Klockan är blott 21:30 men jag tänker inte göra nåt mera idag. Ska försöka testa råden som en av radions sommarpratare delade med sig av häromdagen. Hon menade att man inte vinner nåt på att jobba 70-80 timmar i veckan.
Jag vet nu inte om jag håller med, i och för sig så har jag nu legat på kring 120 timmar i veckan en tid. Så långt kan jag hålla med att visst går det lite långsammare men att man på 40 timmar skulle hinna med det som man gör på 120 tror jag ändå inte på. Nå det må nu vara hur det vill med den saken men så länge det går bra känner man inte av tröttheten trots långa dagar. Idag blev det ändå en sån där skitdag som kommer nu som då och det är väl såna dagar man borde stannat i sängen istället för att försöka få något uträttat.
Det börjar bli torrt och trots att affärerna inte löper så värst bra så försöker man hålla grödorna igång, man vet ju aldrig när det blir lite mera drag på marknaden. Så igår kväll (läs natt) så monterade jag bevattningsrampen och drog ut för att lite mera på allvar vattna det nyplanterade till först och sen de övriga grödorna. Det har ändå gått så långt på sommaren att det börjar bli lite skymt mitt i natten så jag nöjde mig med att se att allt fungerade, vilket det gjorde. Men i morse då jag startade upp igen så drog jag av slangen, den slang som för närmare 10 år sen skadades av snöskotertrafiken då den lämnade kvar på åkern över vintern.
Slangen har med lite stöd av silvertejp hållit så här långt men nu var lyckan förbrukad. Så nu var goda råd dyra, det är inte lätt att skarva en dylik då slangen lindas upp på en trumma i samband med att rampen dras in. Att försöka stumsvetsa verkade vara det bästa alternativet så efter lite rundringning fick jag så till sist låna svetsutrustning från en jordbyggnadsfirma i grannbyn. Jag har tidigare svetsat Pel-slang i samband med att jag grävde ner pipeline för bevattningen så metoden är inte helt främmande. Belastningen på en slang till bevattningsmaskin är dock betydligt större än en på en slang som ligger mer eller mindre orörligt i jorden. Satte därför mig ner för att i ett par timmar fördjupa mig i ämnet innan jag, efter att ha övat lite, med hjälp av min iranska arbetare tog mig an slangen till rampen.
Det såg ganska lovande ut men höll ändå inte mer än ett 50-tal meter, draghållfastheten och trycktåligheten var det inget fel på men skarven blev lite för stum så den sprack sen när den böjdes i samband med upprullningen på trumman. Vet nu inte om jag imorgon orkar göra ett nytt svetsningsförsök eller om jag tar bort den del av slangen som är söndrig och gör en 230 meters av 300 meters maskin, åtminstone tills jag får ny slang monterad.. Eller är det nån här som vet vad som gick fel?
Uppdatering följande dag.
En natts sömn och nytt försök, skam den so ger sig. Det ser ut att hålla nu. Prövade med lite mindre tryck och mindre svulst, borde kanske fixat lite förböjning av slangen också får att minska på töjningen. Men som sagt hittills håller det.
Snygg skarv. Jag känner inte till plastsvetsning men det brukar inte vara själva skarven som är problemet vid svetsning utan materialförändringarna bredvid svetsen. Vid metallsvetsning så kan man värmebehandla materialet för att försöka få tillbaka dess egenskaper. Jag vet inte om det också gäller plast.
På tal om arbetstid så tror jag de pratar bara skräp. Det beror förstås på arbetet men sällan kan man arbeta så intensivt att samma arbete kan göras på halva tiden. Möjligen antar de då att nån annan gör en del av arbetet men det gäller ju inte bönder. Tvärtom tror jag det är bättre att arbeta längre tid men lugnare. Det är då man börjar ha för bråttom som det sker misstag som blir dyrbara och försinkar alltihop.
Farsan brukade säja att det blir en hel del gjort i alla fall för en dålig karl bara man håller på i sakta mak hela tiden. Nå, för en gammal gubbe så finns det inga alternativ än att hålla på hela tiden för att få nånting gjort. Den tiden är förbi då man kunde rycka i och jobba hårt i ett dygn och sedan ta ledigt.
Joo, tyckte själv att det såg bra ut men slangen är gammal (sen -94) och av den hårdare PEH kvaliteten för att bättre motstå nötning vid dragningen. verkar som om det brast strax bredvid svetsningen. Vet nu inte om jag ska prova igen med lite lägre temperatur eller om jag lämnar bort den första 70 metern före brottet och kör med de resterande 230 metrarna. Efterbehandling har jag inte hittat några uppgifter om.
