Midtime review- halvtidsrapport

Hej. Känner för att skriva av mig lite så här mitt i säsongen och kom att tänka på ordet i rubriken vars engelska version kom mig till kännedom via EU byråkratin. Har gjort några noteringar som jag taggat med #bondbloggen för att inte helt lämna er vind för våg. Men eftersom det inte går att göra offentliga inlägg på facebook längre, utan att få en massa skräpaviseringar, så är det väl så att de som inte är mina “vänner” där inte ser mina inlägg. Så denna skrivelse för er som inte följer mig på facebook.

Såg i tidningen att spannmåls- och gräsbönderna är riktigt nöjda med vädret och skördeutsikterna och gläds med dem, det börjar vara dags för ett gott skördeår. Tyvärr är det inte lika muntert hos grönsaksbonden, de återkommande regnen har förhindrat planterandet de senaste 3 veckorna och nu börjar tiden rinna ut för att planteringarna skall hinna bli skördeklara innan vintern. Jag brukar ha 5:e augusti som deadline vad gäller de sena planteringarna, planterade 10: augusti för några år sen men det hann inte bli klart innan kylan satte stopp för tillväxten.

En del av de 75000 plantor som väntar på tjänligt väder.

Idag hade vi den 4:e uppehållsdagen sen 14:e juli och vi fick blott 0,2mm nederbörd igår här hemma, tyvärr kom det mera där vi ämnat plantera men tänkte ändå göra ett desperat försök att få ner lite plantor imorgon. Bäddar har varit körda och åkern gödslad sen flera veckor tillbaka så kanske det ändå är värt ett försök. Dessutom lovas varmt ännu några dagar så plantorna borde få en snabb start.

Bäddar gödslade och klara blott det torkar upp.
Så länge man kan göra jordbollar av jorden är det inte lönt att försöka.

Det har annars varit ett varierande år så här långt. Maj var fantastisk med stabilt väder och blott 6,8mm regn, det är länge sen man kunde släppa allt ur händerna för några timmars sömn under vårbruket. Det brukar allt som oftast komma några regnskurar som gör att gödsel, utsäde och maskiner ska under tak men i år va det torrt och varmt samt som sagt väldigt stabilt väder. I slutet av maj och början av juni var det dock lite onödigt torrt och varmt så vi kunde inte plantera mera än vi hann vattna för dagen vilket begränsade takten. 8:e juni fick vi ett rejält åskväder med hagel som dödade 80% av de nyplanterade frilandsgurkorna, dom tyckte inte alls om att stå dränkta i det kalla vattnet. Squashen som vi planterat ett par dagar tidigare klarade sig bättre. Lika illa gick det med plantlöken så den stannade av i tillväxt och kom sena aldrig i gång igen. Det regnade sen 10 dagar i sträck och nu blev det för våta åkrar som begränsade planteringstakten så vi lämnade en vecka efter i tidtabellen. Efter midsommar redde det upp sig igen och vi kom ikapp planeringen. Juni gav oss 79,7 mm nederbörd vilket är ungefär dubbelt det normala. Början av juli var rätt hyffsad men sen började nästa regnperiod som alltså fortsatt till dags dato. Julis nederbördsmängd skrivs 126,3mm här vid gården men återigen mera på grönsaksåkern, vi justerade såplanen lite så att vi sådde kinakål och kålrötter för lager här hemma istället för där vi ursprungligen hade tänkt så. Jag brukar helst vilja ha det sist planterade här i närheten för att snabbare kunna täcka ifall av hotande nattfrost.

Sånt så här långt……

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

19 reaktioner till “Midtime review- halvtidsrapport”

  1. Själv har man tappat räkningen av nederbörden men nog har det klottat och strittat mest varende da.
    Havren är på gulnandet och om jag förstod det rätt finns ingen grisbonde mera i varken närpes eller kstad. Tala då om försörjningsberedskap, dottern for i i armén som vegan men kom ut som allätare.
    Tänk då om/när det blir krig, hel armè pappersbyråkrater men ingen bonde eller fläsk som står till förfogande. Påtal om sen plantering så i år blev det en ek från den årliga tuuriresan. Något för barn och barnbarn för ekarna växer sakta men lever länge.

