Skörda i särken.

Ett ordspråk bland gamla tidens bönder är att man ska så i pälsen så får man skörda i särken. I år har man ändå fått gå sommarklädd både under sådden och skörden då våren uteblev och vintern på några dagar tidigt i maj övergick från vinter till sommar.

Det ser också ut som om hösten uteblir, åtminstone håller sommaren ut ovanligt länge även om förra veckan var lite kallare än normalt med frost under flertalet nätter. Nu kom värmen åter med besked med 14 grader som lägst senaste natt och kring 18 grader idag på dagen, det kändes riktigt varmt trots ganska hård vind. Nästan så att man ångrar att man bytt till långärmat och långkalsonger, de är dock skäl att hålla kläderna på om man vill undslippa förkylning. Flickorna i huset kunde dock inte hålla sig idag så vi får se om dom är nästa i tur att drabbas av flunsan, två av mina anställda var i oskick senaste vecka så det är nåt på gång.

14.10.2018. Kaffepaus under skördearbetet i det rekordvarma oktobervädret.

Om rådande skördeväder är en följd av den omtalade klimatförändringen så kanske inte det är så tokigt med lite förhöjning av CO² -halten trots allt men om det samtidigt innebär så heta perioder som i somras så kanske inte ändå. Speciellt då om det kombineras med svår torka, de lärda har ju spått varmare och fuktigare väder som följd av klimatförändringen men det där med fuktigare stämde i alla fall inte in denna säsong. I och för sig så är det förstås tacksamt med uppehåll nu under skörden. Vi kom ju lite sent igång med lagerskörden men de stunder vi har skördat till lager har det löpt bra så fortsätter det så här så har vi nog den något mindre skörd som kommer i år under tak inom ett par veckor.

14.10.2018. Fina skördeförhållanden så här långt. Nästan så att vi fick in de sista palsternackorna idag.
Ett tag såg det ut som om det inte skulle bli några palsternackor att skörda i år men en fin avslutning av växtsäsongen fick dom att växa till sig till sist.

Palsternacksskörden är svag i år men ändå bättre än vad vi vågat hoppas på. Fröna grodde ojämnt då torkan och värmen överraskade i våras så storleken varierar mycket eftersom en del grodde först i samband med regnet under midsommarhelgen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

12 reaktioner till “Skörda i särken.”

  1. Jo, det har varit rena sommarvädret. Jag har torkat vetet så det nog klarar vintern bara det kyls ned ordentligt då det blir kallare. Hoppas det fina vädret håller i sej så du får in så mycket som möjligt förrän hösten åter kommer. För det gör den – det utlovas redan kallare och regnigare väder i slutet på tiodygnsprognosen.

  2. Har man bytt till långkalsonger går det att korrigera senast följande dag. Värre är det om man satt på vinterdäck, kättingar eller hängt på frontvikter eller dylikt. Mötte en man cyklandes i bara shorts idag och nog är det lustigt när man ser i almanackan. Men fint höstväder uppskattas nog. Någon gång när vi hade “stående”
    bord brukade det komma pikar vi som stått vill gärna sitta och du som suttit kan stå, när det saknades någon stol. Några grannar brukade ha paketbilen på fältet så de fick fika inomhus. Gott fortsatt skördeväder kan man bara säga.

  3. Jo, man kan nog gptt säga att det är exceptionellt väder. Kan inte påminna mig om att jag behövt kriga mot getingar i traktorhytten i mitten av oktober tidigare. Minst 10 ändade sin bana på en dag (självförsvar) men en av dom randiga nidingarna hann sticka mig. Röjde buskar på åkanten och där var dom i full gång ännu. Allt detta tjafs om klimatförändring som man tydligen spelar upp från samma band i radio Vega varje dag börjar stå mig upp i halsen. Javisst förändras klimatet, men det är nog inget vi människor rår för eller på.
    för X-10000 år sedan hade vi ju istid här och jag vill påstå att då fanns varken människor, bilar eller industrier här. Däremot, men det är för enkel förklaring så man kan inte göra sig pengar på den, så är ju inte jordens avstånd till solen konstant utan varierar i flera tusen års cykler med den påföljd att klimatet blir varmare eller kallare. Kanske odlar Christers fortsättare bananer en dag för att många generationer senare precis som Christer mäta tjälen igen, men uppåt! Därmed inte sagt att det inte är en god sak att försöka hålla utsläppen under kontroll och miljön i övrigt men det påverkar ingalunda klimatförändringen. Olika förståsigpåare som pläderar för värmeutvecklingen har ju hittat en nisch där de kan göra sig en slant. Pass på ifall vi får ett par vargavintrar efter varann så pläderar samma “experter” för att vi går mot en ny istid och lyckas givetvis lyfta goda arvoden även för den häpnadsveckande upptäckten. En sak som jag dessutom förundrar mig över är hur det kan gagna miljön att handla med utsläppsrätter istället för att minska på utsläppen?! Är väl inte tillräckligt högt skolad…

