till och med att ge en kommentar
om vädret i Österbotten!
Det är i alla fall rätt kul att följa med regnradarn i lantbruksvädret. Det skulle regna nu i natt mellan klockan tre och sju men jag såg på radarn att regnområdena försvann innan den kom till oss eller så for de norröver. Det sörjer jag inte över precis för då kan jag fortsätta med takarbetet tidigt på morgonen. Just nu är det fint väder för takarbete: Mulet men inte regn och ganska svalt. Snart kan jag övergå till framsidans andra hälft som jag hoppas få klar inom juli. Men det är vädret som har sista ordet i den frågan …