  2. Joo, tror det är bäst att äta lite av allt. Allt är ju egentligen giftigt i tillräckliga mängder så bäst variera. Var på en studieresa till södra sverige för 2 veckor sen och där var det många grönsaksbönder som också höll sig med svin. Och byggde ut för svinen också så än verkar inte det röda köttet helt fasas ut.
    Tänkte när jag läste om eken att du börjat plantera ek i skogen. 🙂

  3. Vi är undantaget för här har det inte regnat alls efter sådden – först i slutet på juli kom det litet. Grödorna är hackade för åkrarna såg ut som öknar så det var ingen ide att tröska. På vissa åkrar grodde ingenting före juli … Vetet skulle ha blivit bra om det hade grott men nu är det glest och grönblandat. Det enda som växt bra är vallen. Vi har en fantastisk klöver. Men inga kossor mer. Åter ett förlorat år och man får rikta in sej på nästa vår i stället.

  4. Så blev då tröskningen inledd i förrgår! 25:e säsongen för gamla Claasen och chaffarns 65:e födelsedag inföll även då. Trots att ekohavren rent visuellt såg mer än hyfsad ut, blev det ändå en liten besvikelse när det blev tröskat. Framförallt den låga hektolitervikten. Hade väntat en ganska hyfsad hlvikt med det gynnsamma vädret under matningen med värme och vatten om vart annat men 51,5-53,7 kg/hl är nog inte mycket att komma med. Niklas havren orkade dessutom inte ens till 3 ton/ hektar. Låt vara att en rätt stor del på det ena stället blivit förädlat till älgkött. Lite söder om oss pratar man om hl vikter på korn på 68-71 kg/hl. Kanske var det lite FÖR bra väder åt havren?! Halm producerade den åtminstone!
    Blir sista säsongen för Claasen hos mig i höst så om det finns ngn på bloggen som behöver en välservad, utrustad Claas Dominator 48:a Spezial med 12 fots bord, förlängd tömningsskruv (för flygande tömning) spillindikator, hyttvärme, radio/spelare, axlyftare på vart 3:e finger (bra i ekoodling med t.ex ärter) 1999:ans modell och gått 2296 tim. För två år sedan fullständig genomgång med alla oljor, grundintställningar, filter osv. Körd sedan dess ca 80 tim. Skärbordet renoverat för 3 år sedan med bla nya finger, axlyftare. 2 st reservliar medföljer. Helt i körklart skick och genast ledig om så önskas!

  5. Gratulerar till de 65 åren. Betyder avvittringen av tröskan att du tänker gå i pension?
    Här hos mig har endast ca 7 ha korn tröskats ännu. Sort Jalo. Skördenivån medelmåttig men enligt föraren hade det bra färg och grovlek. Får väl nåt provsvar så småningom.

  6. Njae… pension och pension. Har redan ngt som kallas, sug på ordet, “partiell ålderspension ” men inte har ngt förändrats sedan dess arbetsmässigt. Orsaken till tröskförsäljningen är att det helt enkelt inte mera finns körningar åt den här. I fjol blev det bara lite på 50 hektar och i år knappast hälften av det och det som finns är vanligen bakom långa transportköror. Torkning och övrig entreprenad med snöplogning o.dyl fortsätter nog som förr ännu några år har jag tänkt. Räknade ut att med deltidspensionen så får man ju iaf ngt tillbaka av premierna man betalt in hela yrkeslivet ifall St:e Per klingar i klockan. Fortsätter man efter egentlig pensionsålder i knappa 2 år så är man så att säga tillbaka på scratch med nivån på egentlig pension+ att man ju fått igen ngt. Inte behöver man heller slita livet ur sig den tiden. Räcker med att man betalar in premierna.