Sen ser det ut som om nästa vecka ska bli regnig…..
De e väl mycket projekttänkande i arbetsvärlden numera, vet inte vilken bransch sommarprataren talade om så det är svårt att avgöra. Kan tänka att det när det gäller tankearbete och dylikt så är det bra att vara skärpt och sova på saken mellan varven. I mitt arbete är det nog mera utnötningstaktiken som gäller, så fort man slappnar av lite så lämnar man efter.
Jag sysslade i ett tidigare liv med forskning kring abstrakt matematik och det fungerade förvånansvärt lika som jordbruket. Man kunde absolut inte arbeta från 8 till 5 utan måste arbeta dygnet runt då det gällde. Men ibland måste man bryta tankebanorna helt och syssla med något helt annorlunda – som jordbruk. Den bästa avkopplingen var att arbeta sej kroppsligt helt slut. Att bara ligga och slöa var inte till någon nytta alls. Bondeyrket är utmärkt för man får helt naturligt stor omväxling. Om man fastnar på något problem så går det bäst att dricka kaffe om det är ett litet problem och är det något svårare så kanske man måste börja med något annat en tid. Det undermedvetna får fortsätta fundera på problemet och efter en tid så visar sej underligt nog en lösning. I vissa fall kan det ta lång tid – upp till några år – men det lönar sej sällan att pina fram en lösning. Men så är jag ju litet långsam av mej också. Det bästa med bondeyrket är att man kan låta vissa arbeten ligga medan man funderar. Andra arbeten måste bara klaras av genom att man arbetar dag och natt (speciellt de som är beroende av vädret). Det är alltså ganska löjligt att prata om nån arbetstid för den beror helt på arbetets art.
Är nog lite rädd du aldrig får samma draghållfasthet vid skarvning som original. Efter en tid så går slangen av mitt i natten under bevattning och du har en mindre syndaflod att reda upp efteråt, söka reda på hundratals kubik matjord som är på vift. Ring kwh där borde någon veta. Eller kanske det är en försäkrings ärende.
https://arenan.yle.fi/1-50179722
https://arenan.yle.fi/1-50180260
Satte också in en bonde på bondbloggen.
Tillbaka till arbetstimmarna, det är väl de djupa tankarna som försämras vid långa arbetsveckor. EU kortade ned tunga trafiken körtider med de själva drar maratonmöten för att hitta den rätta ledaren under stor trötthet. En ledare som skall styra hela skutan.
Lyckas det inte att trä på en överdimension av slangen innan svetsning och sedan dra den över fogen och svetsa båda ändorna? På så sätt skulle belastningen fördelas på tre fogar och över längre yta. Brukar nämligen skarva järnrör på detta sätt om dom är tunna eller upprostade. Brukar hålla men, plast kan ju bete sig annorlunda. KWH-koncernen har en hel avdelning med uppfinnarjockar (bl.a min kusin är en av dem) som nog säkert vet svaret om du kontaktar dom.
Njaa, slangen bör vara slät för att problemfritt lindas upp på trumman och passera styrgaffeln som styr slangen. Nu ser svetsning #2 ut att hålla, körde ett drag till ikväll.
Övervägde faktiskt då när skoterskadorna uppdagades att ta maskin till KWH i Gamla Vasa för att direkt från tillverkningen låta rulla på en ny slang. Nu lär (om jag är rätt informerad) PEL-slangstillverkningen ha flyttats bort därifrån så den möjligheten finns inte längre.
Enligt uppgift ska en skarvning gjord på rätt sätt bli minst lika stark som slangen i övrigt. Men det är klart en gammal slang från -94 kanske inte låter sig skarvas så där bara. Jag låter nog inte maskin gå oövervakad några längre stunder numera då allt börjar bli så gammalt. Tidigare då funktionsvakterna och tryckvakter va i gott skick kunde man nog gå och lägga sig efter att maskin startats och det var klart på morgonen. Tror nog inte det är nåt för försäkringsbolagen, snarare hade det varit frågan om en polissak då när slangen skadades.
Du hittade sommarprataren och även en riktig bonde på arenan ser jag, lyssnade nog till Holmkvist också när det gick i radion.
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/301216
Det ser ut som flisbrännarna inta får flisa värdeträd mera (allt ned till 6cm !) för det kommer skogsindustrin behöva i framtiden. Då hålls massa prisen på skälig låg nivå i all framtid när konkurrens utesluts på laglig väg.
Glömde bort tidigare att rekommendera Mats Holmqvists eminenta blogginlägg också. Samma tema som sommarpratet men skriftligen.
http://andetag.blogg.hbl.fi/author/mats/