Hjälpa våren lite, kanske?

Tog paus från skogsarbetet på fredag för att sprida lite kalk. Har ett par arrendeåkrar med lite svagare pH-värde som behövde kalkas och passade samtidigt på att “smutsa” ner snön på en del av de andra åkrarna för att påskynda snösmältningen. Stenmaterialet och den mörkare färgen gör ju att solens värmande strålar får lite bättre effekt. Snödjupet rörde sig mest mellan 15-20 cm så arbetet löpte bra förutom närmare skogen där det ställvis fanns så pass med snö att det tog i under traktorn. Blev tvungen att köra en extra gång där för att få spår så att Samen orkade hålla spridarfarten. I morgon den 15:e är det åter dags att gå snö- och tjällinjen, blir intressant att se om tjälen börjat tina efter gårdagens regn.

Kalkning på snötäckta fält för att påskynda snösmältningen.
Kalkning på snötäckta fält för att påskynda snösmältningen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Hjälpa våren lite, kanske?”

  1. Förr använde man ju aska för jordförbättringen då man ville höja pH-värdet, och askan är ju mörkare än kalk så den skulle säkert verka snabbare. Men att samla aska hela vintern och förvara den torr är förstås inte lika enkelt som kalk i plastförpackning… även om det kanske vore en miljögärning genom mindre transport- och materialhantering. Ren björkaska torde ju vara bäst, men alla kan ju inte elda enbart med sådan ved, och räcker mängden till är också en fråga. Och fin aska dammar ju också ordentligt så den måste förstås hanteras därefter. Litet aska på gårdsplanen hjälper nog solen att smälta isen och snön, och den försvinner ju naturligt vid smältningen, men för mycket kan man inte sätta, annars har man tamburgolvet extra smutsigt!

  2. Vad tycker du om Samen? Har lite småintresserat sneglat på en dylik för
    det verkar ju vara lätta och smidiga traktorer.Tyngre får man dem ju alltid
    men ett plus om vikten är lite slimmad. Mångsidig transmission verkar de
    ju också ha. Har en 455 “made in p—le” som har några år på nacken och
    passar bäst i skogen som jag borde hitta ett alternativ till. Monterade turbo på 390:an i förra veckan. Vårbruket får utvisa om det blir härdsmälta eller
    ej! På tal om att färga snön så under det glada åttiotalet så var det kutym att på “trettondagsblido” så sku pissbrunn och dynghopen spridas ut på snön dels för att uppnå nämnda upptinande effekt men också för att det mesta skulle vara undan till vårbruket. Skulle man ta till sådana metoder
    idag sitter man väl inne på livstid. Visserligen rann väl nog en del nitratkväve all världens väg men ammoniumkvävet och fosforn
    lämnade nog kvar tydligen om man tänker på hur jämnt växterna
    mognade jfr med nu. Hittade i somras gamla gödslingsrekommendationer från 80-talet och där rekommenderades
    mellan 60 -80 kg fosfor/hektar åt spannmål!!
    Har du na information om tjäldjupet?

    H. Micke

  3. Hej Micke, Joo Samen är en intressant traktor och jag valde den mest för den låga vikten och de många krypväxlarna. Den här är försedd med 45 + 45 växlar med hastigheter börjande från 60 m i timmen. Ett och annat finns det väl att kommentera men det är lite brått nu så jag får återkomma till det lite senare liksom med tjälsituationen som jag försöker med till i morgon kväll ifall det blir regn.

  4. Som du sa så börjar e bli lite bråttom att få grejorna i skick innan vårsådden står för dörren och du har ju dessutom växthuset som tycks
    vara ett riktigt året runt jobb. Vårbruket tar vi som “Nykaabi brandkårn, tå vi hindar om int e reinar”. Vilken storlek har du på Samen? Hur många snabbväxlar, däckdimension och vikt? Och vad lyfter en dylik i hydraularmarna?

    Haf ett gott veckoslut!

    Micke

  5. Joo Micke, allt är i oskick känns det som :/ Växthuset har jag försökt delegera åt fruntimren men visst hamnar jag dit nu som då också (när något krånglar). Riktigt året runt krånglar det inte för vår växthussäsong sträcker sig från mars till oktober.
    Samen är en Dorado 85 med 5 lägesväxlar + 3 elstyrda snabbväxlar samt hög-, låg- och krypväxel i gruppväxellådan och mekanisk fram-backspak. Med (för stora) däck 440/65×24 fram och 540/65×34 bak och med frontlyft samt frontkraftuttag torde den väga några kilo över 3ton. Utrustad med tilläggslyftcylinder torde den lyfta kring 3,5ton. Amazonesprutan med 1300L och 21m S-ramp klarar den just och just.

    Ha det själv……

    Christer

Kommentarer är stängda.