  7. Joo så är det säkert. Har lite svårt att ta till mig tanken och känner mig inte som en pensionär men funderar på att börja lyfta pension från nästa år då jag uppnår åldern. Det är som du skriver att man vet inte när det är för sent att få lite återbäring på inbetalda premier. Farfar blev 60 och farsan 63 så dom hann inte lyfta något så det borde finnas innestående medel. Dessutom hör jag till den grupp vars inbetalda premier konfiskerades. Jag började ju jobba tidigt men fick senare en otrevlig överaskning att premier inbetalda till 23 år ålder inte tas med i beräkningen. Så dit for många års inbetalningar.
    Man får ju jobba som pensionär 🙂 Brukar tänka på Nisse då pensionering kommer på tal. Och sen tror jag man mår bäst av att hålla på som vanligt, de som sätter sig i soffan brukar inte bli långlivade.

  8. Det är rena mardrömmen att sitta/ligga på soffan. Jag skulle inte stå ut med det någon längre tid. Resor till södern är inte ett dyft bättre – jag blev uttråkad på den enda “semestervecka” jag varit på. Då står jag hellre med släggan i tröskhuset och slår sönder stenar även om jag vet att ryggen blir sjuk (man blir inte yngre med åren …). Och just nu kan man vara tuff då ryggen återhämtat sej efter sommarens stenarbete. Fast litet försiktig har man blivit med åren för det är inte roligt att kravla sej ned efter värkpiller då det redan är svårt att komma upp ur sängen på morgonen.

    Det bästa med bondarbetet är att man får ha sin egen takt och kan ta det lugnare då det känns att det behövs. Jobbar man ihop med andra så måste man alltid beakta deras tider. Nu är det bara vädret som håller i piskan. Så om man sysslar och pysslar hela tiden så får man i alla fall nånting gjort i längden. Jag hoppas verkligen att jag dör med stövlarna på dvs. orkar arbeta så länge som möjligt. Min filosofi är att en riktig bonde aldrig blir pensionerad (på pappret kanske men inte i verkligheten) utan bara dör. Just nu har jag ändå inte tid att dö eller hamna på soffan för det är en massa som måste göras …

  9. Då är vi i samma konfiskeringskategori, Christer! Samma med mig! Redan praktiktiden efter Korsholm borde ha gett pensionsfördelar och sedan när man jobbade som försäljare åt både K-Lantbruk å Hankkija innan jag påbörjade min svinaktiga sida. Men i pensionsutdraget finns för den tiden bara streck, trots att jag nog har för mig att arbetsgivarna ålades pensionsavgift på min lön! Jag tror nog att jag är lite i samma kategori som Nisse! Trivs bäst när det är lite för bråttom. Pojkman brukar skoja med mig och säga att de får nog gräva ner gamla 390:n bredvid mig den dagen!

  10. joo brukar också tänka att om det vore så väl att man lämnade på åkern en vacker dag, gärna fick dom gräva ner mig där jag lämnat men det är säkert inte tillåtet 🙂
    Det är Eriks dödsdag i dag så döden har varit närvarande. Tänk att det är 15 år sen, det är svårt att omfatta hur tiden rinner iväg. Satte mig en stund i trädgårdssoffan ikväll och såg ut över åkrarna och tänkte på allt som hänt de senaste åren och hur mycket Erik gått miste om. Samtidigt kändes det lugnt och fridfullt trots att tröskor och traktorer förde lite väsen. Tänkte också på vad min nyanställda Iranier sa häromdagen när han från kafferummet tittade ut över åkrarna, “you don’t get old with a view like this / man blir inte gammal med denna utsikt”. Och visst är det så, jag har svårt att föreställa mig att nåt motsvarande upplevs i stan eller andra tätorter.

