Skrivbordsarbete hör inte precis till mina favoritsysslor men hör ändå till vardagen i dagens jordbrukande och i höst har jag tyvärr lite mera av den varan än vanligt. Jag har nämligen äran att vara uttagen till helgårdsgranskning och även om det mesta är dokumenterat så är det förstås inte i en form som andra än jag förstår. Sammanställandet av dokumentationen om mina göranden på gården har jag ändå fått lägga åt sidan för första prioritet just nu är att slutföra uppdateringen av delägarförteckningen i årensningsprojektet.
Vi har under hösten rensat närmare 11km vattendrag och det börjar bli hög tid att överlämna intressenternas uppgifter åt entreprenören för fakturering. Uppdateringen av delägarförteckningen lovade jag som huvudsyssloman för projektet att ta hand om då basmaterialet från grundförbättringen för närmare 30 år sen fanns att utnyttja som grundmaterial. Något jag säkert kan göra nån regnig dag under sommaren tänkte jag i våras då vi inledde planeringen. Nå sommaren bjöd inte på många regndagar och hösten blev fin vilket gynnade grävningsarbetet men även andra utomhusarbeten så pappren har blivit liggande då jag hellre jobbat ute.
Det visade sig dessutom vara lite mera jobb att uppdatera uppgifterna än jag till först hade tänkt. Visst förstod jag att det hänt ett och annat ägarbyte och att någon åker omvandlats till tomtmark som det ofta görs i ett aktivt och växande samhälle. Det som jag kanske inte till först tänkte på är att ändras uppgifterna för en figur så ändras beräkningsgrunderna för hela avdelningen. Hela rensningsföretaget om lite på 22km består av 15 avdelningar och nästan 500 figurer men vi har nu inte rensat mer än hälften denna gång. Tack och lov har man dator till hjälp annars hade det nog varit övermäktigt att så här på sidan om de dagliga göromålen göra beräkningarna. Basmaterialet är ändå i pappersformat så det första att göra är att mata in alla uppgifter i kalkylprogrammet och få alla beräkningsformler i ordning. Vid framtida rensningar borde således uppdateringen vara enklare om materialet fås sparat och i en sån form att nästa generation av datorer kan hantera det.
Jag börjar nu vara på slutrakan och har efter sysslomannamötet i tisdags materialet framlagt att tas del av för hugade intressenter. I julhelgen ska jag sen överlämna materialet åt entreprenörerna.
I mellandagarna får jag väl så ta itu med gårdsgranskningspappren även om jag mycket hellre skulle dra till skogs för att gallra eller inleda skidträningen inför vinterns upplevelser med bland andra ett deltagande i MarciaLongan i Italien i slutet av januari, vilket nu inte känns så värst avlägset längre.
Aj joo, några julhälsningar har jag inte heller ännu hunnit posta, får väl sammanfatta mitt traditionella julbrev till släkt och vänner under julhelgen. Lite sent men det blir väl jul ändå?
Passar ändå på att ifall tid för ytterligare inlägg innan jul inte fås till stånd att hälsa alla bloggläsare en riktigt god och fridfull jul.
GOD JUL!
Borde egentligen julstäda men: Sjukdomar, utdragen skördesäsong, dikningsprojekt, bokslutsperiod, bondblogg mm och det är klart de helgårdsgranskning. I bland känns det som en enda person skall bära “hela värdens bördor” så där på håll sett. Samla ihop eget levebröd på att söka fel på andra, dagens tullindrivare kunde man säga. Kämpa på ! Ha någon att spela in helgårdsgranskningen så kan du sända urvalda delar på bondbloggen, så konsumenterna får se hur mycket det krävs för att “få odla lite mat”
https://www.youtube.com/watch?v=4KOUlEmGNAw
Den där uppdateringen skulle ni ha låtit lantbrukssällskapet göra, så gjorde vi. Det är ingen oöverkomlig kostnad och framförallt får var och en stå för sin andel av uppdateringen. Nu får ju du (som är en av dem som har mest att göra) syssla med det där säkert mer eller mindre på talko kan jag tänka mig.
Nå nee nu va det inte tänkt att klaga över mycket arbete, det mesta är ju frivilligt trots allt. Men ibland undras det över när nästa inlägg kommer så det var närmast för att visa vad som orsakat tystnaden 🙂
Och det kommer nog nåt om granskningen så småningom, jag hade så mycket bokat dagarna de besökte mig i somras så dom fick vandra runt fälten på egen hand så nån video från deras besök blev inte till. Men återkommer när jag återupptar rapporteringen.
Riktigt så illa som det kanske låter är det inte och jag får nog lite ersättning. Dessutom är vi här på landet bra med att ställa upp för varandra, jag har nog fått så mycket hjälp under åren att jag skulle få skämmas ögonen ur mig om jag inte försökte bidra med det lilla jag kan.
