Valborg

Valborgsmässoafton blev en varierande dag. Jag körde ett par gödsellass på förmiddagen, men blev tvungen att sluta p.g.a. det ihållande regnet. Dels finns det risk för att man kör fast när marken blir våt, dels ökar risken för markpackning. Markpackning innebär att man packar till jorden i sån utsträckning att varken vatten eller växternas rötter kommer igenom och det är ju inget vidare. Generellt räknar man med att det är risk för skadlig packning om ekipaget man kör väger mer än 6 t/hjulaxel. Min gödselvagn väger nästan 10 t/axel så det är i saftigare laget också under goda förhållanden. Under våta förhållanden gör man bäst i att hållas hemma.

På eftermiddagen tittade klövverkaren in och kollade Elvira som haltat ett tag. Jag har räknat med att det är en sträckning eller liknande, eftersom hon bara är ett knappt år gammal och jag har aldrig haft ett djur som skulle haft klövproblem vid så tidig ålder. När hon ändå inte verkade bli bättre ringde jag klövverkaren.   Det visade sig till min förvåning att Elvira faktisk har en inflammation i klöven och klövverkaren tyckte hon förutom verkningen också behövde få penicillin.  Jag ringde veterinären och han höll med, så nu får Elvira en antiobiotikaspruta per dag i en knapp vecka.

En gårmulen diversedag övergår så sakteliga i en gråmulen kväll, men vad gör det. Det är ju VÅR. 🙂

Trevlig Valborg!

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

2 reaktioner till “Valborg”

  1. Trevlig Valborg! Några funderingar; blir det mindre markpackning om traktoren har dubbla hjul bak( typ fyra ), den” flyter” bättre?, eller blir det dubbelt upp? När det skrivas om foder/ensilasj kommer oftas D-värde( D-arvo ) upp.Vad är ett D-värde, varför är det så viktigt i synnerhet för mjölkkon att värde är rätt?

  2. Mariann tänker alldeles rätt, dubbla hjul är till för att minska packningen. Bredare däck gör att ytan som traktorns vikt fördelas på blir större. Det spelar roll för packningen i de övre delarna av matjordslagret, går man längre ner (över en halvmeter) i marken hjälper inte däcken, så är traktorns vikt det som avgör om det blir packning eller inte.

    D-värde är ett mått på gräsets fodervärde. Ju lägre D-värde desto mer kraftfoder måste man ge kon för att uppnå samma mjölkproduktion. Målet är alltså att ha ett högt D-värde. Ju längre gräset får växa desto större skörd får man, men samtidigt sjunker också D-värdet för varje dag som går. Det gäller alltså att hitta en lämplig kompromissnivå mellan skördens storlek och D-värde. Jag gissar att vi återkommer till det här när det blir ensilageskörd. Vallodlare brukar kolla prognoserna för D-värdet utveckling lika noga som väderrapporten den tiden på året.

Kommentarer är stängda.