Redovisningstider

Summeringen av fjolåret tog så pass mycket tid att Bondbloggsuppdateringarna i övrigt över de dagliga görandena har lämnat lite på slarv. Man fastnar ju så lätt i olika ämnen och hamnar på sidospår när man går igenom gamla anteckningar och tittar på fotografier som tagits under året. Ska nu därför ge en kort resumé som information över vad som pågått de senaste veckorna.

Precis som hos Nisse så har snö fallit här i Solf så lite snöarbete har det blivit här också, ett par dagar har det dessutom blåst så pass kraftigt att snön på de öppna fältena flyttat på sig så det känns som om man fått skotta samma snö flera gånger. Av någon anledning blåser snön bort där den gärna kunde ligga kvar och samlas precis där man som minst önskar snö det vill säga framför hustrappan och på uppfarter. På åkrarna kunde däremot snön få ligga kvar orörd om det nu skulle råka bli så kallt att tjälen börjar växa. I vinter är marken våt och fryser säkert hårt ifall det blir kallt. Måttlig tjäle till en 30-35 cm djup kan många gånger vara bra för uppluckringen av jorden medan en tjäle på mer än 50 cm ofta leder till ett försenat vårbruk som då också ofta utförs för tidigt varmed tjälens uppluckrande effekt går till spillo då de tunga maskinerna åter packar till den våta jorden. I skogen däremot skulle man önska sig att marken frös till så att den bär traktor och virkeslass. Snön som föll på så gott som  ofrusen mark har där effektivt förhindrat att marken frusit. Jag har nu försökt att med enbart traktorn köra spår i skogen för att packa till snön så att marken lättare fryser på de platser där jag ämnar gallra och längs några dikeslinjer vid planerade skogsdikesrensningar. Kunde konstatera att det nog är länge sen det varit så vått och mjukt i skogen så pass sent som i mitten av januari. Normalt brukar nog spåren frysa till efter några dagar men ännu har det varit så varmt och grundvattnet så rörligt att det inte lyckats, fick vid ett par tillfällen ta skopan på frontlastarn till hjälp för att komma bakåt till fast mark när traktorn hotade sjunka ner i mossen. På de platser där man gallrar är det ju möjligt att stabilisera körspåren med ris och toppar så att marken bär vid utkörningen. Längs transportsträckorna ut till skogsvägarna är det däremot svårare att på så vis få bärighet, man kan ju inte börja hugga från ändan vid skogsvägarna varje år.

I väntan på bättre skogsarbetsförhållanden så har jag ordnat till bokföringen, fördjupat mig i manualerna till nya installationer och lite smått startat odlingsplaneringen inför sommaren. Förutom årssummeringen i bloggen har jag också jobbat med sammanfattning av året för Frilandsodlarnas lokalavdelning av ÖSP’s räkning. Jag har också deltagit i grönsaksodlarnas årliga seminariekryssning som förutom information i aktuella teman också ger möjlighet till diskussion med yrkeskollegor öga mot öga. Det är ju lite glest mellan gårdar med grönsaksproduktion på friland så det blir inte ofta man träffas förutom vid dylika tillställningar. Odlarskaran har också en tendens till att krympa så det är oftast något färre deltagare för var år men en och annan ny bekantskap blir det också emellanåt. Blev lite extra uppmärksammad under årets kryssning då jag förärades titeln “årets ansvarstagande odlare” för mitt arbete att trots motgångarna föra odlingen framåt både allmänt och på den egna gården samt för mitt engagemang i odlarföreningarna. Tycker nu inte att jag gjort något speciellt men har haft förmånen att samarbeta med duktiga “team” så förhoppningsvis leder arbetet till att produktsäkerheten bibehålls och odlarnas arbete underlättas.

Snöandet har en god sida också, det har ju möjliggjort att jag kunnat ägna mig åt skidåkningen 🙂 Jag kom igång med träningen på allvar först den 6 januari så nu kämpar jag med att få ihop målsättningen om 300km på skidor innan årets första långlopp den 5 februari.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Redovisningstider”

  1. Jag har försökt köra upp spår med lilla MF165 som är lätt och har breda ringar. Men så fort man kört upp spåren så kommer det 10-20 cm lös snö som isolerar och det fryser bara inte … I hjulspåren ser man ännu vatten på sina ställen.

    Eländig vinter.

  2. Joo inga vidare förhållanden, visst går det att hugga men jag brukar köra ut virket anefter som jag hugger och ta hem ett lass flisvirke per dag. Oftast är det bäst att ta traktorn när man far till skogs och det känns ju lite onödigt att köra med enbart traktorn när man lika bra kan ta hem ett lass. Med dagens bränslepriser kör man inga onödiga resor. Nå nu ikväll närmar det sig -20°C så kanske det blir ändring på läget 🙂 Blir nog att se hur långt ut på mossen man vågar sig i morgon för rapporten lovar en kallare period nu.
    Konstaterade att flisförbrukningen blev en helt annan nu när temperaturen föll. Blev hemkallad från kvällens skidtur av frugan som meddelade att flisen i silon var på upphällningen. Så det blev endast 12 km i spåret ikväll, lite synd när det var så friskt ute……….

Kommentarer är stängda.