Terpentindoften…..

….sprider sig över gården. Fjolårsveden är slut så nu prövar jag på att elda det som avverkats de senaste veckorna. Röjningen av dikeslinjerna har gett så pass mycket flisved att jag istället för att köpa in torrare fjolårsved (hur torrt det nu är efter förra sommaren?) gör ett försök att elda med färskt virke. Fukthalten är ju högre men med hjälp av golvtorken borde det gå relativt snabbt att få bort lite fukt, speciellt om det fina torra vårvädret håller i sig. Sen finns det de som också hävdar att en del av energin försvinner under långvarig torkning så det blir intressant att se om den snabbtorkade flisen beter sig annorlunda.

Dags att tugga lite ved om det ska hållas varmt i växthuset......
Dags att tugga lite ved om det ska hållas varmt i växthuset……

Det rör sig i huvudsak om tall eftersom det avverkats på mossarna så terpentindoften tar nästan på andan när fläktarna i torken startas…….. men färskt virke doftar ju gott 🙂

Flis på tork.....
Flis på tork…..

Det gick bra att flisa det färska virket och det blev jämn och bra kvalitet på flisen, får jag nu den lite torkad borde den värma bra.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Terpentindoften…..”

  1. Jo, det går mycket bra att torka flis med kallufttork – det har jag gjort sedan 1983. En vecka oberoende av om det regnar eller inte så är flisen torr. Men terpentindoften kan vara så tuff att man blir halvt i fyllan då man breder ut flisen :-).

    Annars om du hittar torra träd så behöver du inte ens torka flisen – det är bara att mata i pannan.

  2. Bredde ut flisen över större delen av golvet i ca en meter tjockt lager så det borde torka snabbt. Någon enstaka rottorkad gran kan man ju hitta i skogen men inte tillräckligt för att värma växthuset.

  3. Det här verkar ju intressant. Jag tror att det var i början på 80 talet som vi var med min bror och tittade på STOOKER och FÖRUGN och hela faderullan, då var dom ifrån Sverige och förevisade. Då fick man titta genom glas hur det brann, han förklarade att det måste finnas en viss fukt i flisen för att det skall bildas gas som sedan ökar värmen. Jag förstår nog Nisse när han säger att vatten brinner rysligt dåligt, men uppstår de någon gas som brinner väldigt bra med syre i flisen. Men i varje fall har brorsan och hans son fortfarande fliseldning och det har fungerat sen kanske 82. Då brorsan byggde nytt hus till sej så eldas det med flis och fungerar fortfarande bra, visst har han ett elmotstånd i pannan om han på kalla tiden åkar på RAMADAN på sina pensionärsdagar (annars har han inte tid för han måst ju va med i jordbruke å följa med hur det växer och åka omkring och se på broddarna) fast han inte hör till den religonsgruppen. Men alla som har dikesrenar röjning kan utnyttja den energiformen så länge krafterna räcker. Jag tror att den är rätt förmånlig (så läng som int statns tasilar hittar opa någa fåånåt.) Allt är inte svartvitt det som passar dej behöver inte passa mej, men jag tror på alternativa energiformer, de är inte bara atom, gas , avfall, energiskog, eller vindkraft som gäller utan dom kan ju bidra tillsammans till vår försörjning av vårt energibehov. Men de är ju bara min åsikt. En sak som ännu jag tänker på är att vi har massor med forsar i Finland som vi kunde utnyttja utan att det stör fiskbeståndet men får en massa energi ifrån 24 timmar i dygnet. Man hänvisar ju till att det kostar för mycket men det tror ja inte på.

  4. Hemma hos mina föräldrar använde vi förugn för flis på -80-talet och jag vill minnas att den fungerade bättre med lite halvfärsk flis. Men den “förgasade” ju veden på ett lite annat sätt än vad som är fallet visavi stoker. Jag skall försöka följa med läget lite så får vi se om man kan dra några slutsatser.

  5. Om ja har uppfattat det rätt så är en förugn ungefär det som man kallade gengas i tiderna eller kolabyttå. Ja har en bekant som hade ett hyvleri och använde det som kom med torra spånår men det var inte så lyckat eftersom det brann för snabbt så ja förstår nog dej Christer, det kan vara förugnen som behöver fukt men stokern inte. Ja vet int. Det här patentet och de jag tidigare talade om visavi brorsan och hans hus och hans son. Nu e de ju så att brorsan har ett egnahemshus vilket har betingelser för fliseldning. Sonen har ju byggt om hela rustningen, till gårdens behov vilket innefattar en 6 meters skruv från flislagret till stookern men med 3 st brandvakter emellan och har tillsvidare fungerat bra. Ja vet inte hur ofta han fyller på kanske 2 gånger om året

Kommentarer är stängda.