I dag laddade jag ned och fyllde i blanketten “Anmälan om lagring av fast gödsel i stack”, uppgjord i enlighet med Statsrådets förordning nr 931 § 4 mom. 3.
Alla som har djur skall ha täta lager som dimensioneras för att rymma den gödsel djuren producerar under ett helt år. Att lagra gödsel i högar ute på åkrarna är inte tillåtet av miljöskäl, det läcker ut alldeles för mycket näringsämnen om man gör det. Däremot kan man tillfälligt få lagra gödsel i mellanlager på en åker förutsatt att det är kortvarigt och av transporttekniska skäl, inte som en bestående lösning för att man saknar lager. För mej som har 60% av åkrarna c. 10 km hemifrån är det här en årligen återkommande angelägenhet. Om all gödsel skulle köras från ut lagret vid ladugården direkt till åkern skulle jag få så nån gång i augusti. Nu kan jag köra ut gödseln i mellanlager vilket snabbar upp spridningen senare i vår.
Den här lagringen får inte ske hur som helst och därför lämnar man in en skriflig anmälan om var högarna läggs och bifogar också kartor där de märks ut. För den oinvigde kan låta lite överambitiöst att märka ut dynghögar på karta, men det ger den kommunala miljösekreteraren möjlighet att kolla att man inte t.ex. i misstag placerar dem på grundvattenområde och det är ju en rätt god sak.
Själv är jag glad så länge det är en “anmälan om lagring” och inte “ansökan”.
Alltmöjligt hittar dom på där nere i bryssel.
Den där “dynghögsförordningen” med tillhörande blankett är nog om jag inte misstar mej av helt inhemskt ursprung. 🙂
Vad händer om man inte anmäler var dyngan placeras? Får man böter?
Indirekt ja. Det skrivs inte ut nån böteslapp utan myndigheterna skär ner gårdens arealstöd. Hur stor nedskärningen blir beror på hur stor förseelsen är. Det finns vissa allmänna krav på miljövård, djurhänsyn och livsmedelshygien som måste fyllas för att gården skall anses berättigad till stöd och gödsellagringen är ett av dem.
Så fast det kanske låter lite tokroligt är det faktiskt seriösa grejer, det ryker lätt hundralappar om man glömmer anmälan.
Betyder det i praktiken att det kan dyka upp en dyngkontrollant/-tant när som helst?
Jajamän. Fast dyngkontrollen görs i samband med att man kollar upp också andra stödkrav. så nån specialiserad “dynghögsinspektör” som bara sköter gödselstackarna finns inte. Kontrollerna görs som stickprov, så alla får nog besök förr eller senare.
En oanmäld skithög är i och för sej också ett miljöbrott som hör till kommunens miljömyndighet. Grova fall kan alltså också brottsanmälas och bötfällas förutom att bonden får en stödminskning, men att det går så långt är ovanligt.
Men som sagt är det oftas i skick, anmälan gjord och kakkahögen helt okej.
Stämmer! Oanmäld dynghög är dels en stödförseelse, dels ett miljöbrott. Fast jag har ännu inte hört om nån som fått länsman efter sig för att man fellagrar stallgödsel. 😀
Eller heter det kanske “svartlagrar” om man inte har tillstånd? 😉