Det blev litet kallare och torrare så nu kan man fortsätta med skogsarbetet. Men fastän man glatt far till skogs så kommer man inte lika glad därifrån för det finns alldeles för mycket rötskadade granar.
Så är då frågan hur man gallrar. De gallringsmallar som rådgivningen kör med är värdelösa för mej. De leder till alltför gles skog där en storm tar bort de kvarlämnade träden. Jag har försökt att hugga smala remsor på norra sidan så det kommer ljus in för föryngringen. Men inte så mycket ljus att gräset blir ett problem. Om man lyckas få föryngring upp över en meter så är gräset inte ett problem mera.
Då man gallrar så tar jag bort de undertryckta men också yviga stora granar. Däremot rör jag inte laggarna mot söder och sydväst (den vanligaste vindriktningen) därför att där finns det träd med stabila rötter som klarar av stormar och skyddar klena träd längre in i skogen. Först senare kan man ta bort träden i laggarna. De är ofta korta med grymma kvistar som måste kvistas för hand. Den lilla traktorprocessorn klarar inte klena träd med tjocka kvistar. Dragrullarna bara svarvar sönder stammen.
Men just nu har jag problemet med många rötskadade. Eftersom det sällan syns utanpå om det finns röta så är det frågan om ifall man skall ta bort alla granar och försöka få tallskog i stället. Men där har vi stora problem med älgarna som äter upp alla tallplantor på nolltid. Dom borde skjutas !
Rötan verkar finnas i klungor av träd så jag försöker gissa mej till var de rötskadade finns och så hugger jag bort dem. Det finns till all tur en hel del tallar men man ser dem inte förrän man tagit bort granarna. Marken är stenbacke så den borde passa bra för tall.
Jag gallrar inte så kvarblivna granar är jämnt utspridda. Enligt en undersökning hos SLU (Sverige lantbruksuniversitet) så är det bara fråga om antalet träd per hektar som bestämmer tillväxten. Rotsystemet är nämligen mycket utspritt så om två träd står alldeles bredvid varandra så har de i alla fall gott om utrymme eftersom rötterna kan gå åt två olika håll.
Problemet med blåst och snöbrott är större då träden står glest så jag lämnar gärna klungor av träd (2-4) som stöder varandra. Helst bör de vara ungefär lika höga och ha tillräckligt med kvistar i kronan. Undertryckta ger inte mycket stöd och har inte heller tillväxt.
I den skog vi nu hugger så håller träden på att växa in i stock men det tar ännu 20-30 år. I alla fall så borde det komma förnyelse i norra kanten där det finns ganska stora granar. Inne i skogen hugger vi också upp breda vägar så det kommer in ljus. Där vi haft körvägar ser man riktigt gott om granplantor. Frågan är om de blir rötskadade men jag vill inte ta bort dem än för de skyddar mot gräs även om de får röta. Och så måste vi se om det kommer tallplantor.
Maskinerna har fungerat ganska bra även om det naturligtvis kommer reparationer hela tiden för de råkar ut för hård påfrestning i skogen. I processorn så kilar kvistar sej in i alla möjliga springor så att man ibland måste skruva sönder den för att få bort dem. Men efter det jag satt plåt utanpå returfiltret har det inte varit större problem.
Nu då maskinerna är i skick så är det bara gubben som borde få en översyn. Kanske man borde byta cylinderfoder på honom och ställa in ventilerna. Men jag har sjukhusskräck så taktiken är att inte klaga utan skjuta upp alla läkarbesök så länge det går på något sätt. Man känner sej förresten mycket bättre efter att ha varit i skogen någon dag. Tandläkaren måste jag gå till i förrgår men det är inte så farligt. Jag har inga problem med borrar.
