Jag förundrade mig över vad folk äter nu i ett tidigare inlägg och hade mina aningar om att det var vädret som hade sitt finger i spelet. Verkar trots allt ligga nåt i mina funderingar för i takt med att temperaturen steg så pass att hästflugor och bromsar vaknade till liv, vilket dom brukar göra vidpass 22°C, så började telefonen vakna till liv. Det var likadant 2017 då det var svalt så blev det en del sallat att fräsa ner medan den gick bra åt i värmen ifjol. Hade redan i vintras lite på känn att jag borde ha minskat sallatsarealen något inför säsongen men då en hel del köpare som annars inte brukar höra av sig i vintras ringde och meddelade att de är intresserade av våra produkter så körde jag vidare med samma odlingsplan som tidigare. Vilket resulterade i att fräsen fick jobba igen.
Nu går det som sagt bättre åt men det är svårare att få fram förstklassig vara och framför allt kroppsligt tyngre att skörda i det varma vädret. Vi försöker börja före 6 om morgnarna och det går hyfsat framåt 8-tiden men arbete finns ju för hela dagen (och natten med).
Torrare än ifjol.
Många pratar fortfarande om torråret 2018 men faktum är att det regnat mindre i sommar än det gjorde i fjol. Däremot fick vi mera regn i maj i år än året innan då vi fick endast 5,5 mm regn i maj. Orkar just nu inte verifiera mina uppgifter men ett snabbt överslag ger vid handen att så är fallet. Det som räddat växtligheten så här långt är det svala vädret som medfört att växterna vuxit långsammare och inte behövt så mycket vatten som i fjolårets långvariga värmebölja.
Nu då värmen kom så blev det fart på grödorna och därmed ökade vattenbehovet drastiskt så det blev att börja bevattna så mycket man orkar igen. Vis av fjolåret så har jag i år grönsaksodlingarna bra samlade så flyttningen av bevattningsanläggningen är enklare än då när odlingarna fanns på 6 platser och med långa avstånd emellan. Men det gäller inte enbart att ha utrustning, det krävs vatten också. Jag dämde upp i bäcken när flödet minskade och har just och just klarat mig så här långt tack vare moderat vattenbehov, det är ju närmast det nyplanterade som vattnats. Nu går det större mängder åt och flödet är så gott som obefintligt. Hoppet står till att eventuella åskregn ska fylla på med nytt vatten. Dom är dock väldigt oberäkneliga och lokala så inte mycket att lita på.
Lite mera slang blev det att skaffa för att nå alla knutar och valet föll på några rullar brandslang som är lätta att flytta. Jag hade tänkt dra slangen genom trummor under vägen för att inte störa trafiken men det visade sig att de mindre gårdsvägstrummorna antingen var fulla med skräp eller ihopklämda av tung trafik/dålig läggning. Så det blev att dra över infarterna istället, bevattningen sker mest nattetid så det stör inte så mycket och det är ändå rätt temporärt. Grannarna är dessutom förstående så inget större problem såvitt inte det blir nån nödsituation.
Det går att sätt en planka på var sida om slangen och spik ihop utanför körspår. Så går det ovanligt bra att köra över slangen i sakta hastighet både vid vattnandet och vila. Om något skulle hända bör man givetvis stå för det själv. Sylvassa stenar bör man föra bort under slangen.
Vet int om man vågar nåt dylikt längre, dagens bilar är så låga att en 4 tums batting runt slangen nog är i högre laget. Tidigare har jag nog praktiserat dylikt bl.a. då på Korsholm men bilarnas terrängduglighet var lite annan på den tiden.
2*4 eller 5″ på flaton. Poängen är att få klätterverkan fast det trycker ihop slangen en del gör inget. Vattentrycket trycker ut den snabbt igen. Utan plankor skjuts slangen framför däcken. Här har bilar traktorer sopbilar mm kört över hundra tals gånger och det har aldrig hänt något. Då har underlaget varit jord, sandväg till oljegrus.
Här har det faktiskt kommit två ordentliga 50 mm regn i början på sommaren så vi kan inte klaga. Nu börjar det vara torrt men växterna har redan djupa rötter.
