Termometern visade -22°C när jag kom hem från skogen i skymningen och det började kännas lite kyligt under plasthjälmen.
Jag började för några dagar sedan gallra lite i en plantering som jag var med och planterade i mitten av 70-talet . Figuren ligger blott några kilometer från gården så jag har mest kört några tankar under lediga stunder tillsvidare. Bra att ta det lite lugnt så här i början tills konditionen repat sig . Det blev lite kroppslig dekadens med plöjning, maskinunderhåll och diverse möten samt kontorsjobb efter att skörden avslutades så formen gick ur gubben. Kroppen är gjord för att brukas och kondition är färskvara så håller man sig stilla ett par veckor så märks det genast. Lite skogsjobb och skidåkning fixar nog saken hoppas jag.
Kallt väder sparar el.
Att jag gläds över kylan beror på att då det är under -10 grader så står kylkompressorerna stilla och jag sparar ordentligt med pengar på lägre elförbrukning. Elkostnaden har ju stigit med över 500% sen i fjol somras så nu har man nog börjat se över förbrukningen på allvar speciellt som solpanelerna inte levererar något för tillfället. Prishöjningarna under året har lett till att elen numera är näststörsta kostnadsposten efter lönerna. Allt annat har också stigit men elen är nog i en klass för sig.
Kylan gör gott i skogen.
Kylan gör också att marken i skogen fryser till då vi tillsvidare har blott en decimeter snö. Så det ser lovande ut med tanke på skogsarbetet vilket är bra då jag ligger efter med gallringarna.
Visserligen leder kylan till att det går åt någon m³ mera av flisveden men det är ändå en försumbar kostnad då det kommer en hel del “gratis” skräpvirke att ta tillvara i samband med gallringen.
Konstaterade ändå idag att om det fortsätter så här så får jag nog söka fram kommandoluvan och varmare handskar. På tal om handskar så sökte jag ifjol efter skogshandskar av påsmodell med finger för gasreglaget på höger hand men hittade inga i butikerna, tydligen har tillverkningen lagts ner nu då klimatuppvärmningen förväntas leda till varmare vintrar. Det verkar som om händerna blir kallare med åren så jag ångrar att jag inte satsade de 100€ som handtagsvärmen hade betingat då jag köpte ny såg för några år sen.
Det här med höga uppvärmningskostnader som det nu pratas mycket om är väl egentligen ett systemfel då man i så hög grad satsat på eluppvärmning. Bostäder borde väl egentligen värmas med fasta bränslen som ved och flis om de inte är anslutna till fjärrvärmenät. Elen hör hemma i stationära motorer och flytande bränslen passar bäst i olika fordon. Men det är nu bara vad jag tycker.
Jo, det är bra med en ordentlig vinter (fast vi sparar inte precis för vi behöver inte kyla utan värme). Men det är mycket bra för skogsarbetet med kyla så vägarna blir bra. Tyvärr så kom snön för tidigt så det är dåligt med tjäle under snön som hos oss börja närma sej halv meter. Jag är efter med verkstadsarbetet så det blir inget skogsarbetet förrän traktorerna är fixade. Brorsan kör med lilla Zetorn som är igång efter en liten kortslutning men Belarusen står och läcker olja så den måste ännu in i verkstaden.
Handskar är ett riktigt problem. De gamla påshandskarna med avtryckarfinger börjar var helt slutslitna och fingerhandskar gör man inget med i -20 grader. Jag har försökt hitta bra handskar på militärsidan men det är dåligt där också. De gamla Husqvarna av riktigt läder var bäst.
Ett glädjeämne är flisvärmen som jag värmer verkstaden med via en 100 kW radiator. Inget behov av att spara där. Och granbarkborrarna levererar gott om torr ved – fast det är litet surt tillika att se fina granar bli ved.
Joo noterade i samband med fullmäktigemötet i Vanda förra veckan att ni har gott om snö där söderut. Här hann nog tjälen gå ner till plöjningsdjupet innan snön kom och lade locket på tills häromdagen då vinden förde snön i diken och till skogskanterna. Höstvetet kom fram på sina ställen men de sista dagarna har det åter kommit några centimetrar till så att på skyddade platser har vi nu ca 14 cm snö. I skogen är den mesta snön uppe i trädkronorna så man får sig en dusch vid fällningen men så länge det är kallt smälter det inte på ryggen så man håller sig torr. I går kväll hade vi -23,5 grader men till nästa vecka utlovas plusgrader så då blir det väl blött, halt och mörkt igen ifall all snö smälter. Lite synd för nu har det varit torrt och fint samt att man börjar vänja sig vid kylan så det känns riktigt skönt att jobba ute. Här har inte granbarkborrarna förorsakat några större skador tillsvidare men de är väl nåt man får räkna med i framtiden.
Man kan nog finna 3 fingerhandskar, men de flesta är kanske snarast avsedd för fritidsaktiviteter och inte arbetshandskar!
Joo det samma konstaterade jag när jag googlade runt. Fungerar säkert bra de också mot kylan men ger inte det skydd som riktiga handskar ger. Vilket får mig att undra hur försäkringarna ställer sig till saken om olyckan är framme?
Så kom man sig då äntligen ut i skogen och plocka upp energivirket som blev kvar när jag skadade armen i våras innan snön kom! Blev en rätt fin hög och Skogsvårdsföreningen betalar rätt bra pris även för
“skatana”. Frös till tacknämligt innan snön, men med pudret som kommit ner nu så isolerar rätt bra
så den lilla tjäle som hann bildas i skogen tinar upp underifrån. Öppet hav, kall luft och pålandsvind=
SNÖ. Och det har det kommit. Pudersnö som är som julgranspynt i träden och bomullstäcke på åkrarna. Dessutom så lätt att den inte “släpper” från plogen utan mer eller mindre bara föses till sidan med givetvis onödiga (små ännu) plogvallar som följd. Börjar det blåsa nu så betyder det snödrev av klass! Dessutom när snökristallerna omblandas och förstörs så brukar det bli ganska hårda drivor.
Som sagt tidigare, som skogsägare och snöentreprenör blir man med tvång lite själsligt kluven! Det som är bra för det ena är illa för det andra!
Hej Micke,
det är lite lika här d v s jag fortsätter där jag slutade i somras och fyller på i hoparna som blev kvar då när värmen kom och tiden för skogsarbete tog slut. Figuren är av lingontyp så det är nog möjligt att skota (köra ut virke) så gott som året runt men har inte hunnit serva upp skogsvagnen ännu. Nästa vecka blir det väl varmare så grejorna tinar upp och kan tas i bruk. Bra “hugganväder” trots snö i trädkronorna men kylan håller en torr, man blir inte nämnvärt svettig heller när det håller sig mellan 15 och 20 minusgrader.
Försökte köra upp lite spår på mossen jag måste korsa för att komma till nästa figur men kunde konstatera att det inte bär ännu, markvärmen är fortfarande stark trots minusgrader i en månads tid. Nåå det är ingen brådska den nu aktuella figuren är nästan 3 ha så jag har nog jobb en tid här innan jag behöver flytta till nästa. Gallringstrycket är dock större på nästa figur så flyttar nog dit sen när mossen bär.
Det är i alla fall bättre med pudersnö för snökörandet. Vi hade litet blidväder och det var riktigt besvärligt att köra snö – speciellt som det inte finns någon tjäle under snön. Jag kör med frontlastare och man måste var mycket försiktig att inte skopan går ned i marken. Mest plattar jag bara till snön med bakändan av skopan så att den skall frysa till och bli hård. Blidsnön är grymt tung också för den stora Zetorn och får man den i skopan så fastnar den. Sicket elände. Men jag kan ännu i morgon köra kall snö som är lätt sedan blir det plusgrader här hos oss – och mera snö med inblandat regn. URK !
Här börjar körbanorna ha 30 cm tjäle så schaktblad och snöskopor flyter nog bra. Utlovas plusgrader också här i veckan som kommer, inte bra då det tar fram höstvetet och gör vägarna hala. Dessutom blir det så mörkt om snön försvinner.
Där brorsan kört upp spår så är det nog fruset men inte bredvid spåren och det har jag dåliga erfarenheter av. I fjol körde jag bredvid spåren och hade problem att komma upp med kättingar och fyrhjulsdrift. Hjulen grävde sej ned genom snön och vidare i den mjuka marken.
Få se hur det blir med skogsarbetet. Jag hade litet tänkt gallra men det är ingen idé med så mycket snö som vi har (upp till 50 cm och mera i drivorna i öppningarna). Så det kanske blir att hugga stora granar i stället. Om inte annat så för att hinna före granbarkborrarna.
Det ska mycket till innan vår snö försvinner så jag tror nog vi får en vit jul i år. Nu kan man inte gnälla över att det inte mera är riktiga vintrar. Snö har vi så eländigt och i natt var det -21 grader kallt. Fast nästa vecka blir det plusgrader igen.
Alldeles riktigt så frös vägbanorna till ordentligt i år innan snön kom. Inte upplevt en så enkel första snöplogning tidigare med jämn, frusen botten. Brukar vara några tvärstopp när plogen ankrar men inte i år. Snön som kommit är så porös att frassen far igenom den, inte på den! När det är så jämnt, hårt underlag så kan man också ta ner till vägbanan och behöver inte tänka på att lämna “plogbotten” .
Har hjul under plogen i början och slutet av säsongen så det gör inget fast gruset är framme. Medar nu så ser det ut som vinkelkapen med gnistor under medarna.
Husdjursklubbens/Svinklubbens julfest i kväll. Vädrets makter förnekar sig icke. Blåser redan ordentligt upp så pudret sätter sig i rörelse och jag kan ge mig f-n på att det börjar snöa innan kvällen. Kanske man hinner med 2 tuggor lutfisk innan man hamnar ut på de vita vidderna!!