Ifråga om sjukhus och doktorer kan man ju alltid hoppas att man kan skjuta upp allt tills man dör …
Sådär ja! -12 iaf så med ett par likadana nätter till så kanske det finns en sportslig att få kört ut grannens
virke från mossen… Belackare rekommenderar en 3 m:s ribba att slå i avgasröret så vi hittar 390:an sen
när vi kört ner…
På tal om gallringsmallar, så är jag ingen skogsexpert, däremot grannen har det på sina 5 fingrar. Vi brukar
försöka sköta 1:a gallringarna så gott som utan stickcvägar och hugga upp bara så man ryms emellan med
jordbrukstraktor och utnyttja naturliga öppningar där det går. Lite tätare än rekommendationen brukar grannen rekommendera för att det ger ngt längre stammar. I 2.a gallringen huggs stickvägarna upp och då
brukar ju givetvis stockprocenten stiga. Ett skifte som är lite intressant, eftersom det blev sått samma år som jag föddes (1959). Var med och röjde när jag hade ny moped, 1:a gallring -92 och vid andra gallringen
-17 började vi från 1150 stammar/ha, dvs nästan vartannat träd skulle bort. 202 m3/ha var gallringsutfallet, vilket processorföraren noterade att många slutavverkningar inte ens klarar! Så grannens skogsöga har nog gett resultat.
Älgarna borde inte skjutas! Utan den som har inkomst av viltet borde också bekosta de skador viltet orsakar, oavsett om det är i skogen, på fälten, i trädgårdarna eller på vägarna. På så sätt skulle viltstammarna snabbt anpassas till en nivå alla parter är nöjda med. Så fungerar det i t ex Tyskland
Jag har också gallrat lite på en stenbacke nu när det inte går att hugga flisved på låglandet längs åkanterna som jag brukar göra. Har konstaterat samma problem, onödigt mycket röta i granarna. För min del tror jag nog att det blir att ta bort allting om några år och plantera tall, fastän skogen inte är ens nära fullvuxen än. Bara man markbereder brukar gräset inte bli så stort problem på stenbackarna.
Vi är inte ensam i skogen längre. https://www.youtube.com/watch?v=QJ-W_yib6uc
Det påpekas då och då att den som har inkomst av viltet ska stå för skadorna viltet förorsakar, underförstått jägarna. Men, jag som jagat i över 50 år har inte ännu fått någon inkomst från jakten frånsett markarrendet som inte ens räcker till skadorna i egen skog. Staten förtjänar ju på licenserna men att söka därifrån ger bara en bråkdel av kostnaderna om man ens får något. Vi har haft mycket älg till och från men mest skador gör dom nog i sädesfältena, skogen repar sig nog, men hugg inte ner slyet!
I vår förening brukar de sälja någon älg så det täcker i stort sätt licenserna. Köttet skall räknas som inkomst när det ej behöver köpas. I synnerhet i år hos oss snöfria vinter har älgen tagit björk och rönnsly och tallarna på de platser klarat sig bättre än normala vintrar. Det finns fortfarande för mycket älgar.
Tror jag skulle huggit bort de festa av granarna och planterat tätt och trampat gräs några år. Det kunde göras till en skogsdag för barn och barnbarn att fara till skogs och trampa gräs och pick nick mellan varven. Inte sagt det lyckas i alla familjer. Finns något biopreparat det går att spruta på talltopparna så älgen inte äter av plantorna.
En riktig man typ 50+ behöver nog gå vart annat/tredje år och ta ett blodprov så de kollar upp ett tjugotal värden, lite som en markkartering av åkern, det är bra att följa med över tid så de(man)märker om det bär av.
För min del är det kolesterol som följs med. Havregrynsgröt med bär är nuvarande medicinen. Kroppen skall skötas lite som en veteranbil.
Som en veteranbil? Betyder det att det ska putsas och gnidas och blott användas sparsamt några få soliga dagar i året?
Sällan besöker jag doktorn men lär bli aktuellt nu om man vill behålla bokstäverna i körkortet, brukar annars hålla koll på mina värden med att kolla tiderna i skidspåret 🙂
Jag vill inte ha nån som helst undersökning och alls inte några mediciner. Får man en medicin så blir det biverkningar som kräver en annan medicin och biverkningar av den andra kräver en tredje osv. osv. Och det är bara illa att veta vart det bär – som om vi inte alla visste det …
Jag har tänkt dö med stövlarna på (skogsstövlarna) men det kan ta en tid ännu för jag blir bara piggare ju mer jag är i skogsarbete. Däremot kan jag få sjuk rygg av att sitta framför datamaskinen.