  11. Jo, döden kommer man inte undan. Vi var i Sverige förra veckan och fick till vår överraskning höra att grannfrun som verkade vara i fint skick i april hade fått dödsdomen i cancer i juni och inte har långt kvar. Grannen var helt förstörd för han hade inte heller anat nånting. Våra små krämpor blev helt ovidkommande och vi fick en tankeställare att ta vara på tiden. Och vara glada över det vi har. Iraniern hade säkert velat uppleva samma frid och utsikt hemma men det är inte möjligt för alla.

    Torkan har varit svår här hos oss men annars har sommaren varit ganska fin. Inte så många heta dagar trots allt. Växtligheten är grön så det måste finnas vatten djupare ned även om det saknades regn för utsädet att gro. Vi har hälften grönt som grodde först i juli. Utom klövern som växer helt vansinnigt. Jag tror jag skall skopa litet på åkrarna nu då det är dåligt med växtlighet så jag får bort svackorna. Nog kommer det ännu regn i större mängder. Någon brådska med tröskningen har vi ju inte med all grönblandning.

  12. Så kom då kan man säga pricken över “i”! På lördag kväll var vi på bröllop på Pörkenäs och husvagnen vid Fäboda. Väderrapporterna lovade uppklarnande och fint till kvällen. Alltså for vi på bröllop och lämnade markisen på vagnen uppe. 1/2 8-tiden började vinden öka i och svarta hotande moln tornade upp sig. Blev att konstatera att “vi fick ju dem gift iaf” och ställa kosan mot Fäboda. Vi hann inte riktigt fram innan tidernas regn kom med stormvindar och enorma vattenmängder! Blixtar och åska därtill!
    En torkkund som bor ca 5-6 km ifrån hade fått 65 mm i regnmätarn och här hemma hade jag 40 mm. Med andra ord så för fortsatt tröskning så är det sjökortet och icke odlingskartan som gäller! Finns ännu otröskat en del så hoppas vädrets makter står bi! Varmt utlovas (vad som lovas och vad som sker är 2 skilda saker) så risken för axgroning finns verkligen med fullmogen säd och varmt och fuktigt.

  13. Fortfarande är vi i ett torrhål. Det utlovas stora regnmängder då och då men vi fick 10,4 + 3,6 mm i det “stora” regnet. Det sörjer vi ju inte över just nu utan jag tänker torka vetet med solenergi (ute på åkern) i slutet på veckan. Nu gäller det att ha nerverna i styr så man inte tröskar för tidigt utan just före regnet. Med tanke på att en del grodde först i juli så är det inte bråttom så länge vädret håller. De som har satstorkar måste ju tröska en sats då och då men jag tänker vänta till sista sekunden och sedan ta in allt på en gång. Man får hoppas att tröskan håller ihop … Fast nu har priserna gått ned så mycket att det kan göra detsamma om man får in vetet eller inte. Nästa år säljer jag i maj men det gick inte i år eftersom jag hade rivit bort golvet i tröskhuset – men golvet måste ju förnyas någon gång. Här är vetet ännu grönblandat.

  14. Jag tog hojen till jeppis på lördag eftermiddag och kom fram mellan regnskurarna, men vägbanan var våt så man fick hålla avstånd till bilarna framför. Regnade rejält under natten och en hel del vatten på åkrarna när jag åkte hem på söndag eftermiddag. Kollade nederbördsnoteringarna, 7,1mm i mätaren på lördag morgon och 12,8 på söndagsmorgonen här i Långmossen. Så vi klarade oss fint, från Kauhajoki upp mot Ylistaro pratas det om 150mm under helgen, det tar nog en tid innan dom slipper ut på åkrarna där. Chauffören från Seinäjoki berättade att åskan slagit ut reningsverket så han hade blivit orolig över att avloppsvatten skulle tränga upp i golvbrunnarna. Det är bara att kontakta försäkringsbolaget hade han fått till svar, alla elektriker och slambilsentrepenörer jobbade för högtryck att tömma systemen och reparera pumparnas elmotorer. Vi har nog det bra här ute på landet, man får sätta sig bakom uthusknuten om det blir problem 🙂

