Det har varit bra att ha tak över sågverket men då taket på bodvinden skulle bytas så måste jag riva bort sågtaket. Det hade varit svårt att byta tak annars.
Sågverket är i alla fall så viktigt att jag måste ställa upp det tillfälligt. Man behöver det hela tiden för att såga till virke. Visserligen håller vi på att drunkna i gammalt sågat virke men det saknas alltid just den dimension man behöver. Det långa sågade virket (över 6 meter) sparar jag också om det inte nödvändigtvis behövs. Det är nämligen krångligt att såga långt virke. Det går fint att såga 3 och 4 meters stockar med Logosol men sedan börjar ändarna hänga ned och man måste ha en domkraft under ändan för att få jämntjockt virke.
Logosol-sågen är fint konstruerad för den går lätt att flytta utan att linjalen tappa inställningarna. Bara man får de fyra fötterna någorlunda stadiga så är det bara att såga. Ändstöden behövs bara för riktigt långt virke (över fem meter). Den här sommaren har varit mycket torr men man vill nog ha tak över sågverket då det regnar.
Den gamla platsen har annars varit bra men det har varit besvärligt att ta bort sågspån – som det blir stor mängder av eftersom vi använder ett vanligt motorsågsvärd. Dessutom har utrymmena i huset bakom sågen varit ganska oanvändbara eftersom man inte kan köra in nånting där. De har mest blivit skräpsamlingar. Så jag beslöt flytta sågverket och bygga ett nytt såghus så att man kan köra med traktor på båda sidorna.
Efter tröskandet så började vi bygga såghuset men först måste björkarna tas bort. De stod i vägen och dessutom skuggade de solpanelerna. Såghuset skulle komma mellan första och andra björken från höger men avståndet mellan dem var för kort. Björkarna till vänster har också länge krånglat då man skall använda lastaren och köra med skördetröskan mellan ladan och björken.
Med litet precisionsfällning och med hjälp av lastarbommen fick jag ned björkarna utan skador.
Med frontlastarens skopa jämnade jag ut byggplatsen. I det lilla diket finns redan ett täckdikningsrör så det var bara att fylla på med grus. Med lastaren lyfte jag dit fyra hörnstenar (från ladan där vi för några år sedan slog cementbalkar i stället för stenarna). Sedan var det bara att ställa upp hörnstolparna.
Nu ville jag inte ha några stolpar alls inne i såghuset och då linjalen på sågen är 7 meter lång så måste huset inuti vara minst 8,4 meter (mellan hörnstolparna). Dessutom måste man ha möjlighet att med lastaren lyfta tunga stockar upp på Logosolens bänk. Så det blev en ovanlig takkonstruktion med en 10 meter lång balk och V-formade takbärare.
Jag har tillverkat flera lådbalkar och de är mycket stabila men så tänkte jag att det går lika bra att bygga en fackverksbalk av eget virke som jag har i överflöd. Skivorna för lådbalken hade kostat närmare 500 euro. Nu behövde jag bara betala för skruvar och litet järn. Fastän vi har mycket långt virke så finns det inte så långa blankor som 10 meter och jag måste alltså skarva.
Jag har tre väldigt fina böcker från Institutionen för lantbrukets byggnadsteknik i Lund 1982 “Systemlösningar för jordbrukets driftsbyggnader” med ritningar och färdigt beräknade konstruktioner i detalj. Jag köpte dem då vi byggde verkstaden 1986 där jag använde en 14 meter lång lådbalk. Det är grymt värdefulla böcker som jag använt i byggen sedan dess. Sådana görs inte mera då alla köper färdigt eller har andra att bygga.
Från dessa böcker lånade jag skarvförband med plattstål och fyra genomgående bultar för nedre delen av fackverksbalken där det är dragkrafter. Den övre delen har bara tryckkrafter.
Jag skruvade först ihop virket (så att man kunde ta bort och göra om ifall något gick snett). Då allt verkade klaffa så spikade jag strävorna med spikpistol. Förra balken (till flislagret) spikade jag för hand och har ännu en stor knöl på höger arm som resultat av överansträngningen. Vis av skadan använde jag nu spikpistol.
Eftersom balken bara är fem centimeter bred (plus 2x22mm stöd) så är den ganska vinglig men jag har två blankor från mitten snett ut till hörnen som stabiliserar den. Två andra sneda blankor stöder takstolarna på bägge sidor om luckan. Konstruktionen höll åtminstone mej då jag var uppe på taket och skruvade fast takskivorna. Till vintern kan man ställa upp tillfälliga stöttor ifall det kommer mycket snö. Vi sågar sällan på vintern.
Taket har korrugerad takfilt. Skivorna är mycket lätta och trevliga att arbeta med. De förorsakar ingen kondens heller så jag använder dem i en mängd byggen.
Fackverksbalken lyfte jag på plats på de främre stolparna med den stora lastaren. Den har varit alldeles oumbärlig i byggarbetena i sommar. Därefter skruvades balken fast med genomgående gängstänger med brickor och muttrar på bägge sidor.
Sedan placeras V-blankorna från bakre hörnstolparna till mitten på fackverksbalken och skruvas fast med genomgående gängstänger med brickor och muttrar. Med M12 gängstänger så går allt annat sönder före fästena.
