Nettointäkter.

Har med intresse följt med diskussionen i Nisses inlägg om det lönar sig att skruva eller utföra produktivt arbete. Eftersom det här inte enbart är en verkstadsfråga väljer jag att skriva ett skilt inlägg.

Plus och minus.

Det är ett stort dilemma det här att våra produktpriser är så låga. Att köpa nya dyra maskiner eller låta andra utföra arbeten på gården har blivit svårare och svårare då det krävs allt mera sålda produkter för att få ihop till utgifterna och lönerna. De senare stiger ju betydligt snabbare än vad våra utförsäljningspriser gör som i vissa fall till och med sjunker. Så jag förstår mycket väl Nisses ideologi att själv reparera för att inte behöva arbeta häcken av sig för att klara av att betala räkningen. Om han dessutom har kunskaperna och intresset för att skruva och svetsa är det ytterligare ett plus.

Å andra sidan är det också viktigt att maskinerna fungerar för att få något arbete utfört överhuvudtaget så att inte all tid går åt till skruvande. Här i det egna företaget har jag resonerat som så att de maskiner som används i arbete som måste göras under en begränsad tid lönar det sig att satsa lite mera på. I grönsaksodlingen används också en hel del specialmaskiner som inte går att uppdaga i grannskapet så dem lönar det sig definitivt att ha i skick. Däremot går det att göra lite avkall på driftssäkerheten vad gäller maskiner som har lite “mañana- mañana-faktor” och utrustning som finns tillgänglig i de flesta gårdar i grannskapet. Där blir minuset inte så stort om än maskinerna står i verkstaden någon dag.

Nettot.

Nu vet jag inte riktigt bakgrunden till de stora handelskedjornas aviserade prissänkningar. Har hotet från de utländska handelskedjorna blivit så pass relevant att de försöker mota Olle i grind eller är det ökad direkthandel som dom oroar sig för? Att dom som det påstås skulle pruta på sina marginaler har jag svårt att förstå då dom gång på gång hävdat att det inte finns någon luft i deras prissättning. Den ena kedjan har visserligen sagt sig avstå från nya etableringar och utbyggnader och det är förstås klart att då ökar ju marginalerna något. Om det nu blir ett regelrätt priskrig så kan det för en tid säkert gynna konsumenterna men att det som det hävdas skulle ge större köpkraft betvivlar jag då den riktiga matens andel av konsumtionen är så liten. De här beror nu på vilka varor som tas med i kampanjen. Det brukar ju vara så att det som förloras i gungorna tas igen i karusellen. Tyvärr är risken för oss bönder att ytterligare press sätts på producentpriserna och att det är vi som får stå för kampanjkostnaderna och att vårt redan låga eller i vissa fall obefintliga netto ytterligare sänks.

En stor och billig reklamkampanj har dom i alla fall fått.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Nettointäkter.”

  1. Huvudsaken ‘r att man inte dogmatiskt håller sej till en viss princip utan hela tiden fran fall till fall funderar på “Hur mycket förlorar jag ifall maskinen står i verkstaden i ett par veckor ?”. Med den inriktning jag har (vete + skog) så gör det inte så mycket med de nuvarande produktpriserna. Vi har inga lån heller som måste betalas eftersom både farsan och jag varit noga med att först spara ihop pengar och sedan köpa kontant. Och vi kan klara oss mycket billigt med egenodlad mat och gamla kläder. Kaffe är det enda som absolut måste köpas :-).

    Ingen skall göra precis som jag utan fundera själv på den egna situationen. Alla är olika så det går inte att ta efter nån annan direkt. På sin höjd kan jag visa att det går att klara sej billigt om man arbetar med att bygga upp egen verkstad och kunskap. Och ganska mycket beror på intresse …

  2. Har funderat en sakt gällande maskiner. Finns det i idag möjlighet att köpa tjänster? Finns det i svenskfinland renodlade entreprenörer som går att anlita?

  3. Visst finns det entrepenörer hur renodlade är svårt att säga. Inom till exempel växtskyddet som på många mindre spannmålsgårdar tar några timmar per år är det ganska vanligt. Inom specialväxtodlingen är de dock svåra att utnyttja då man ibland endast har någon timme på sig att rädda grödan. Vall och spannmål skördas också till allt större del av entrepenörer idag.

  4. Jo, hälsan är absolut mycket viktig. Jag glömmer den lätt eftersom jag aldrig behövt anlita sjukvården (utom då vi krockade på väg till Dragsvik för 50 år sedan). Det är en stor lättnad eftersom jag har sjukhusskräck :-).

    Christer tog upp en annan mycket viktig sak: Tidpunkten. Inom jordbruket är det precis som han skriver att det kan vara på dagen eller på timmen som man måste göra ett visst jobb. Vädret och skadeinsekterna väntar inte tills man eller nån annan har tid. Därför står en mängd maskiner och väntar på den rätta tidpunkten. Det är omöjligt att som inom industrin räkna med att en maskin skall användas hela året runt. Jag har försökt gardera mej på det sättet att jag har MÅNGA skrotmaskiner och så hoppas jag att åtminstone en fungerar då det behövs :-).

  5. Nisse är bara att gratulera som inte behövt anlita sjukvården…tar själv 6 olika piller så jag vet minsann hur det är att anlita “sjukvården”…

  6. jo som sagt är hälsan en mycket viktig faktor, själv har jag inte ens fyllt 20 och äter redan 4 piller per dag, dock av samma sort…

  7. God hälsa kan inte värderas i pengar, hoppas ditt pillerbruk inte behöver följa dig livet ut så pass ung som du är.

Kommentarer är stängda.