Hettan är däremot ett stort problem. Jag orkar inte arbeta på taket mitt på dagen så det blir korta dagar tidigt på morgonen och sent på kvällen. Det var litet bättre förrän den senaste hettan slog till. Egentligen perfekt väder för taklagande: Mulet men inget regn. Nu väntar man på varje litet moln som åtminstone för en tid tar bort den stekande solen.
Väderprognosen hotar med tre dagar över +30 grader ännu men nästa vecka skall det bli litet svalare. Men inget regn …
Det var någon på bondbloggen som ringer pappa när något gått sönder men ännu bättre att man gör själv när pappa står bredvid och säger hur man skall göra. Här är stabila men tunga saker som håller att skruva med och man inte behöver glasögonen för varenda moment.
https://www.youtube.com/watch?v=TSC3_FSHV5s
Har varit med flera gånger på utställningar när yrkesbröderna fån öst bytt laddare vattpump kilhjul och alla remmar och mycket mer på bussar på någon parkering eller gräsmatta. Ingen dyr hall eller verkstad behövs för “småsaker”
Tror nog Christer har rätt i att det är torrare i år än i fjol. I fjol hade det ju föregående års veritabla rotblöta i botten, men i år så har det ju varit torrt i skog och mark vintern igenom innan så det finns inga reserver.
Har roat mig med att bygga en skogsväg och hittills har jag inte hittat en droppe vatten! Märks även på att
skogsbären mognar ojämnt och blåbären är väldigt små och ynkliga på de torrare platserna.
Lite bekymmersamt att prognoserna utlovar värmebölja i två veckor framåt precis nu när spannmålen börjar
mata och skulle må bra av en skvätt regn varannan dag. En gammal farbror i Malax sa en gång till mig att “kom ihåg pojk, att torr somarn lånar alder åv ande våt”. Kan väl stämma, men bara till en viss gräns
och nu du blivit förärad en egen burk…
https://www.geocaching.com/geocache/GC8AXNZ_farmarettes
N 62° 58.030 E 021° 41.245
Joo vad gäller typ brandslang så är det väl ok att slangen kläms ihop lite, plåtrör och pelslang kanske inte är lika tåliga?
På radion va det visst nån spannmålsbonde som menade att det inte behövs mera regn nu att det kommit tillräckligt. Tror det var nån ditåt Nisses håll, man får ju höra hela svenskfinlands regionala nu i semestertider med gemensamma sändningar.
Här går det redan på reserven och t.o.m. spannmål verkar börja brådmogna i hettan. Vad gäller grönsakerna vill vi ju ha regn långt in i september. De e nog lika så väl att vi inte kan styra vädret då önskemålen varierar.
På radion påmindes det om att arbetstagarna har rätt till ytterligare en 10 minuters svalkande vila vid temperaturer över +28°C. Man fick den bilden att det utöver den normala 5 minutersvilan skulle läggas till ytterligare 10 minuter. Jag måste riktigt kolla upp hur det var då jag för min inre syn såg en fjärdedel av arbetsfolket sittandes i skuggan. Nu var det inte riktigt som radion förmedlade utan det är så att man bör ordna så att personalen får jobba 10 minuter med arbete där temperaturen inte överstiger 28 grader.
Kanske borde man ordna med 2 st 4 timmars skift i stället för det normala 8 timmars precis som du gör. I går börja jag faktiskt själv må lite dåligt efter att ha jobbat hårt i 6 timmar i hettan. Sov en stund i kylen (+2°) och orkade ýtterligare ett arbetspass framåt småtimmarna…..
Ja dootär har ordnat med lite extra trafik runt odlingarna 🙂 Man borde ha “heimane i skick” hela tiden 🙂
Det är inte temperaturen som är det värsta utan solen. Jag klarar mej bra bara det är mulet fastän det är hett. I dag var jag tacksam över varje litet moln som kom mot solen. En dag var det dis och då minskade solstrålningen betydligt. Nu arbetar jag också på den allra värsta takdelen där solen kommer vinkelrätt mot taket.