Sedan måste jag ställa in Logosolen och såga takstolar för jag hade inte lämpliga dimensioner i lager. Takstolarna är 40×125 mm för att vara litet lättare. Ovanpå dessa placerades vanliga 22 mm bräder som underlag för takskivorna.
Sedan gick det åt skogen för jag hade för bråttom. De första skivorna satte jag upp i mörker och allt blev vint och vrångt och fel. Väderprognoserna hotade med regn på natten men förstås så kom det inget. Men nog följande dag kom det två ordentliga skurar fastän det inte skulle regna alls …
Sedan började jag på nytt och skruvade upp det andra paret sneda blankor. De hänger under de huvudsakliga bärarna (50x200mm) i järnhängslen. Nu mätte jag ordentligt i dagsljus för att få det att passa ihop. Det är inte så enkelt då alla bärarna är sneda och dessutom lutar 10 grader.
Det gick bättre att sätta upp taket i lugn och ro och dagsljus. Nu är alla takskivor uppsatta över om det ännu saknas en del snedsträvor. Sågen är användbar och kommer att behövas då uthusets väggar skall lagas innan vintern. Det blir inga fasta väggar alls men jag tänkte hänga upp tunga presenningar på två sidor för att minska på genomdraget. Då man skall köra bort sågspån med frontlastaren måste det gå att dra presenningen bakom sågen åt sidan.
Det har varit bråttom hela sommaren och hösten. Vädret har varit rätt bra för byggande även om det har kommit några regnskurar. Det är orsak att ha bråttom med byggandet nu då det är torrt för det är inte alls trevligt att klafsa omkring i vår lera då den blir våt.
Det tog en hel del tid att planera såghuset på grund av den ovanliga konstruktionen och för att jag inte ville ha stolpar inne i huset. Mest varje dag måste jag ändra på ritningarna (CAD-program på datamaskinen) och varje natt kom jag på ändringar som måste göras. Det är all idé att “sova på saken” för jag vaknar ofta mitt i natten och tänker att det var för krångligt och att det kan göras enklare.
Vetet i torken är nu omkring 16 % så det klarar sej över vintern om man kyler ned det då det blir kallare. Så det ser ut att bli en ordentlig bygghöst.
De kommersiella tillverkarna av träbalkar och takstolar sammanfogar ju numera allt med pressplåtar, som trycks in i trät med en väldig kraft. Det är ju inget man kan göra hemma, då måste det göras grövre för att få samma stabilitet.
Mjoo, plåten i sej förstärker konstruktionen men ett välkonstruerat spikförband är också starkt. Då är det mera fråga om träets hållbarhet. Med enskilda spikar kan man välja plats bättre än med en plåt. Den här balken behöver inte vara så stark eftersom taket är lätt. Det är mest fråga om snölast och till vintern ställer jag in tillfälliga stolpar som avlastar tyngden mycket effektivt. Vi sågar just aldrig på vintern.
En gårdssåg är säkert bra att ha men de flestas tankar torde nog ligga på solpaneler säger fingertoppskänslan. Har frågat två bolag och en elfirma som genast i princip avböjde om solpanelsoffert.
Har också fått två tipps om vem man borde fråga. För mig kommer plåttaksbytet före och därmed inte så stor brådska för plåtpriser torde komma ned. Har också 4-5cents kontrakt gällande till augusti 2023. Efter ca två månader kom ett samtal från helens typ praktikant ” om jag fortfarande var intresserad” Det finns typ flera sådana som är intresserad och därefter tvärvänder. Han beklagade dröjsmålet och meddelade att en ingenjör kommer att ringa upp och igen har två tre veckor gått och man väntar fortfarande.
Lite frågor om solpaneler, borde man höja takvinkeln eller går den kostnaden att ta igen med större antal paneler på ett flatare tak. Borde man genast bygga så stor att park att parken klarar en billaddare fast man inte tänker på överskådlig tid köpa elbil.
Lite om livet.
När man hela sitt yngre liv hoppas att Berlinmuren skall rivas. Frun torde ännu ha vita stenbitar från dec 1989 från postdamsidan. Från västsidan var de fulla av graffiti. Så har man suttit och skrattat åt Donalds mur mot mexico. Nu skall vi bygga egen mur och snart har man sett myntet från båda sidorna.
Om det skulle räcka
När man varit emot kärnkraft i trettio år och ena dottern skall göra sitt slutarbete på ett kärnkrafverk.
Plötsligt som gubben ur lådan var det på agendan igen.
Hösten har varit hygglig varm och det har gett lite besparing om den knappa energi vi ha.
Det är besvärligt att svara allmänt om takvinkeln. En brantare takvinkel ger förstås mera effekt på vinterhalvåret. Om man bara skall kyla huset på sommaren så är en liten takvinkel helt bra. Det är ganska lätt att utöka antalet paneler om man har rum på samma tak. Men skaffa genast en tillräckligt stor inverter för annars måste du byta inverter om du ökar antalet paneler över inverterns kapacitet. Fundera också på hur du drar ledningarna. Om man använder “hoppande grodans” ledningsdragning så behövs det kanske inte alls nya ledningar vid förstorandet (om invertern klara dem). Välj en inverter med plats för billaddare så är det enkelt att koppla till den senare. Planera gärna för ett stort antal paneler även om du bara bygger en del i början. För riktigt många paneler lönar det sej att skaffa en andra inverter senare. Den jag har klarar 40 paneler (13kW) men det finns större – som också blir dyrare.