  4. https://www.landlantbruk.se/lantbruk/lonsammare-att-vara-frisor-an-lantbrukare/

    Vid besök hos min kurdiske frisör som kom som flykting till norra Finland någon gång på nittiotalet.

    Han fråga mig vad jag tycker om jaguar, jag svarade jag har inte så mycket erfarenhet men nog är de väl bra.

    Han sade nästa vecka skall han hämta en från tyskland, begagnade frågade jag ? Nä det har han redan, han skulle hämta en nyare, den äldre hade en del elfel. Han frågade vad jag kör med! volvo svarade jag! vilken årsmodell tio sade jag, hans anställde manlige frisör hade fjortonårsmodell. Nog blev jag fundersam om de som nykomlingar tar loss vassare pengar med sax än jag med fem traktorer och sjutton släpvagn !

  5. Ja du Micke, jag måste väl erkänna att även jag tvivlat på det här med att vi orsakat klimatförändringen även om jag förstås noterat att vädret ändrats de 50 åren jag minns. Men när nu t.o.m. Trump börjar vackla så vet jag inte längre. Har inte heller förstått vitsen med utsläppshandeln.
    Visst ser man nu hur det görs pengar och politik med hjälp av domedagsprofetiorna. Nu senast fick ju miljönissarna vatten på kvarnen med ett utökat sparande av skogen men det är ju helt befängt att tro att man ökar kolsänkorna genom att låta virket ruttna i skogen. I stället borde man öka avverkningarna så att ny växande skog får ökat utrymme för det är växande skog som via assimilationen binder CO². Att också åter ta trähusbyggandet till heders binder kolet för generationer framöver. Jag får väl lov att ta upp det i nåt skogsrelaterat inlägg så småningom 🙂
    Bananer odlade vi i “djungeln” på trädgårdsskolan redan på 80-talet.

    Har också ofredat en hel del jordgetingar denna sommar men klarat mig från stick trots att de surrat ilsket runt hytten.

  6. Visserligen, nu har det ändå varit lite fuktigare några dagar och när man är våt om knäna så är det inte så illa med långkalsonger 🙂
    Shorts har jag inte haft på många år….man kan ju få bruna ben 😀

  7. Visst, en del nyfinländare jobbar hårt och lever sparsamt men satsar i sånt som syns utåt…. lite som när finländarna for till Sverige på 60-talet och kom hem på semester med en ny Amazon efter ett eller ett par år.

