Pumpor……

……hör också till vårt sortiment av odlingsväxter. Pumpasäsongen brukar vara som livligast så här inför Halloween under sista veckoslutet av oktober. Många firar också Halloween till allhelgonahelgen men jag tycker inte att man skall blanda ihop dessa “högtider” desto mera, eller den “spöklika” delen av Halloweenfirandet kan man gärna göra undan i oktober och låta tankarna gå till dem vi förlorat under allhelgonahelgen.
Nå hur som helst, pumpaprydnader speciellt upplysta sådana är ju en trevlig sak nu då det är så mörkt ute. Och gärna kan man låta fantasin och kreativiteten flöda vid bearbetningen av pumporna, det går ju att göra så mycket annat än enbart “grinagubbar”. En trevlig sysselsättning är det hur som helst att regniga kvällar bearbeta pumporna 🙂

Årets pumpor håller hög kvalitet tack vare det varma vädret och dom har också klarat den regniga avslutningen av växtsäsongen förvånansvärt bra. Pumporna skördade vi in för ett par veckor sen för att inte behöva passa dem vid risk för nattfrost. Största delen lagrar vi i växthuset i brist på annat lämpligt lager, optimal lagring torde annars vara en sval och relativ torr plats. Skyddar man dem för fukt och stötar brukar dom hålla några veckor. Skurna dekorationspumpor håller några dagar utomhus om dom skyddas för frost. Pumporna är inte enbart dekorativa med sin gulorange färg, både köttet och fröna ur innanmätet kan med fördel användas till olika maträtter. Det finns gott om recept på “nätet” och bloggläsarna kan ju också dela med sig av sina bästa tips!

Färgranna pumpor i höstmörkret.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Pumpor……”

  1. Den godaste pumpan är Hokkaido. Smakar kastanj som nyrostad i ugn. (1 cm klyftor ca 10 min i 250 grader med olivolja, salt, peppar och paprika) ) Och bäst för att den är så enkel att använda, man kan med fördel äta också skalet, storleken är måttlig vilket också är en förtjänst. Odlas den i Finland? Har första gången hittat den i en finländsk butik nu i höst, på Stockmanns delikatess eko avdelningen, där den kostar 2,39 kg alltså mindre än vanliga vinterpumpor och dekorationspumpor. Kan den odlas i Finland också?
    Om den ursprungligen kommer från Hokkaido så är väl klimatet inte helt fel?

  2. E.R.: Verkar finnas flera typer av “Hokkaido”? Men verkar i övrigt intressant, priset definitivt lockande 🙂 Klimatet i Japan är nog lite varmare än vad vi har men med sommrar som den senaste kunde nog odlingen lyckas. Fältmässiga pumpaodlingen i Finland är nog ganska blygsam. Min odling brukar lyckas bra endast 1 år av 3 men nu har vi fått god skörd 2 år i rad. Odlingen lite för osäker för satsning i större skala men lite experimenterande finns det utrymme för. Vi har odlat pumpor i ett 15-tal år så både bättre och sämre år har vi upplevt.

  3. Hej Christer
    Jag har just skummat genom dina bloggsidor och hittade nåt intressant, hur blev det med koskiten i hagen, fick den nån närkontakt med dina tår, eller vill du ha sällskap i hagen nästa sommar??
    Ha de gott, ni kanske kommer över med lite morotsleverans om du har vägarna förbi och vill testa skidspåren på andra sidan kvarken till jul eller så.

  4. Hej !
    Det finns flera typer av Hokkaido pumpor, själv har jag i år odlat en som heter Uchiki Kuri , en mycket god pumpa . Jag brukar bl.a göra soppa av den. Man kokar pumpan och kör i matberedaren, blandar i kokosmjölk, salt,peppar och ev litet chili… Jättegott och en härlig orangegul färg ! Pumpor kan med fördel inhandlas i Gårdsboden i Kyrkslätt , där finns flera fina sorter. Det kan jag lova…för det är jag som odlat dem !
    Hälsningar till Christer, min klasskamrat från Överby !

  5. Se där, en kurskamrat som också odlar pumpor 🙂 Tack för Hokkaido information, får väl testa den ett nytt år.

Kommentarer är stängda.