Skogstraktorerna i skick

I dag startade jag Belarusen efter att ha bytt alla cylinderfoder och kolvar. Det blev en ordentlig ombyggnad för jag bytte också generator och ändrade en hel del på det elektriska systemet.

Det tog en hel del tid men så blev arbetet avbrutet av vårsådden och taklagandet på sommaren. Det tog också två extra veckar att vänta på topplockspackningen. En hel del reparationer som legat på listan i upp till tio år blev äntligen gjorda nu också.

Eftersom packningne for fel så blev det stillestånd i hopskruvandet och jag tog in stora Zetorn för att se på hyttfläkten och byta cylinder för kopplingen. Egentligen hade jag tänkt fixa den ena traktorn först men Zetorn rymdes in med nöd och näppe då jag satte frontlastarens skopa under bakhjulet på Belarusen.

Det är alldeles omöjligt att köra snö eller flis på vintern om hyttfläkten inte fungerar för rutorna immar och isar fast nästan genast och då ser man inte vart man kör. Det är speciellt farligt med den stora Zetorn med frontlastare som är förskräckligt lång och dessutom tung (6 ton). Man kan köra sönder ett hus med den. Nu visade det sej att det bara var kolen i fläktmotorn som var slutslitna.

Men vi hittade en gammal cirkelsåg som gått sönder men som hade rätt storlek på kolen (om än ganska slitna). Jag beställde nya kol men de kommer först efter jul. Nu fungerar i alla fall fläkten behjälpligt.

Det elektriska systemet på alla fordon är vanligen ett problem. Det finns inga kopplingsdiagram och finns det så är de felaktiga. Jag måste börja rita nya för Zetorn (liksom jag redan gjort för lilla Zetorn, Belarusen och tröskan). Det tar sin tid att gå igenom kablarna speciellt på stora Zetorn som har över 35 kontakter. De är inte färdiga än men jag börjar få ett hum om hur ledningarna är dragna.

Belarusen är ganska enkelt byggd och i förvånansvärt gott skick för en 35-åring så det mesta kunde jag bara skruva tillbaka. I alla fall bytte jag bränslefilter för första gången sedan 1988. Nå, dagens bränsle är av ganska bra kvalitet så det har fungerat i alla fall.

Viktigare var att ställa ventilerna för de var helt fel. Det kan också bero på att jag slipade in utblåsningsventilerna ganska grundligt eftersom ventilsätena var ganska skrovliga.

Utblåsningsventil – skrovlig


Insugningsventil – ganska snygg

Nu borde motorn vara i ganska gott skick men måste förstås köras in försiktigt eftersom foder och kolvar är nya. Jag hällde i vatten förrän jag satte tillbaka oljebottnen för att se om de nya packningarna kring cylinderfodren läckte men de verkade vara i skick.

Motorn startade ganska bra då jag först fick den luftad. Nån större provkörning har jag ännu inte hunnit med men hoppas att få fast lastaren före julen medan det är varmt. Sedan är det bara att tuta och köra.

Äntligen är den ihopskruvad igen

Belysningen kanske jag måste ändra på ännu. Gripen kommer nämligen precis framför strålkastarna så att de inte är till någon nytta alls. Jag måste troligen montera ett par LED-lyktor ovanför gripen (då den ligger på hållaren framför kylaren i transportläge).

Det finns alltid nånting man kan förbättra men nu börjar det bli klart med skogsmaskinerna och det som behövs nu är köld så att skogsvägarna fryser. Sedan måste man fundera ut var man skall börja hugga …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.