  8. Tyckte jag godkände kommentaren redan i morse…. men kanske ändå inte, det är lite brått nu :/

  9. I morse gick nog miljödebatten -åsikterna in i ett lågvattenmärke. I Veganyheterna visste man berätta att vissa förståsigpåare är av den åsikten att pga kolsänka borde markägarna lämna skogen att stå! Va f-n, Finlands gröna guld! Och det som oroar ännu mer (eller ska man skratta) är att vissa partier anammar dessa profeter vars IQ tydligen överensstämmer med skonummern! Jag bara frågar, vilken skog binder mera kol, en skött ungskog med barrmassan och tillväxten i skick eller en färdig växt gammelskog med barr som synålar? Eller ännu värre, de döda träden och slyet som ruttnar bort och bildar metangas. Dessutom hör man att biobränslet idag orsakar utsläpp. Allt sedan människan lärde sig tämja elden har hon använt ved för uppvärmning och matlagning. Dessutom är det enda fullständigt förnybara energikälla som vi har till och med för mycket av och som alltid är tillgänglig oberoende av stängda gränser eller oroligheter i mellanöstern. Sysselsättningseffekten inte att förglömma! Men, biobränslet har förstås en nackdel. Det kan inte kommersialiseras på samma sätt som
    vindkraft, vattenkraft och framförallt kärnkraft. Jag är säker på att inte en käft på börsen har ärende i Nisses flislager! Det börjar tyda på att detta accelererande “medvetande” om alltings farlighet inte är något annat än propaganda för den genomkorrumperade kärnkraften. Jag undrar hur dessa “profeter” har tänkt sig dendär smällkalla vinterdagen med -35 som säkerligen kommer ngn gång när snurrorna står pga stiltje, solen är i moln och en liten stril i älvarna pga den torra sommaren och skogen ska stå outnyttjad? Jo, vi fryser som fan! Inte lär vi se mycket heller i mörkret. Vad skall vi bygga våra hem av? Det snackas om skyddsjakt på vargar, men nog tycker jag att det börjar vara dags med en beståndsvårdande skyddsjakt i granitborgen snart om inte vettet börjar återvända snart. Plasten ska ju också bort och våra duktiga uppfinnarjockar är på god väg att hitta (och har redan hittat) ersättande material framställt av trä. Men ojdå, träet kommer ju från skogen som ska lämnas stå! Man kan ju också fråga sig varifrån herrar experter har tänkt sig få valuta till kärnkraftverken utan exportinkomster från skogsprodukter, pälsfarmning mm.
    En gammal sanning från de Österbottniska slätterna “med stigande utbildning ökar förvirringen” har aldrig stämt bättre!

  10. joo det som jag skrev i förra kommentaren har jag också framfört åt diverse förståsigpåare, får se om dom tar det till sig. Hade tänkt beröra saken i fredagsklubben också men fick lov att meddela att jag inte hinner delta imorgon. Lovade ställa upp om ett par veckor då det förhoppningsvis lugnat ner sig lite inom det jordiska. En bra inlaga av Thomas Antas i dagens Hbl. Vi som rör oss mycket i skog och mark gör nog en hel del matnyttiga observationer om hur växter och djur reagerar på olika fenomen och åtgärder men tyvärr väger kunskapen lätt då vi saknar doktorshatt och inte heller har tid att skriva avhandlingar. Nån vacker dag när det regnar ska jag skriva ner de saker jag sett som de lärda har missat 🙂

    Värst är det då lobbyisterna får beslutsfattarna att tro på sagorna och stiftar förordningar som snarare medför nya problem istället för att lösa de som existerar. Vi får hoppas de som spekulerar på plats i granitborgen klart redogör för hur de tänker inför riksdagsvalet och sen också ser till fakta framom “bästa broder politik” när de trycker på knappen.

    För att inte tala om vilken utveckling av förnyelsebara energikällor som fåtts till stånd om man satsat de miljarder som satsats i kärnkraften. Man blir riktigt matt…… 🙁

  11. I debatten i dagens Radio Keski-Pohjanmaa hade man en diskussion om att jamna ut kolsänkorna med utsläppshandel! Finland har gått genom tre krig och behöver inga diktat från Bryssel. Bevisats tididgare genom Europas högsta bilskatt som skulle slopas vid EU-inträdet. Trots upprepade bannbullor från just nämnda Bryssel så hänger den fortfarande med och därtill har kommit olika former av brukksskatter + höjda bränsleacciser SÅ slappna av gubbar och låt vettet jobba, vi är ju trots allt endast en knapp promille av jordens befolkning så vad vi sänker hit eller dit har ingen som helst betydelse globalt men nog nationellt för ekonomin och för att inte tala om krisberedskapen om vi sluta använda våra resurser. Hur hade det gått i senaste krig utan gengas t.ex.

    På tal om röstningsförfarandet så visade ju senaste röstning om regeringens förtroende mycket väl vart det bär. De blanka rösterna är, trots att en blank röst inte ska ha ngn betydelse, i sig ett ställningstagande. Visar på att det inte finns intresse för företagsamhetgen i Österbotten eller Vasa sjukhus t.ex. Men, man lämnar ju dörren öppen inför nästa regeringsval åt alla håll. Vindflöjlar.

    Eller som Nedervetilbon sa:”he finns int na surogaate fö vete”!

Kommentarer är stängda.