Man tycker kanske att de viktiga verktygen i verkstaden är svets, vinkelslip, borrmaskin och alla sorter nycklar. Men efter tre veckors intensivt verkstadsarbete så börjar jag luta åt att ett av de viktigaste verktygen är kaffekokaren.
Här tog jag med också den fina blomman som förgyller kaffestunden i högsta grad. Jag gillar blommor och man blir glad då man ser en fin blomma. Nu på vintern har den heller inte så stor konkurrens. Hushållassistenten och kvarnen är bara på besök – de skall flyttas till “baakstuvun” då vi får den färdig. Där kommer en mängd arbetsbänkar.
Förra veckan så bytte jag fjädrar i bromsarna på Zetorn. De gamla fjädrarna var nämligen så slöa att bromsarna låste sej hela tiden. Det är inget litet arbete. Fjädrarna kostade inte många euro men jobbet går ut på att lastarn skall bort, bakhjulena skall bort och bakaxlarna skall bort … Nåja det är andra gången på närmare 40 år (Zetorn är inköpt 1975) men det känns alldeles för ofta i alla fall.
Med en pumpkärra får man lätt bort halvaxeln efter att ha skruvat bort en massa bultar. Och inne i axeln hittar man sedan bromsarna.
Traktorerna behöver bra bromsar. Ofta måste man använda styrbromsarna för att svänga (styrbroms betyder att man bara bromsar på ena hjulet). Då jag sådde med Zetorn förr så svängde den runt kring ena hjulet med styrbroms och man kunde köra tillbaka invid föregående drag. Men det är ofta bekymmer med bromsarna. Gamla MF-165 har bromsar som hugger hur försiktigt man än försöker bromsa. Vår är årsmodell 1970 och ett år senare lär det ha kommit en modell med mycket bättre bromsar. I alla fall är det bättre med inga bromsar alls i stället för sådana som låser sej.
Men att sätta tillbaka halvaxeln var inte så enkelt. Jag måste skruva bort den ett par gånger på nytt innan jag fick hjulet att gå runt. Och då var det bäst att gå in och sätta på kaffekokaren. Mest elände ställer man till då man är arg, trött eller hungrig. Och då är det bra att dricka ett par baljor kaffe så man hinner fundera ut nånting förståndigare än att ta fram storsläggan …
I själva verket sparar kaffekokaren en massa tid och pengar. Jag har lärt mej att gå på kaffe då det blir problem i stället för att bara skruva och skaffa mera reservdelar. Man kan ta med sej verkstadsboken och läsa igenom den en gång till vid kaffebordet. I bästa fall så kommer man på en enkel förklaring till att det krånglar. Till exempel om hydrauliken inte fungerar så kan det bero på att man inte fyllt på hydrauloljan på nytt :-).
Det är förstås också bra att äta en tallrik rågmjölsgröt med lingonmos men det skrev jag om redan tidigare.
Akta dig så att du inte fastnar i dopingkontroll! Rågmjölsgröt med lingonmos, kanske kan passera, men inte koffein!
Till all tur så är hälsokontrollanten lika mycket kaffemoster som jag :-).
här uppe i pampas är det där en kaffebryggare, möjligen då en vattenkokare som står bredvid…eller kanske en perkulator
Det som fångade min uppmärksamhet på bilden var hushållsassistenten, Mina föräldrar har en liknande Bosch, köpt nångång på slutet av 70-talet, fungerar och är i andvänding ännu i denna dag. Den är inte helt likadan utan har stålbytta, men kontruktionsmässigt ser den ungefär likadan ut.
Hushållsassitenten är hos mina föräldrar en mycket viktigt masking och i mycket flitig andvändning dessutom, den har gett otaliga mängder vetebullar till kaffet under ca. 35+års änvänding. Vi brukar säga att den “Boschen” är den enda maskinen som håller, när man sitter kring kaffebordet och beklagar sig över att, traktorn, tröskan, bilen, etc. har gått sönder.
Samma “Bosch” finns ännu att köpas idag från butiken, den ser kanske lite modernare ut men konstruktionsmässigt är den lika. Vi (den yngre generationen) köpte en ny “Bosch” till vårt hushåll för några år sen, hoppas den även håller i 35+ år…
Jo, det som tillverkades på 60-talet var av mycket bättre kvalitet än det nutida skräpet. Mina föräldrar köpte en tysk tvättmaskin som verkar vara evig.
“Kaffebryggare” är säkert en riktigare benämning. Vi kallar den förstås för “kaffikookarn”.