Det finns tydligen ännu någon fritänkare om, är nu allt som det skall :https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.351193
Fritänkare indeed ….. och en del lite på gränsen här eftersom vi vill hålla oss politiskt neutrala 🙂
Vad gäller byråkratin så har tanken nu som då slagit mig att om det nu går 23-24 bönder per byråkrat inom landsbygdsförvaltningen så kanske det allra bästa vore om dom årligen cirkulerade runt på gårdarna. Var och en av oss bönder kunde på så vis ha en egen sekreterare för 2 veckor i året som kunde ta hand om de pappersjobb som vi inte är så brydda i.
En mycket bra ide, Christer! På samma gång fick de en bättre kontakt med det finska lantbruket.
Lite win-win, gårdens egen sekreterare ett par dagar per månad skulle sitta fint. 🙂 Kanske kunde det kombineras med lite rådgivning-vipurådgivare, “må bra”-terapi för bonden vid sidan om blankettarbetet? När det nu ibland pratas om förenklad byråkrati?
Ska till ministeriet den 10:e på CAP diskussion för grönsaksodlingen, kanske borde föra fram idén? Har bloggläsarna förslag på annat att ta upp?
Joo, nää, fyy ! Det vore rena mardrömmen att ha byråkrater rännade här. Även om man klagar över ifyllande av blanketter så är det MYCKET bättre att de hålls borta härifrån.
Njaa, säg inte det. Man kunde få gå till sängs när arbetsdagen är slut istället för att somna över tangentbordet med ritande av kartor, blankettifyllande, statistikförfrågningar, bokförande av odlingsåtgärder, antalet skördade lådor för lagerbokföringen, med märkfärg måla gränserna för skyddsremsornas bredd, räkna tröskelvärden för bekämpningsåtgärder m.m. Det finns hur mycket arbete som helst som skulle passa en byråkrat. 🙂
Är medveten att det vill komma mycket från väst eller så är det finskt. Som finlandssvensk finns det inte så stort utbud. Sätter in en jordbrukslänk och en skogslänk
https://www.youtube.com/watch?v=lmi6lpbRIbo
https://www.youtube.com/watch?v=Jyk5XPZ_c_s
Christer bad om tips till ministeriet. Du kan ju lyfta upp det faktum att dina odlingar binder mycket kåldioxid🤣. Följderna står sedan konsumenten för, och då borde de betala för utsläppsrätter…
… och då borde ju pengarna gå till producenten av ko(å)lfällan och inte som nu åt stat och eu såvida de inte bara skänker ut stödrätterna! Kanske lantbrukets nya nisch är utsläppshandel då övriga stöd sjunker? 🙂 Inte för att jag ger mycket för att hela den här cirkusen har nån miljöeffekt men vi kan i varje fall hänga på trenden och casha in så långt det går när tillfälle erbjudes. Det är ju inte direkt så att det forsar in pengar genom både fönster o dörrar i den här branschen, med lite(stor) tur kanske genom nått mösshål…
Ha-ha-ha, bra idé !
Nämnde för någon dag sedan att allt gott kommer västerifrån men visst kommer lite från öst också !
https://www.fingrid.fi/-/custom/sahkojarjestelman-tila-169/
Så skulle man tycka men väntar bara att nån börjar påstå att kålkonsumtion leder till gasbildning vilken ska miljöbeskattas….
Även om jag noterar förändringar i klimatet så delar jag inte hysterin som nu verkar leda till nån form av fartblindhet med risk för förhastade beslut. Vi ska nog fundera två gånger vilka åtgärder som behövs och är bäst. Visst vore det fint om vi som de facto motverkar klimatförändringen fick lite kredit för det istället för skäll att vi inte gör tillräckligt. Det borde va motiverat med lite ersättningar och “morötter” för klimatarbetet.
https://www.sahkonhinta.fi/search
Det är bara att slå in ditt postnummer så finner man lämplig elleverantör och pris !
Överföringsavgifterna for i ett tidigare skede åt skogen.
Gick inte idag att plocka plastfria morötter i marketen, allt var inplastat/påsat. Det borde alltid finnas alternativ.
På julaftonen brände man av 92,66 kwh och x antal €. Det är nog den dyraste födelsedag vi firar år ut och år in. På vårt sett.
Min elleverantör är nog ganska konkurrenskraftig och överföringen är det svårt att göra nåt åt om man nu inte har så stor förbrukning som växthusen i Närpes att man kan satsa i egen distribution.
Vad gäller plasten så tycker jag inte att materialet i sig är ett problem, det är hanteringen ute i världen som falerar. Här i norden tar vi relativt bra hand om plasten.
Här i huset är det blott nån ljusstake som extra förbrukare till jul, i år har vi inte ens en egen gran. Vi kom nog av oss lite med julfirandet sen Erik kom bort, det blir inte riktigt den rätta stämningen efter att traditionsenligt ha tänt ljuset på hans grav. Men som sagt det blir jul ändå……