Jag hittade Hestra trefingerhandskar (påshandskar med avtryckarfinger) men de är ganska dyra. Det gör förstås inget om de bara håller …
Bytte min förra motorsåg med värmehandtag till en snikmodell utan men hade den inte länge innan jag bytte bort den till en modell med alla delikatesser. Ångrar mej … inte.
#julklappstipstilldejsjälv
Helly hansen vantar rekomderar jag,bara att vrida ur vattnet när dem blir våta och fortsätta hugga, en nackdel med dem att man inte har bästa greppet som med läderhandskar
Jag har lite funderat på en elsåg (batteri) som reservsåg och till mindre uppdrag samt som övningssåg åt nästa generation men tror inte dom har uppvärmda handtag dom heller. 🙂
Husqvarna kommer nästa vår med batterisåg som har värme i handtagen.Se skogsforum.se:
“Batterisågen 540i XP får handtagsvärme”
Joo, dem har man nog hunnit använda tidigare, minns att dom ville frysa fast i lyftkrokarna som var av metall. Då va det inget fel på greppet men när man satte kroken i hölstret lämna vanten där också 🙂 Nutida krokar har ju oftast plastbeläggning så kanske det skulle va värt ett försök. Körde med fingerskogshandskar och hemstickade handledsvärmare några dagar här innan det blev varmare och det var ingen dum kombination. Tror jag ska beställa ett par extra stora som går utanpå handskarna att testa också.
Ser man på….. undrar om det lämnar effekt för sågandet också eller om man bara får händerna varma? Vore intressant höra lite erfarenheter av elsåg från någon som använt dylika en tid. Kanske jag borde få till ett sågrelaterat inlägg?
Jag har siktat på en Husqvarna batterimotorsåg eftersom jag redan har laddare och ackor från Husqvarna – och det är halva priset ! Vi har en röjsåg som är ganska bra men det är inte samma sak som en motorsåg. Problemet är “påfyllningen”. Det är dyrt att köpa så många ackor att de räcker för en hel dag så man borde kunna ladda i skogen. Tyvärr är Husqvarnas 12V-laddare ganska svag. Den är avsedd för bilen men jag vill ha en som kan användas i traktorn som vi har igång största delen av dagen. Med röjsågen så hinner man inte ladda den andra ackon medan man kör slut en men med tre skulle man hinna ladda en medan man kör slut två. Det är alltså fråga om hela SYSTEMET – inte bara en såg. Det finns flera diskussioner om erfarenheterna av batteridrift på skogsforum.se.
Just nu är problemet att det är svårt att få tag i en 540i XP – de är slutsålda. De små finns i lager men jag vet nu inte om man ids köpa en liten. Kolla med maskinklippet.se (MKnorth.fi i Finland). Eftersom de går åt som smör så är det också pris på dem …
Märk väl att 540i XP INTE har samma svärd och kedja som bensinsågarna !
Vilken gröda lagras med -10. Låter kallt när man bara kan ha ur “gluggan”.
Eller har det något med luftfuktighet att göra?
Har en el-sticksåg för stamkvistning med två akkor 2*2,5 Ah men det borde vara minst fem batteri.
Tror nog jag själv kommer att ha bensinmotorsåg så grannarna och byssborna vet vem som är aktiv i skogen. Lite som att utmärka sitt revir.
Har nu olika märken på batteri borrmaskin, vaselinpress, stamkvissåg, minimotorsåg och grästrimmer(för plantor).
Från en sextiotals borrmaskin stöpslar man ännu i väggen men 2022 passar inget batteri eller batteriladdare eller maskin med varandra. Det är utveckling det som heter duga. Marknadsföring/miljöförstöring som EU borde förbjuda med det snaraste. Grundämnena är icke förnybara som vi lärde oss på sjuan i kemi typ.
Samma med printfärg. När det måste vara 14 löpmeter med olika färger på en market när det skulle räcka med svart och färg för alla märken tex som bränsle för olika bilmodeller, 3 st. Bygg värm upp utrymme släng bort när en printmodell går ur tiden. Det är ju miljöförstöring utan dess like.
På tal om springa och mäta skyddszon vid åkerdiken.
Det är ett elände när det inte standardiseras men alla vill väl sälja sin produkt. Batterier och färg till printern har diskuterats här också den senare så sent som i går då jag besökte Agrolink för att ersätta wifi-boxen som fick sig i åskan i somras. Lite fantastisk ändå att man kunnat ena sig om en gemensam stöpsel åt mobilladdaren, kanske kommer det fler standardiserade produkter.
I vinter verkar det som om fler sågar än vanligt är i gång speciellt på veckosluten, tidigare har man varit rätt ensam om att brumma i skogen. Månne det är ved till kaminen som är på tapeten?