  15. I systemteorin kallas system som fungerar fastän allt möjligt klappar ihop för “robusta”. Jag vill påstå att det gamla landsbygdslivet i högsta grad är robust. Man byggde hus på backarna (inte på en åker vid en å) och använde material som fanns runt omkring (trä och sten och lera) i stället för att importera från andra sidan jordklotet. Jag menar inte att man skall gå tillbaka till stenåldern men man kunde fundera åtminstone litet på val som gör livet lite mera robust – åtminstone så att man klarar sej även om det nya fina blänkande går i putten. Jag har länge talat för naturahushållning med litet högteknologiska inslag. Till exempel använder jag aldrig “molnet” dvs. blir beroende av Internet för lagring och annat utan alla mina system fungerar inom lokalnätet även om de kan ha kontakt till Internet och plocka data därifrån. Men inget slutar fungera fastän Internet kraschar totalt.

    Jag såg nyss att bönderna i Sverige kan få stora problem då mobilnätena för 2G och 3G tas bort i slutet på 2025. Det var säkert i tiderna kul att koppla upp tröskor och annat till nätet men då tänkte ingen på vad som händer om mobilnätet slutar fungera. Vilket det gör om ett år ifall man har 2G eller 3G. Nu blir det stora nyinvesteringar. Man bör absolut använda de fördelar som ny teknik ger men man får inte bli för beroende av den. Det är som med elden – den är en bra dräng men en dålig husbonde.

    Snart stängs 2G och 3G också här så börja fundera på vad ni gör då …

  16. joo på tal om slask så lät jag inte ta bort slambrunnarna när hemgården anslöts till kommunala avloppsnätet. Vi drog röret genom brunnen i stället och i brunnen monterade jag en T-koppling med rörstump som i normala fall pekar uppåt så att skiten åker vidare till reningsverket. I nödsituation kan jag snurra T-kopplingen 180° så att skiten lämnar i brunnen som rymmer 3-4m³, får nog skita en stund innan den är full och behöver tömmas med slambil.
    Här tror jag man redan börjat montera ner 3G för hörbarheten i telefon börjar bli sämre, man sätter väl upp 5G istället som inte riktigt når oss med 4km till antenn. Vi får väl återgå till röksignaler så småningom.

  17. Vi fick sammanlagt 37 mm regn senaste helg, om mätaren nu stämmer. I grannbyarna bara någon km bort pratas det om 50 och till och med 60 mm. Jag har tröskat några hektar igår och idag, och det är minsann blött. Det är ett evinnerligt slirande och backande hela tiden. Jag har en relativt liten och lätt tröska, avundas inte alls de som kör med 10+ tons maskiner nu. Har tyvärr kvar bland annat ett skifte som är insått med vall för nästa år. Där borde man också få bort halmen, få se hur det går. Hoppas prognoserna stämmer nu när det lovas uppehåll en vecka framöver.

  18. Hej Stefan,
    joo här lovas 10 dgr uppehåll nu och dagstemperaturer över 20 grader, nästan så att man börjar ta klimatuppvärmningen på allvar 🙂
    Håller på att förbereda höstvetesådden (ska väl försöka få ihop ett inlägg nån dag) så hoppas prognosen håller sträck. Tröskningen av kornet (som jag sålt på strå) återupptogs idag men dimma o dagg höll i sig till eftermiddagen då det inte blåste just alls. Många har redan avslutat tröskningen här men jag har en del sent sådd korn, pga mycken vårplöjning då vintern kom tidigt i höstas, kvar att skörda (knappa 30ha).

  19. Här är det för mjukt under tassarna så det blir inget tröskat till torken förrän nästa vecka. Dessutom har en del insåningar som helst inte ska spåras sönder. Sitter ju kvar tills vallen bryts. Ensilageskörden i full gång och bärigheten sisådär men tycks gå iaf. Gammal vall är ju stadigare än insåning. Torken står till början på veckan så nu blir det att packa husvagnen och åka till Åminne på säsongsavslutning i finvädret! +23 och fuktig luft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *