Vårbruk.

Maj månad är den huvudsakliga såningsmånaden även om sådd av grönsaker direkt på åkern fortsätter till mitten av juli för att avslutas med sådd av kinakål. Beskrev jordbearbetningen redan i fjol men eftersom det efterfrågats videomaterial från maskinarbeten lägger jag in lite skakigt videomaterial (inte så lätt att filma med en hand samtidigt som man hanterar maskinerna). Trots att bearbetningen görs i ett svep är det ett drygt arbete och som synes blir man oftast tvungen att utnyttja hela dagen.


 

Efter fräsningen är det dags att byta till såmaskin för att så fröna grunt i de frästa bäddarna. Vissa odlare kopplar såmaskin till fräsen men jag föredrar att göra sådden separat. Fördelarna är att ytan hinner torka något så att jorden inte fastnar lika lätt i såmaskin och risk för skorpa blir mindre. Sen är det ju lite lättare att hantera ett redskap åt gången och den typen av såmaskin som jag använder fordrar också att traktorns kraftuttag är kontinuerligt inkopplat för att vacum i såenheten skall hållas intakt. Det betyder ju att kör jag på sten och behöver byta bett i fräsen så störs inte såningen. Sådden av morot beskrev jag i fjol men fixade till en videosnutt på sådd av palsternackorna också som komplettering.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Vårbruk.”

  1. En glädje att se raka fåror.God fortsättning på våren ö en gamal bonde.

  2. Tack Allan. Nu idag har det till och med blivit varmt med “stickatröjon” tog bort “täckajackon” en stund. Kom just in från planteringen och det är fortfarande 14 grader ute. Om det till i morgon utlovade regnet uteblir kan det bli till att börja ställa till för spannmålssådden.
    Gillar raka fåror jag med även om många hävdar att det växer lika bra fast det är krokigt. Men jag vill nog helst att det skall synas att jag varit nykter när jag jobbat 🙂 Har ju inte tillgång till GPS utan dessa har jag kört upp direkt utan stakning, det går bra bara man hittar några fasta punkter att ta sikte på.

Kommentarer är stängda.