I dagens läge är det inte bara den som går till läkaren, utan också var man råkar befinna sig.
Själv råkade man vara i lappland när det första coronafallet dök upp.
Sedan råkade man vara på teneriffa på väg till la gomera där spaniens första fall dök upp. De flesta som besöker la gomera åker med fred olsen från teneriffa.
Nu råkar man bo på ca en km`s avstånd där ca 120 pesoner är satt i hammakarantän.
Råkade befinna mig i dragsvik när tjernobyl skedde och efter en timmes info så ut i regnet och springa.
Hoppas man nu har mera förstånd och sticker när det är dags.
Det kunde märkas tydligt på prisma idag att folk börjat hamstra bulkvaror.
Media är bra på att sprida hysteri, det må sen gälla corona, klimat eller något annat. Förr då man bara hade tidningar som skrev lokala nyheter var det bättre. Vem vet kanske coronaviruset inte är något nytt men att man först nu upptäckt det.
Annars varade skogsvädret inte länge, det är lika plottrigt nu som tidigare.
I dagens värld, med all slags “some” så väcks hysteri om allt från klimat till Corona. Tror det är fler åldringar som dör i vanlig influensa än av Corona, för att inte tala om hur mycket folk som super ihjäl sig eller stryker med i kostrelaterade åkommor. Vad beträffar dessa sociala medier så går det inte en endaste vecka utan att ngn politiker i ledande ställning kryper till skampålen eller avgår pga att i frågavarande personer inte behärskar nämnda medier efter några bastuöl och ett behov av att förbättra världen. Hur ska vi då kunna förvänta oss att våra ungdomar ska behärska all sköns tvittrar, Facebook mm när inte ens folk som är förtroendevalda och följaktligen borde agera därefter inte är mogna att klara av dessa nutida fenomen. Nu senast rök en från vänsterförbundet. För att inte tala om landets representant i det stora landet i väster som istället för diplomatkanaler, som brukligt är för politiker i ledande ställning, ägnar större delen av sin vakna tid på Twitter
Nisse han servar traktorer och maskiner men inte sig själv. Precis som alla andra gamla grejer, jag inräknad, behövs intervallservice. Går en gång per månad till en, i mitt tycke , kvinna med sunda åsikter.
“Kom in nu å så klär du åv de” brukar hon säga när vi går på rummet och sedan “lägg de ner”. Har nog sagt åt nämnda dam att jag tror att hon bara är ute efter min kropp, och vad som är det värsta, hon gör det dessutom för pengar! Damen ifråga är min massör så det är inte så farligt som det låter men däremot är
en genomgång av hela faderullan en gång per månad, oberoende om man har några symptom eller inte,
ett jäkla bra sätt att hålla kroppen i trim. Rekommenderas!
Minna ännu när mejeriet i mouhijärvi fick ett listeriautbrott och två tre dog. Riksdagsmannen som sade de var redan försvagade av någon grundsjukdom så de gjorde ingenting, de skulle dött i alla fall. Hur det gick för mejeriet, det fick stänga.
När man nu har två hjärtsjuka från var sin sida i släkten och vet att det behövs inget mera än lite corona att släcka deras liv. Då har man två alternativ var försiktig eller vara oförsiktig. Gamlingarna sitter på en kunskap
som jag aldrig kommer i närheten av men gärna ännu erbjuder att de är med och hjälper till. Tror de flesta jordbruk i finland har hjälp av någon oavlönad 65 plussare i dagen läge.
Har helt och hållet förtroende för myndigheter i coronautbrottet. När finland har sitt (EU´s) cybercenter och vet vart man skall ringa och vem som gör vad!
I händelse av att någon blir isolerad.https://www.youtube.com/watch?v=dMsZ0FKGqfU
Är det någon som provkör domedagsklockan ?
https://www.youtube.com/watch?v=6uu1MGyGjvI
Själv har man bunkrat mat och wc papper samt tankat bilarna, tvättat händerna nu och då.
Den som överlever får se om det var rätt !