Dethär inlägget blir lite som det var för Molpefiskaren, fast tvärtom. Molpefiskaren fick så mycket fisk att renset inte rymdes i en hög, utan han var tvungen att lägga det i två. Dethär är tvärtom, materialet räckte inte till två inlägg, så dom fick smälta ihop till ett.
Det första redskap jag köpte som nybliven bonde var en tvåmotorig industridammsugare. Jag minns det klart för hela den eftermiddagen skällde pappa på mig över inköpet. Det fanns ju sopborstar gormade han. Trots att dammsugaren fått leva ett hårt liv så har den hållit otroligt bra. Den har i sina dagar fått suga allt från byggmaterial, cement, gnagare och möglig säd till olja och vatten och annat elände. Den har varit en trogen kamrat vid torkstädning och tröskrensing. Ibland har innehållet hunnit börja ruttna innan den blivit tömd och ibland har den fått stå ute i regn och snö. Men bara bara hållit. Tyvärr omkom den i en trafikolycka häromveckan, jag råkade köra över den med traktorn, och det klarade den inte. Frid!
Det blev marsch iväg till Agri-Market (min hovleverantör på dammsugare, jag köpte den förra där också. Ja eller på Hankkija då). Det var bara att konstatera att produktutvecklingen på dammsugare inte riktigt hållit samma fart som på endel övriga saker, vilket känns som en välsignelse, för nu ju den nya också hålla 20 år i bästa fall.
Den gamla dammsugaren var tvåmotorig, så även denna. Den nya innehåller varken dator eller mp3-spelare, inte ens en kamera har jag lyckats hitta, än mindre någon touch-screen så det känns tryggt att ta den i bruk. Tack för det Clean.
Vid övertagandet av uppgiften. Den gamla till vänster
Vårens mest välkomna krabater är f.ö. på inflygning. Hörde att det siktats tofsvipor på Åland, så det är bara en tidsfråga innan dom kommer hit också. Jag kan omöjligen inte sluta hänföras av naturen i fallet tofsvipan. Vad är det som får mina vipor att fälla ner solparasollet och tömma den sista paraplydrinken i södern och bestämma sig för att ge sig av mot Svedjebäcken? Dessa fåglar som verkar vara såna usla flygare och helst vandrar omkring på åkern flyger 5000 km bara för att få tillbringa några månader på en bekant åker i Närpes.
Det är samma sak varje år, oavsett väder och snömängd dimper dom första ner på en åker strax söderom viadukten i Bäckliden. Detta sker sista dagarna i mars, så kappsäcken bör ju vara packad i Marocko nu.
Sen dröjer det en vecka till så har vi dom här hos oss och man börjar höra det underbara gnället nerifrån åkern på vårkvällarna. När kvällen börjar vara ljus runt halv tio, temperaturen står på plus och det luktar vår, då rycker det i startsnöret kan jag meddela.
Kanske en av dom största upplevelserna naturen bjuder på.
Tofsviporna är också mina favoritfåglar men jag hoppas verkligen de väntar litet för här är ännu full vinter med enorma snömängder.
En industridammsugare skulle faktiskt inte var så dum ibland, det blir ju onekligen en del grovstädning. Vanliga dammsugare brukar klara traktorstädning, men t.o.m. det kan bli lite väl tufft för dem. I tröskstädning måste den där vara jättebra.
Jag har hört att man också kan blåsa ur tröskan med en lövblås, men har aldrig testat det själv.
Tamme Gomoron Mats. Det där har jag aldrig tänkt på men det låter som en superide. Det riktigt kliar i fingrarna att vrida igång tröskan och prova genast. Åtminstone teoretiskt borde det funka perfekt. Tack!