Frusen står vår åker.

Kölden knäppte till och åkern frös ihop. I morse hade vi -11,2°C på husväggen och en ostlig vind medförde att kylan kröp in bra överallt. Jag hade kanske inte riktigt räknat med att det skulle bli så pass kallt, väntade kanske en -8 eller -9 grader. Men så har vi ju övergått till vintertid så annat var kanske inte att vänta?

Nu idag blev det en påtvingad paus i skördandet men ännu igår söndag skördade vi in den sista brysselkålen och en del av grönkålen för att lite gardera oss för leveranserna. Vi hade natten innan haft några minusgrader vilket jag brukar vilja ha för att smaken ska bli den rätta på brysselkålen. En kock på en av de bättre restaurangerna i Helsingfors berättade för mig att den bästa brysselkålen fick han av finländska odlare som låtit den känna av lite frost. Han menade att vi borde satsa på brysselkål här där förutsättningarna för bra kvalitet var så goda. Och visst finns det en liten inhemsk produktion trots att det är svårt att prismässigt konkurrera med storodlarna nere på kontinenten. Brysselkålen kräver lång växttid så vi får nog inte på långt när lika stor skörd här uppe i norr. Men om nu kvaliteten är god så borde det ju gå att få ett högre pris, vilket nu i praktiken inte är så lätt.

Vår brysselkålsareal har därför minskat år för år så nu håller vi oss med bara så mycket att vi kan sälja dem via de egna kanalerna.

29.10.2018. Skördade in sista Brysselkålen.
I år prövar vi även en rödaktig variant, den verkar att ge lite sämre skörd men har inte angripits av ohyra i lika stor grad som den gröna.

Idag var som sagt marken för frusen för skörd av morötter och jag tyckte att den till och med tagit ihop lite för mycket för plöjning också. Så jag satsade på att köra bort lite jordvallar som nu finns lite varstans efter rensningen av vattendragen. Det ska ju åter bli varmare så plöjningen får anstå ännu en tid. Det var ju tacksamt att köra jord nu då däcken hölls rena så att jorden inte drogs upp på landsvägen.

Dagarna blir korta så här års och nu efter omställningen till vintertid blir det tidigt mörkt om kvällarna. Men då det finns mycket jobb så får man försöka jobba lite i lampskenet också.

Underhållet av ån och bäckarna har förlöpt bra i de fina förhållandena och vi håller nu på med den sista avdelningen så snart står vi bättre rustade för nya regnsomrar. Som huvudsyssloman känns det bra att ha försökt undvika situationer som den i augusti 2016.

Nu torde ån svälja vattnet bättre än tidigare.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Frusen står vår åker.”

  1. Hade en lång text till dina diken men den tog capita coden igen. När man tycker sig förstå den,men näha.

    De som klara capita coden galant har inte så mycket att säga så det blir ingenting. När man gör bankbetalningar säger det till det är fel så får man försöka igen.

    Med tema gräva så går det som familjehobby också.https://www.youtube.com/watch?v=NahOTuJA090

  2. OK, jag brukar “måla” och kopiera innan jag försöker sända så har jag texten i urklippen ifall det misslyckas. Ett eget litet talvivaara där i videon?

  3. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/artikkeli-1.323867

    Vad jag saknar i Österbotten är en såg (bortsätt ahlholmen ,påras) en riktig bondsåg . Nu finns Luvia, seikun , Pihlava, merikarvia, Isojoki, lapua. Varje körd km sänker kubikpriset på stock. Det var stockarna.

    Enligt metsälehti 6/18 så är skogspriet/ha 20% för dyrt i inköp och det löns ej mera att köpa skog. Enligt mt artikeln har massaveden bättre pris i Sverige. Så mitt förslag är att köpa aktier i svenska skogsbolag med skogsinnehav, 200-350 aktier och man är indirekt ägare i ett ha skog i Sverige. Då är man först i kön vid nästa lågkonjunktur.

    Är någon läsare intresserad av en skogsresa till Canada i höst så anmäl er!

  4. Med bla kanoner, gevär och traktorer har det här landet byggds upp (och förlorats i val tänkte jag säga).

    Somliga tycker historia är ute men när en amerikansk pansargeneral korsade europa i brinnande strid hade han en manual som Julius Cesar gjort upp några tusen år före var man tar sig över floder(vadställen) så allt ändras inte på några år fast man skulle tro det.

    https://www.youtube.com/watch?v=GJyWltXEMnc

Kommentarer är stängda.