Så kan vi då börja summera växtperioden 2019. Jag hade stött mig på två växter (förutom vallen då) denna sommar och det gick ju bra. Till 50% åtminstone. Havren är det inte desto mera att orda om, den gav 5800 kg och det får man väl var nöjd med, dessutom korta torktider så egentligen var det väl superbra.
Lite annat var det med vårrapsen. Där står man nog som ett fån mitt på åkern med tummen i munnen och funderar vad som egentligen hände. Visst, genom åren har grödor lyckats bättre och sämre, ibland t.o.m gått riktigt illa, men något som kan jämföras med årets oljeväxtkatastrof, det hittar jag inte nånstans i historien. Det blev alltså totalskada, ingen skörd alls, och det har aldrig hänt mig förr med någon enda gröda.
Dessutom var vägen fram till totalskadan märklig och krokig och nån lösning eller förklaring, det har jag inte kommit på.
Rapsen såddes i helt bra förhållanden 9 maj vilket borde ha varit en bra tidpunkt, jorden var hyfsat uppvärmd och en stor del av vårfukten fanns kvar i jorden, så sådden kändes bra. Som utsäde använde jag nyköpt betad raps så där borde inget ha varit fel. Bearbetningen gjordes grunt, närmast bara utjämning av plogskivorna så det borde också ha varit ok.
När tre veckor gått och inget liv syntes i åkern började jag oroa mig. Efter fyra veckor oroade jag mig ännu mer. Eftersom jag noterade både kålmalar och jordloppor så körde jag ut insektmedel (något som jag drar mig i det längsta för att göra) och se, helt plötsligt var åkern grön av spirande nytt liv. En närmare titt gjord mig lite betänksam för det såg inte riktigt ut som jag ville, det typiska fyrabladsstadiet med två stora och två små blad var liksom utbytt mot något snarlikt, men annorlunda. Men eftersom plantorna stod i perfekta sårader och dessutom kom lite senare upp där det var lite senare sått så gav jag mig nöjd med att det var mina egna botaniska kunskaper som sviktade – vilket det tyvärr inte var.
Rätt snart stod det klart att det var Chenopodium album, dvs lergräs som gjorde mina rapsåkrar gröna. Varför dom plantorna stod precis i såraderna känns som ett mysterium, men jag antar det har något att göra med gödseln, dom trivdes väl bäst tillsammans med den. Midsommartiden hade jag ännu inte sett till speciellt många rapsplantor, men däremot gav jag mig på lergräset med en rejäl dos Galera. Galera är dyrt och effekten blev – noll.
Visst, nån enstaka planta domnade väl bort av Galeran, men inte var effekten speciellt imponerande. Nån vecka in i juli gav jag upp. Efter att ha läst in mig på EU regelverket där det stod att det är tillåtet att misslyckas, men att man alltid måste bekämpa ogräs så fattade jag det oundvikliga beslutet.
Att ge upp
Alltså gav jag mig med tungt sinne ut på åkern med trädeskrossen. Fortfarande såg jag inte till någon raps, men en tät djungel av halvmeterhögt lergräs tycktes flina mig rätt i ansiktet. Nyinköpt utsäde, tillräcklig gödselgiva och besprutningar med Karate Zeon och Galera hade inte hjälpt utan fiaskot var ett faktum.
Slåtterkrossen gjorde sitt och i slutet på juli var det som skulle ha varit en fint blommande rapsåker en nyslagen lergräsåker.
Nån vecka senare ändrade åkern karraktär. Till en början iddes jag inte ens gå och titta på eländet, men rätt snart stod det klart för mig. Fina små rapsplantor såg dagens ljus. Där, och där, och där. Lite överallt. Det fanns alltså liv i åkern trots allt. I början på augusti. Vad gör man med spirande raps i början på augusti. Ingenting vad jag vet.
Idag har vi då den 25.9 och jag har gjort min andra attack för åter mot rapsen. Denna gång med tallriksharven.
Det är väl onödigt att skriva ut vad jag tänkte medan ovanstående verksamhet pågick. Jag klarar nämligen inte av att göra det utan att ta till kraftuttryck.
Nu blir det liksom lite kvar att fundera på. Jag anar väl att största orsaken till detta var att jag trots mina årsringar som oljeväxtodlare sådde för djupt, men varför:
a) kom allt ogräs i exakta sårader i början på sommaren?
b) fungerade inte Galera alls?
c) Kom rapsen igång genast lergräset var bortslaget mekaniskt?
Ja, säg det?
Verkligen mystiskt. Har du kvar något utsäde ? Sätt i så fall i en sålåda och kolla vad som kommer upp. Hur säker är du på att utsädet var OK ? Jag antar att du köpt det. Kan det ha skett någon förväxling och att det var höstraps eller nånting ?
Man blir aldrig riktigt fullärd med odlandet utan det kommer nya problem hela tiden.
Lite skumt är det också att ogräset kom upp i såraderna., det brukar ju nog finnas jämnt överallt. Jag har också använt Galera före jag började med eko, vill minnas att effekten var riktigt bra då.
Kan skadeinsekter ha angripit plantorna före uppkomst.
Jo, detdär med skadeinsekter trodde jag också länge på, men varför skulle plantorna ha tagit ny fart i augusti då?
Roten kan ju kanske vara livsduglig och vänta på bättre tider, dvs tills skadeinsekter har försvunnit.
Nu kom det här problemet lite väl sent till experterna på bondbloggen.
Jag tror det såddes för tidigt och de få plantor som grodde åts upp eller skadades av insekter. Rypsväxter vill ha varm jord och ordentligt med värme efter sådd. Sedan när du rörde i så tog de flesta frön och grodde. En liten planta måste växa snabbt för att hinna ifrån skrottarna. Ännu värre nu när betningen och besprutningen blivit begränsad. Som jag skrev tidigare så är odling bundet till stora risker.
Sätt gärna en bild på bloggen i realtid så kanske någon kan skilja plantan från ogräset i såraderna.
Kafka
Tror ett litet frö har två möjligheter gro eller inte gro, det är nog fråga om olika frön. Att vänta tills insekterna dragit vidare för en enskild planta är inte så troligt.
Det låter som om du fått lergräsfrön i stället för rybsfrön dom liknar varandra rätt mycket så i en blandning kanske det inte syns i första hand. Har du frön kvar så sätt på groning i ogräsfri jord (ren torv) så ser du vad som kommer upp. Kommer det lergräs så kan du reklamera fröpartiet och kräva furstlig ersättning 🙂