Vintern har varit ganska seg men nu börjar i alla fall byggarbetena. Då det regnar och är dåligt skogsväder så har jag varit i växthuset där temperaturen ibland gått upp till närmare +30 grader. I höstas kom vintern så tidigt att golvet i groningsavdelningen blev på hälft och det har jag nu fortsatt med.
Under golvet finns Isodränskivor för isolering och dränering. Utanpå dessa har jag satt filmfanérskivor som skruvats ihop med 25 cm aluminiumremsor.
Det finns en luftvärmepump men den orkar inte värma upp hela växthuset så ett hörn är nu isolerat med bubbelplast som ligger utanpå bräder.
Bubbelplasten skall ännu tätas i hörnen och våderna (150 cm) skall limmas ihop med tejp. Och så måste ena våden i ändan kunna rullas upp för det blir lätt alldeles för hett då det är solsken.
Luftvärmepumpen är nu styrd via datanätet med en Shelly Uni som kan koppla två motstånd parallellt med rumstemperaturens NTC-givare. Det betyder att värmepumpen tror att det är varmare än vad det är och på så sätt kan man sänka temperaturen över nätet. Tanken är att värmepumpen får arbeta för fullt då det är billig elektricitet (jag betalar timpris enligt Nordpool) och sedan ta det lugnt då priset är högt.
Jag har nu fått de första räkningarna för elektriciteten enligt timpriser och man ser att det verkligen lönar sej att styra förbrukningen. Men det som inte ändras är överföring och skatt som är desamma per kilowattimme oberoende av när man använder el. Och dessutom ändras inte månadsavgiften som är ganska hög då vi har 3x63A säkringar. Innan jag får en betydande sänkning av elkostnaderna måste jag få de egna solpanelerna installerade och det går till sommaren.
Det blir ännu ett par nätter med minusgrader och då skall det sista köras ut från skogen – mest ved. Efter påsk är i alla fall skogsarbetet slut för den här vintern och så småningom skall vårbruket sättas igång. Först måste vi tömma silorna så att vi kan köra upp utsädet i dem.
Det är inte lika otrevligt som vanliga år att sälja vetet. I fjol var priset på vete litet över 100 euro/ton men i år är det kring 400 euro/ton. Synd bara att skörden i fjol somras var urusel på grund av hettan och torkan.
Så gäller det då att fundera på om man skall så eller inte. Priset är högt just nu men det jag sår nu säljer jag först om ett år och vete fåglarna vad priset är då ? Bigödningen är redan hemma och betald så troligen sår jag som vanligt men efter det så vet man inte.
Påsk på er alla och njut av vårsolen så länge det är mänskliga temperaturer !
Hej Nisse,
blir det inte ojämn temperatur i växthuset med den variabla gången du beskrev?
Jo, det blir det. Men vi försöker jämna ut temperaturen genom att öppna och stänga mellanväggarna. Nu syns ännu inte på bilderna att man kan rulla upp isoleringen på en sidan. Det får gärna vara varmt i planteringsrummet men inte för varmt. Över +15 grader lär vara bäst. I resten av växthuset behövs ingen värme alls än förrän plantorna är utplanterade – fast först skall alla äppelträd bäras ut därifrån. Men det är ett problem att det lätt blir för hett då solen lyser. Att sätta in gardiner med motor är alldeles för dyrt och fläktar är också för dyrt tills vi får egen solkraft. SÅ vi försöker reglera med dörrarna så gott det går.
Här några tankar om solenergin,själv har ja tre års erfarenhet av solpanelerna som är 10 till antalet,första årets produktion blev 1720 kw men på grund av de blygsamma priset 2c per kilovatt började tron på investeringen nog att svika.Senaste vecka sände Kymmenedalen ett glädjebrev som berättade att priset på småprodusenternas levererade höjs till 10c per kw dessutom ändras faktureringen så att man avdrar kw direkt från elräkningen,ett välkommet besked som minskar byråkratin.Sommarn 2021 borde ju varit optimalisk för solenergin men högsta dagsproduktionen
stannade vid 17,5 kw medan de första årets rekord blev 20,5 kw kan de vara så att panelerna mister
sin effekt me åren ?????? Hälsningar Ola
Om jag förstått det rätt så borde jag få betalt enligt timpriset (jag har elbörspriser som ändras varje timme). Men största nyttan är nog det man sparar för då blir man av med överföring och skatt. Och för mina torkfläktar som går bara då det är stark sol så borde det här systemet vara utmärkt.
Solpanelerna mister så småningom förmågan att producera el men det är på 40 års sikt. Det kan vara beroende på kvaliteten. Jag köpte därför tyska solpaneler fastän de var litet (inte så mycket) dyrare. Eftersom jag först måste lägga nytt tak så kommer mina erfarenheter först senare i sommar.